Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana tunelu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce wymienić tunel mam z uchwytem ori cullmann, a chce wstawić bez. Proszę o podpowiedzi do sposobu zmiany.

Opublikowano

Sposob jest jeden;wywalasz stary i wstawiasz nowy.

Opublikowano

To wiem - ale może ktoś kto to robił ma jakieś zdjęcia, opisy co i jak, co jest potrzebne itp.

Opublikowano
To wiem - ale może ktoś kto to robił ma jakieś zdjęcia, opisy co i jak, co jest potrzebne itp.

A szukałes cos na FORUM :question:

Zaczynamy od wyjęcia radia/RNS-E przy pomocy kluczy „wyjmaków”

KEY_RNS-E.jpg

Panel klimatyzacji da się teraz wysunąć bez problemu – odłączamy jego okablowanie

KEY_climatronic.jpg

Ściągamy górną ramkę...

KEY_frame.jpg

...i na wszelki wypadek szufladkę/przełączniki i uchwyt kubka

KEY_cupholder.jpg

Teraz tylna popielniczka...

KEY_cigrear.jpg

...i podłokietnik.

KEY_armrest.jpg

Popielniczka z przodu

KEY_cigfront.jpg

Ramka skrzyni biegów – w automacie wyjmujemy ramkę całkowicie. W przypadku manuala nie ma takie potrzeby – wystarczy odpiąć ramkę i obrócić ją wraz z mieszkiem przodem do góry (pozwoli to na ściągnięcie konsoli bez dodatkowego bawienia się w ponowne mocowanie mieszka do drążka zmiany biegów).

KEY_ramkabieg.jpg

Zanim zabierzemy się za tunel – został jeszcze uchwyt telefonu

KEY_telholder.jpg

Czas na część główną :)

KEY_console.jpg

Wszystkie śruby zaznaczone są na rysunku – boczne (w nogach) są zaślepione małymi plastikami. Troszkę kłopotu może sprawić pozbycie się elementu opisanego jako nr 5. Trzeba go podważyć a następnie odkręcić i wyciągnąć widełki znajdujące się pod nim (6). Po rozkręceniu pozostałych elementów pozostaje już tylko ściągnąć tunel (delikatne problemy będą w okolicach ręcznego – jego obudowa jest przymocowana do tunelu 2 kołkami .

Opublikowano

Bardzo dziękuje. Świetny manual i opis. Same konkrety.

Opublikowano

wymieniałem u siebie , naprawdę żaden problem

Opublikowano

Wszystko już jasne wątek do zamknięcia

Opublikowano

może sie przydać :)

Opublikowano

A orientuje się ktoś czy posiadając zapalniczkę obracaną/chowaną, przy zakupie tunelu ze zwykłą zapalniczką sterczącą do góry, idzie podmienić ją z tą zwykłą?

---------- Post dopisany at 21:37 ---------- Poprzedni post napisany at 21:34 ----------

I jak się ma kwestia tunelów 1DIN i 2DIN? Czym one się różnią? Czy tylko koszami? Czy jest możliwość podmiany tunelu 2DIN na 1DIN?

Opublikowano
A orientuje się ktoś czy posiadając zapalniczkę obracaną/chowaną, przy zakupie tunelu ze zwykłą zapalniczką sterczącą do góry, idzie podmienić ją z tą zwykłą?

---------- Post dopisany at 21:37 ---------- Poprzedni post napisany at 21:34 ----------

I jak się ma kwestia tunelów 1DIN i 2DIN? Czym one się różnią? Czy tylko koszami? Czy jest możliwość podmiany tunelu 2DIN na 1DIN?

do klimatronika trza przyciac 1dinowa

Opublikowano

różnice między tymi tunelami dotyczą wycięć pod niżej umieszczony klimatrtonik w przypadku 2din oraz nieco inną popielniczkę (ta z wersji 2din wymaga wycięcia dwóch zaczepów z tunelu 1din). Generalnie lepiej kupić tunel 1 din i samemu w razie potrzeby dostosować do 2 din. W drugą stronę czyli montaż 2 din do 1 din nie pójdzie bo zostaną dziury po bokach.

Opublikowano

Jeśli mam tunel 1 din na kaseciaka a chcial bym wstawic radio 2din z ekranem nie ori tylko jakies allegrowe to da sie to zrobic w warunkach parkingowych ? :-) klimatronik przeniesc na dol i wstawic radio ? Czy trzeba jakos ten kosz wymienic ? Lub przerobic ?

Opublikowano

kosz musisz wymienic,tunel mozna przyciac i panel klimatronika tez tylko trzeba miec do tego dobra reke:wink:

Opublikowano

Widzac ceny kosza chyba lepiej kupic radio 1din z wysuwanym wyswietlaczem :-)

Opublikowano

a to juz kwestia gustu i estetyki:wink:

Opublikowano
Widzac ceny kosza chyba lepiej kupic radio 1din z wysuwanym wyswietlaczem :-)

Ja np. kupiłem za 100 zł. Wystarczy szukać, a nawet 150 zł za kosz to chyba nie tak dużo.:wink:

Opublikowano

Gratki, swietny opis, niebawem zasiade do teo w moim, bo poprzednik zakleil dziury po cullmanie :mad:

Posted by TapaTalk2

Opublikowano

Jest ktoś w okolicach Warszawy kto w rozsądnych pieniądzach wymieni mi ten tunel? No i oczywiście wie jak to zrobić a nie będzie uczył się na moim ;)

Ja samemu wolę się za to nie brać. Jestem fachowcem w innej dziedzinie.

Może być info na PW

Opublikowano

Witam , a ja mam pytanie chce sobie wstawic radio z nawigacja oryginał audi RNS czy to radyjko pasóje do wszysrtkich modeli b6 ? obecnie mam symphony audi , a chce zmienic na navigation plus i ztad pytanie czy bedzie pasowac bez zadnych przerubek??

Opublikowano

jak masz kosz 2din to bedzie pasowac:wink: