lukas_02 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Rozrząd - jak poznać, że był 3tys. km wcześniej wymieniany ? - jak w temacie. Kupiłem na początku lutego swoją a4 (silnik 1.9 TDI AVG rok 99) - gość (ma komis i sam jeździł ponoć tym autem) twierdził, że wymieniał rozrząd, ale nie miał na to żadnych papierów. Ja nie jestem tego pewien - jak mam to ocenić? Na pokrywie niby napisał ktoś przebieg i datę wymiany paska flamastrem, ale napisać to wszystko można. Odchyliłem osłonę na pracującym silniku i co jakiś czas przemykają na pasku jakieś grupy napisów, górna rolka widać że jest wyślizgana nieco. Napisy średnio widoczne po zatrzymaniu. Pasek nie po środku kółek i rolek, tak bardziej na krawędzi, tej bliżej silnika. Mniej więcej po jakim przebiegu ścierają się napisy na pasku, i jak mogę skontrolować czy to prawda ?? Autko ma 174 tys. km. najechane. Mam vaga i mogę zczytać niektóre parametry w razie czego.
zibizab Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Nie masz pewności to wymień-póżniej bedą koszty o wiele większe
lukas_02 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2008 Rozmawiałem z mechanikiem, który robi rozrządy, twierdził, że był robiony, ja jestem nieufny. A można określić jego stan na podstawie parametrów z kompa ?
NYNA Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 A ten gość z komisu nie ma zadnych rachunków za części ani paragonu nawet? Przecież takie rzeczy się raczej trzyma To gdzie on kupował te części i gdzie wymieniał też nie wie? Troche mi to dziwnie wygląda
lukas_02 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2008 Gość twierdził, że może fakturę na to załatwić bo to jakiś jego znajomy warsztat robił, ale takie coś to nawet ja mogę załatwić - w dokumentach nie było rachunku.
zibizab Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Kolego chyba będzie to grupa 000bs kąt wtrysku będzie się zmienial wrzuć logi na dzial VAG to może SPANKY ci cos powie lub BASKECIOR
lukas_02 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2008 ok, nie ma sprawy, wieczorem zapodam - czyli mam zrobić statyczne logi (wolne obroty? czy zmienne?) bez obciążenia w grupie 000 ?
NYNA Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 No fakture złatwić to faktycznie nie sztuka. Nie wiem czy Ci sie uda to jakoś sprawdzić bo jak nie to duże ryzyko jeździć
PP84 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 podłączę sie do tematu, niedawno nabylem B6 AWX, mam paragon na kompletny rozrzad, na tej samej sa tez opony(zalozone na autko), ale jakos nie mam pewnosci.. U Rogala wymiana wszystkiego to ok 1500 z robocizną. Mialem pomysl zeby zadzwonic doo Niemiec do tego serwisu i potwierdzic czy robili to zgodnie z moimi kwitami, co myslicie? bedzie wiarygodne?
grabalaba Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Mialem pomysl zeby zadzwonic doo Niemiec do tego serwisu i potwierdzic czy robili to zgodnie z moimi kwitami, co myslicie? bedzie wiarygodne? Pomysł dobry! Przy okazji zweryfikujesz przebieg. JaK rzeczywiście był robiony rozrząd, to bez sensu robota. Tylko mam pewne obawy, czy Helmuty cokolwiek powiedzą na telefon. Spróbuj w "naszym" ASO.
PP84 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 paragon jest z jakiegos service jak s autoserv.. ASO odwiedzalem jak kupowalem i skonczylo sie na 70 tys. a teraz jest oficjalnie 140. chyba pod koniec lipca bedzie Rogal grany! takie maja terminy...
YATES Opublikowano 30 Czerwca 2008 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Kupiłem na początku lutego swoją a4 (silnik 1.9 TDI AVG rok 99) - gość (ma komis i sam jeździł ponoć tym autem) twierdził, że wymieniał rozrząd, ale nie miał na to żadnych papierów. Ja nie jestem tego pewien - jak mam to ocenić? Hehehehe gość sprzedaje auto i tuż przed sprzedażą pakuje 700-800zł w auto i wymienia rozrząd ( choć wcale nie musi) . Żałosne - dziecko by nie uwierzyło. Takie rzeczy to tylko w Erze
PP84 Opublikowano 1 Lipca 2008 Opublikowano 1 Lipca 2008 nie tuz przed sprzedaza tylko 30 tys wrzesniej.. no chyba ze robisz tyle w tydzien
YATES Opublikowano 2 Lipca 2008 Opublikowano 2 Lipca 2008 Rozrząd - jak poznać, że był 3tys. km wcześniej wymieniany ? PP84 ja tu widzę wyrażnie napisane 3 tys, a nie 30 tys.
lukas_02 Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Opublikowano 2 Lipca 2008 Rozrząd - jak poznać, że był 3tys. km wcześniej wymieniany ? PP84 ja tu widzę wyrażnie napisane 3 tys, a nie 30 tys. zgadza się, 3 tys.
PP84 Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 zwracam honor, pisalem o swoim przypadku i nie uwzglednilem przebiegu na paragonie swiadczacym o przebiegu. Tak czy siak trzeba zrobic nawet jak ktos go wczoraj wymienial !
Korzeń Opublikowano 3 Lipca 2008 Opublikowano 3 Lipca 2008 szczerze? kilku moich znajomych kupiło samochody w komisie i każdym z nich jeździł właściciel więc weź na to poprawkę
lukas_02 Opublikowano 17 Lipca 2008 Autor Opublikowano 17 Lipca 2008 szczerze? kilku moich znajomych kupiło samochody w komisie i każdym z nich jeździł właściciel więc weź na to poprawkę No i wymieniłem:-) graty zakładane jak najlepsze INA/SKF/Gates wymieniłem: - rozrząd ze wszystkimi rolkami/napinaczami - napinacz klimy - napinacz alternatora (ORI) - paski wielorowkowe - pompa wody - nowa uszczelka pod pokrywą zaworów - wszystkie śruby, które należy wymienić na nowe - nowy płyn G12 koszt części: 1175,00 koszt robocizny: 280,00 oczywiście okazało się, że gość (sprzedawca auta) puszczał bajki, nic nie było wymieniane tak więc zrobione co należy, nawet mam nalepę od rozrządu można śmigać
YATES Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 A nie mówiłem. Chyba głupi wymieniłby rozrząd płacąc około tysiąca tuż przed sprzedażą auta.
arson15 Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 No i wymieniłem:-)graty zakładane jak najlepsze INA/SKF/Gates wymieniłem: - rozrząd ze wszystkimi rolkami/napinaczami - napinacz klimy - napinacz alternatora (ORI) - paski wielorowkowe - pompa wody - nowa uszczelka pod pokrywą zaworów - wszystkie śruby, które należy wymienić na nowe - nowy płyn G12 koszt części: 1175,00 koszt robocizny: 280,00 oczywiście okazało się, że gość (sprzedawca auta) puszczał bajki, nic nie było wymieniane tak więc zrobione co należy, nawet mam nalepę od rozrządu można śmigać Teraz możesz spać spokojnie, miłej jazdy
Rekomendowane odpowiedzi