Lukasz_mk2 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, r7adek napisał(a): High. Tylko dziwne, że przez około 8 lat było wszystko ok, aż to teraz, gdy taki cyrk. I nagle przestał działać. Sprawdź w pierwszej kolejności miejsca "wyjść" prądu na światła "długie". Niestety nie wszystko działa wiecznie. Sprawdź też czy przypadkiem moduł nie jest mokry - może masz zatkane odpływu w podszybiu i ci go zalało. Edytowane 14 Stycznia 2023 przez Lukasz_mk2
r7adek Opublikowano 24 Stycznia 2023 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Jeszcze jedno, dotyczące modułu proeltec. Czy jak podepnę do akumulatora plus i minus z tego modułu, to na przewodach fioletowych ( te które podpina się pod światła drogowe) powinno być napięcie ? Bo jeśli tak, to ja jego na nich nie mam.
kris_91 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Napięcie na fioletowych jest po odpaleniu auta
r7adek Opublikowano 25 Stycznia 2023 Opublikowano 25 Stycznia 2023 W dniu 24.01.2023 o 17:42, kris_91 napisał(a): Napięcie na fioletowych jest po odpaleniu auta Dzięki, faktycznie. Wszystko działa.
jaras99 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Od jakiś 3 lat mam moduł od be-smart, dokładnie jak z linka poniżej: allegro.pl ALLEGRO.PL od jakiegoś czasu cuda z nim takie są, za jak wcisnę hamulec to światła gasną, jak upuszczę to znowu świecą. Wiecie jaki jest związek z hamulcem i modułem? Mam MCE high
Lukasz_mk2 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Gdzieś coś pisali że przepalają się w nich płytki na styku gdzie w płytkę wchodzą piny od wtyczki. Niektórzy naprawiają to w taki sposób, że rezygnują z wtyczki i lutują kable wchodzące w moduł bezpośrednio do płytki
zakix Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 16 godzin temu, jaras99 napisał(a): Od jakiś 3 lat mam moduł od be-smart, dokładnie jak z linka poniżej Gdzie masz podczepiony plus?. Nie mrygają Ci gdy stoisz np na światłach?.
Lukasz_mk2 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Jeszcze może występować jeden problem. Jak podłączałem moduł u siebie wg instrukcji, czyli włączenie świateł uruchamiał wzrost napięcia, to podczas np. załączenia się wentylatora chłodnicy napięcie w instalacji minimalnie spadało i światła gasły. Zadzwoniłem do be-smart i poradzili podłączyć moduł w inny sposób tzn. tak, aby uruchamiał się "na sztywno" po uruchomieniu zapłonu, a nie po wzroście napięcia. Minus tego rozwiązania jest taki, że światła zapalają się zaraz po zapłonie, a nie parę sekund po odpaleniu silnika. @jaras99 sprawdź czy po wciśnięciu hamulca, na przewodach idących do modułu nie spada delikatnie napięcie (może to być spadek rzędu 0,1V - moduł ma bardzo małą graniczną tolerancję załączania) - jeśli spadek występuje, to zostaje Ci chyba tylko zmiana sposobu podłączenia na taki jak zrobiłem to u siebie.
jaras99 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 4 minuty temu, Lukasz_mk2 napisał(a): Jeszcze może występować jeden problem. Jak podłączałem moduł u siebie wg instrukcji, czyli włączenie świateł uruchamiał wzrost napięcia, to podczas np. załączenia się wentylatora chłodnicy napięcie w instalacji minimalnie spadało i światła gasły. Zadzwoniłem do be-smart i poradzili podłączyć moduł w inny sposób tzn. tak, aby uruchamiał się "na sztywno" po uruchomieniu zapłonu, a nie po wzroście napięcia. Minus tego rozwiązania jest taki, że światła zapalają się zaraz po zapłonie, a nie parę sekund po odpaleniu silnika. @jaras99 sprawdź czy po wciśnięciu hamulca, na przewodach idących do modułu nie spada delikatnie napięcie (może to być spadek rzędu 0,1V - moduł ma bardzo małą graniczną tolerancję załączania) - jeśli spadek występuje, to zostaje Ci chyba tylko zmiana sposobu podłączenia na taki jak zrobiłem to u siebie. Dobra dzięki, posprawdzam wszytsko i wrócę z informacjami.
xmarox Opublikowano 7 Czerwca 2023 Opublikowano 7 Czerwca 2023 (edytowane) Mi również padl proeltec :(. Co polecacie w miarę plug and play na kablach elteca? Coming home i inne bajery nie potrzebuje bo mam w standardzie. Dzięki Edytowane 7 Czerwca 2023 przez xmarox
Dawid10691 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Witam założyłem Drl w drogowych z czujnikiem światła lepard 10.03 , wszystko jest ok tylko jak mam przełącznik świateł na zero i zapala się mijania po zmierzchu to nie działają drogowe dopiero jak przełącze na przełączniku na mijania do mogę włączyć drogowe na stałe można to jakoś zmienić żeby na zero można w nocy włączyć drogowe na stałe w a4 b6 działało a w b7 nie .
Ivanek Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 44 minuty temu, Dawid10691 napisał(a): Witam założyłem Drl w drogowych z czujnikiem światła lepard 10.03 , wszystko jest ok tylko jak mam przełącznik świateł na zero i zapala się mijania po zmierzchu to nie działają drogowe dopiero jak przełącze na przełączniku na mijania do mogę włączyć drogowe na stałe można to jakoś zmienić żeby na zero można w nocy włączyć drogowe na stałe w a4 b6 działało a w b7 nie . W ogóle nie możesz włączyć w sensie mrugnąć czy na stałe? Miałem w drogowych, mam w halogenach i w każdym przypadku automat działał w pełni sprawnie. B7 ma inną elektrykę i stąd mogą być kłopoty.
Dawid10691 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 7 godzin temu, Ivanek napisał(a): W ogóle nie możesz włączyć w sensie mrugnąć czy na stałe? Miałem w drogowych, mam w halogenach i w każdym przypadku automat działał w pełni sprawnie. B7 ma inną elektrykę i stąd mogą być kłopoty. Mrugac mogę ale jak mam na zero to mrugac mogę a na stałe wlaczyc nie mogę jak zrobię na mijania to mogę i to i to
staniek Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 To przecież normalnie tak jak być powinno masz. A tak z ciekawości to po co Ci długie na stałe bez mijania?
Ivanek Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Opublikowano 13 Sierpnia 2023 35 minut temu, Dawid10691 napisał(a): Mrugac mogę ale jak mam na zero to mrugac mogę a na stałe wlaczyc nie mogę jak zrobię na mijania to mogę i to i to No to normalnie. Muszą być włączone światła mijania aby włączyć drogowe stałe. Mrugać można zawsze, nawet bez zapłonu
krzysieks1233 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Siemka może ktoś tutaj jeszcze zajrzyj i mi pomoże. Planuje zrobić sobie właśnie takie b światła do jazdy dziennej i mam 2 pytania. 1) jaki modul polecacie bo pełno tego na aledrogo. 2) czy moge kupić przełącznik z literka D na końcu (zamiast C) czy nie ma to zbyt dużej różnicy?
majten8 Opublikowano 15 Września Opublikowano 15 Września Trochę odkopuje ale mam problem. Montowałem dopiero co moduł Lepard 010.1, problem jest u mnie z klapkami, lub czymś w bixenonie. Przy załączonych H7 na 30%, lampy brzmią jakby jakiś silniczek miał się w nich spalić. Jeżeli rozwiązaniem tutaj będzie wlutowanie diody w wiązkę modułu DRL, gdzie go trzeba wlutować? I drugi zestaw pytań. Ogólnie elektronicznie mój Małysz to trochę zagadka i problem. Moduł MCE mam z końcówką F, czyli z tego co wyczytałem pełny pakiet jeśli chodzi o seryjne B6 - CLH, czujnik światła, włącznik auto, spryskiwacze reflektorów, kontrola żarówek - ale mam tylko kontrole żarówek i spryskiwacze reflektorów (vcds pokazuję koncówkę F). Lusterko mam zwykłe, bez czujki światła i fotochromu, auto było kupione 3 lata temu z przełącznikiem świateł AUTO który został szybko zmieniony, bo psuł sprawy (między innymi długie trzeba było trzymać żeby świeciły), już nie mówię o tym przełączniku CLH którego nie ma wcale. Co tutaj i o jakich numerach muszę kupić, co przekodować, i jak to wszystko potem podłączyć żeby miało to ręce i nogi? Chcę sprawy elektryczne w pewnym stopniu doprowadzić u siebie do porządku, bo czas najwyższy.
GreGoriO Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września Drogowe w Bix są na przesłonie. czyli podajesz pełne 12V i przesłona się otwiera. dając 30% obniżasz napięcie na żarówki, stąd przesłona drży nie mogąc się otworzyć. Masz dwa wyjścia. bo pewnie masz podłączone stare H7 z drogowych, na DRL? jeżeli chcesz zachować zarówki drogowych/DRL jako światła drogowe, to musisz nieco zmodyfikować same połączenie. albo zrezygnować z H7 jako drogowe, wtedy odciąć zasilanie od nich, do przesłony ksenonów. A włącznik Auto miałeś pewnie źle podłączony,. bo przerobienie wymaga kliku zmian w instalacji. musiałbyś najpierw pokazać co masz i jak, podłączone. bo pewnie instalacja była dorabiana...
majten8 Opublikowano 16 Września Opublikowano 16 Września (edytowane) Czego zdjęcia podesłać konkretnie? I jeżeli dioda jest rozwiązaniem tej drżącej klapy, gdzie konkretnie ją wlutować? Edit Dobra, moc podniosłem H7 na 55%, dalej ten elektromagnes od przesłony brzęczy, tylko ledwo co to słychać. Bawić się dalej żeby się tego brzęczenia pozbyć? Mówią mi że to szkodliwe nie będzie i tak już może być Edytowane 16 Września przez majten8
Rekomendowane odpowiedzi