Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 ma aluminiowe zawieszenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany:hi: mam a4 od nie dawna i niewiem jakie to ma zawieszenie, a teraz moi rodzice chcą kupić sobie też A4 b5 tylko gdzieś się dowiedzieli że nie które o ile nie wszystkie mają właśnie zawieszenie aluminiowe i to jest lipa więc prosili bym się na forum zapytał.:wink:

Opublikowano

Ma aluminiowe, 8 wahaczy na przód, poczytaj trochę.

Opublikowano

Nie aluminiowe a ze stopów :naughty: Ale jakie to ma znaczenie? Przecież to się nie wygina ani nie łamie... Tam się tylko sworznie wybijają i czasem jakaś gumowa tulejka poskrzypi jak w drewnianym wozie :decayed:

Opublikowano

Dokładnie,jakie to ma znaczenie?Do mnie ostatnio kumpel wyskoczył z tekstem-w Audi masz wielowachaczowe zawieszenie,jest kiepskie,drogie i co chwila trzeba bedzie robić:facepalm: nawet nie skomentowałem:grin:

Opublikowano

Ja ostatnio słyszałem że w Audi jest chu*owe zawieszenie bo tam są te ameliniowe wahacze które się łamią i jak padnie jeden to trzeba wymienić cały komplet za 2000 PLN :wink: Z tym że ja wtedy bez komentarza nie wytrzymałem :grin: Zwłaszcza że ta sama osoba stwierdziła że najlepsze zawieszenie robili w VW Passat B5 :polew:

Opublikowano

czy to passat b5 ,skoda superb czy audi to one(łan) c**j. przed kupnem audi pojechalem z kumplem do niemiec po auto i tez audi nie bierz bo ma lipne zawieszenie. a kupiłem ja w tamtym roku i zrobiłem juz 20 tys. w tym 15 tys na kole 17 a 5 tys. na 15stkach zimowych i zaden wachacz nie padł.

Opublikowano

Ja wymieniałem dwa lata temu na jedne z tańszych i trzymają do dziś (ok 30tys.km). Wymieniłem tylko górne, a dolnych nie ruszałem.

Opublikowano

Nie wiem skad przekonanie ze jak cos jest z materialow zawierajacych aluminium to jest slabe.. chyba z lat 80' ?

Jak jezdzis normalnie, a nie wpier*** sie w kazda dziure na max bucie, zawieszenie w a4 b5 powinno wytrzymac przynajmniej 30-40k.. naturalnie musi swoje kosztowac, ale nie jest to na pewno powod, zeby zrezygnowac z Audi a4..

Opublikowano
  • Autor

no dzięki chłopaki to samo im tłumaczę że to nie jest powód żeby rezygnować z Audi:wink:

Opublikowano

może i zawieszenie słabe ale za to buda nie gnije jak w innych autach, a taka opinia jest o nietrwałym zawieszeniu bo jak się założy chińszczyznę za niecałe 500 zł i 10 tys nie wytrzyma , to jest płacz ,że aluminiaki są nietrwałe , jak założysz coś normalnego nawet Masporta to te 30-40 tys spokój. Tato W 100 C4 co ma niby pancerne zawieszenie po zrobieniu 20 tys od wymiany już się sworzeń tłucze i jest do wymiany.

Opublikowano

Ludzie powtarzają mity nie mając styczności z tym zawieszeniem. Jeżeli nie oszczedza się na częściach to to zawieszenie jest bardzo dobre. Za komplet lemfordera płaci się około 1.6k. Można na tym zrobić nawet 80k-100k.

Opublikowano
czy to passat b5 ,skoda superb czy audi to one(łan) c**j.

Właśnie jak ostatnio kumplowi pokazałem ten link Škoda Superb 1.8T 196KM, 1WŁ,KRAJOWA,SERWIS, 2004r., 1781cm3, 196 KM - otomoto.pl to stwierdził że to staroć i ma wielowachacz.Dopiero po 2005 zmieniła sie zawiecha.Prawda to czy pierdoły gada?

Sam jezdzi Vectrą C (130KM) a wczesniej miał Octavię z lat chyba 2004.Chłopak żyje w świadomości,że tylko Skoda jest TheBest:decayed: a przecież to ta sama grupa Vag:facepalm:

Opublikowano

ja tłukłem sie na 17stkach cały rok i jakos zawias jest git a go nie oszczędzalem ;)

Opublikowano

chyba kazda skoda superb ma wielowachacze nie wazne ktory to rok. ludzie kupuja np golfy czy passaty bo twierdza ze sa za***iste a one szybciej gnija niz w audi wachacz zacznie pukac.

Opublikowano

Ludzie gadaja a w zyciu nie widzial nawet na oczy takiego wachacza u mnie w pracy tez takich mam i stwierdzili ze cytryna jakis picasso jest za***isty woz bo nie trzeba 2000 w zawieszenie wkladac :facepalm:(ciekawe jak wyswietlacz poleci i obrotka nawet ne ma ) cytryna:polew: what that fuuck

Po sprowadzeniu po 10k polecialy mi 2 gorne ale ze nie lubie sie pierd,z tym samym 2 razy wsadzilem lemforderka i 40 k przelatane bez zadnego ale no moze poza tym ze 1.6kafla ale jak chcialem to mam :banan:

Te za 500 zl tonajczesciej chandlarze kupuja kolo w sklepie mowil

A leca bo ludzie jak wymieniaja to na wejsciu je rozpierdalaja skrecajac na max na podnosnoku

ZAWIECHA JEST BAJKA SPRAWA w b5 nie ma co narzekac

Opublikowano

A leca bo ludzie jak wymieniaja to na wejsciu je rozpierdalaja skrecajac na max na podnosnoku

A twoim zdaniem jak powinno to się robić miałem wymieniane już kilka wahaczy za każdym razem widziałem jak mechanik skręca wszystko i opuszcza cały podnośnik nic więcej nie robi.

Opublikowano

Kupiłem audi 5 lat temu i nie wymieniłem nic. Jest sprawne. w marcu kolejny przegląd zobaczymy. Nic nie puka.:banan:

---------- Post dopisany at 11:34 ---------- Poprzedni post napisany at 11:29 ----------

A twoim zdaniem jak powinno to się robić miałem wymieniane już kilka wahaczy za każdym razem widziałem jak mechanik skręca wszystko i opuszcza cały podnośnik nic więcej nie robi.

Jest o tym sporo na forum. Po wymianie i zamontowaniu nowych wahaczy opuszczamy auto z podnośnika na koła .Należy energicznie kilkakrotnie nadusić na auto tak jak byś sprawdzał amortyzatory i po ułożeniu wahaczy na swoim miejscu dokręcamy wszystkie śruby na maksa.Taki zabieg rokuje dłuższą jazdę bez awarii.

Opublikowano

Na podnosniku należy tylko lekko załapać śruby, potem opuszczamy samochód i dokręcamy wahacze w pozycji roboczej. Jeżeli wahacze dokręci się na podnośniku to szybko polecą gumy. wahacze muszą być dokrecone w takiej pozycji w jakiej będą pracować.

Opublikowano

Poczytaj troche jak powinno sie prawidlowo wymieniac wahacze to sie zdziwisz. Wspolczuje tulejom w Twoim zawieszeniu :whistling:

Opublikowano

Poczytaj troche jak powinno sie prawidlowo wymieniac wahacze to sie zdziwisz. Wspolczuje tulejom w Twoim zawieszeniu :whistling:

To jak se wymieniasz i skrecasz na podniesionym to powodzenia:facepalm: zreszta masz wyzej kolegow opinie

Jak skrecisz tuleje na max i podniesiony to pomysl jak wyglada guma w tej tulejce jak opuscisz auto

Ale Tobie pewnie robil mechanik zajeb,fachura i tak ma byc bo jak opuscilby auto to mu sie nie chce tam lapy wsadzic

k**wa LUDZIE TROCHE LOGICZNIE TRZEBA POMYSLEC

A O MOJE WACHACZE SIE NIE MARTW LEMFORDER ORI A NIE TANIE CHINSKIE GOWNO ZA 400 sam wymienialemi prawie 2 rok jak wlozylem i zero problemu

kolega w pasku tez co chwila wymienia bo gowno kupuje uzywke i wkolo to samo ciagle cos wali i puka ale na nowe szkoda tez na podniesionym robil bo mechanik tak kazal - a po co zebys do niego szybko wrocil

Pozdro