Opublikowano 15 Lipca 201313 l Witam serdecznie, Ja również mogę szczerze polecić Tomasza, jak tylko zobaczyłem ten wątek to zamówiłem moduły LED do całego auta - mam pakiet oświetlenie, więc trochę tego było. Po zamontowaniu efekt jest powalający i dotychczasowe żarówki mogą się schować - przy okazji 2 żarówki miałem już na wykończeniu, więc wymiana była wskazana. W aucie jest bardzo jasno i do tego bielutko - barwa neutralna 4500K. Moduły są naprawdę profesjonalnie wykonane, nie można tutaj niczego zarzucić. Robienie zdjęć by pokazać efekt nie ma sensu, bo nie da się oddać rzeczywistej barwy - robiąc zdjęcie świecącej żarówce mi wychodziła biel I na koniec bardzo istotna sprawa, rzadko się spotyka osoby, które naprawdę podchodzą do klienta profesjonalnie i rzetelnie. Tak się stało, że moja B7 z 2 połowy 2007 roku, ma moduł testujący "spaloną żarówkę" przy praktycznie każdym oświetleniu(nawet tym w schowku). W innych B7 te moduły działały bez zarzutu, a w mojej już nie. Tomasz musiał przygotować pod moje auto specjalną wersję ze zwiększoną rezystancją. Kilka dni i dostałem nowe moduły, a stare odesłałem w dołączonej kopercie ze znaczkiem. To się nazywa klasa sama w sobie. Kontakt jest naprawdę świetny, widać że doskonale zna się na rzeczy. Finał jest taki, że wszystko działa tak jak należy. Podaję tą informację z myślą o innych, którzy mogą mieć problemy jak u mnie - więc w razie czego miejcie to na uwadze. Któryś z poniższych modułów jakie są u mnie może być odpowiedzialny za test spalonej żarówki : Centr.zesp.elektr. Oznaczenie elementu: 8E0 907 279 N Moduł komfortu Oznaczenie elementu: 8E0 959 433 CE Dane odczytałem VCDS'em Pozdrawiam
Opublikowano 15 Lipca 201313 l Witam serdecznie,Tak się stało, że moja B7 z 2 połowy 2007 roku, ma moduł testujący "spaloną żarówkę" przy praktycznie każdym oświetleniu(nawet tym w schowku). W innych B7 te moduły działały bez zarzutu, a w mojej już nie. Centr.zesp.elektr. Oznaczenie elementu: 8E0 907 279 N Moduł komfortu Oznaczenie elementu: 8E0 959 433 CE Pozdrawiam a od kiedy to jest kontrola spalonej żarówki wewnętrznego oświetlenia???
Opublikowano 16 Lipca 201313 l No właśnie, dobre pytanie. U mnie była taka sytuacja, że w momencie gdy zapłon był włączony to np. lampek do czytania(przód oraz tył) albo lampek do tzw "make up'u" nie można było włączyć (zamigała 3 razy i się wyłączyła, słychać przy tym było jakieś cykanie z pod kierownicy). Jak odczekałem chwilę aż auto przeszło w tryb uśpienia to już można było normalnie korzystać z lampek. Odwrotna sytuacja w przypadku oświetlenia schowka, na włączonym zapłonie wszystko działa. Wyłączam zapłon, wyciągam kluczyk, czekam aż auto przejdzie w tryb uśpienia i nagle schowek zaczyna migać i gaśnie - z okolicy pod kierownicą słychać jakiś sterownik, który "pika" zgodnie z mruganiem diody. Jeśli to nie jest kontrola spalonej żarówki to może coś jeszcze innego ?
Opublikowano 16 Lipca 201313 l Tu nie tyle chodzi o kontrolę spalonej żarówki(nie ma jej dla żarówek wnętrza), a o nazwijmy to, "czułość" części sterownika odpowiadającej za oświetlenie wewnętrze. Sterownik ośw. ma, jak wiecie kilka "funkcji" : -tzw. czasówka -rozjaśnianie podczas włączenia -przyciemnianie podczas wyłączenia -samo włączenie -i wyłączenie oświetlenia po jakimś tam czasie(tu jeszcze można wyróżnić dwa rodzaje wyłączenia ale nie mieszajmy w głowie... ) Sterownik odbiera info CAN-em z mikroswitcha zamka(właściwie ze sterownika w drzwiach) o otwarciu drzwi i załącza oświetlenie. I tu - nie tylko podaje potencjał "-" ale również "+ 12V" . Przed otwarciem drzwi, bohater nasz jest w tzw. stanie uśpienia, a w punktach zasilania żarówek nie ma żadnego z wymienionych potencjałów. Właściwie jest ale b.mały bodajże około 2V , potrzebny układowi "rozpoznawczemu", którego funkcja opisana jest poniżej- stąd właśnie żarzenie się chińszczyzny przy napięciu tych 2V. Załóżmy, że sterownik wyłączył światełka, a my jesteśmy w aucie i próbujemy włączyć punkt oświetleniowy ręcznie, przyciskiem. Skąd sterownik "wie", że mamy taki zamiar ? "Rozpoznaje" to, po rezystancji(powiedzmy rezystancji żarówki) zamykanego przez nas obwodu przyciskiem/włącznikiem. Właśnie.... Jeśli ta rezystancja będzie za duża (większość chińskich zamienników led) od przewidzianej przez projektanta elektroniki, to do podania pełnego napięcia, załączenia żądanego oświetlenia, nie dojdzie. U Kolegi Tomka w A4 B7 zamontowany jest sterownik, który aby załączyć zasilanie lampek musi "rozpoznać" mniejszą rezystancję, od innych znanych mi do tej pory, pracujących w autach grupy VAG. Wot parahod, jak mówią Rosjanie
Opublikowano 16 Lipca 201313 l Nie ma to jak precyzyjna odpowiedź ! Pisząc o swoich problemach podpiąłem to pod układ testujący "spaloną żarówkę", biorąc za wyznacznik te same problemy z jakimi borykają się osoby przy oświetleniu tablicy rejestracyjnej. Napisałem bardzo pobieżnie i nieprecyzyjnie, bo mówiąc krótko nie jest to moja dziedzina. Teraz chyba już wszystko jest jasne Pozdrawiam, Tomek
Opublikowano 16 Lipca 201313 l Pisząc o swoich problemach podpiąłem to pod układ testujący "spaloną żarówkę", Bardzo słusznie, bo układy te działają na podobnej zasadzie. Układ diagnozy wywodzi się w prostej linii od układu "rozpoznającego"(opisanego wyżej) .
Opublikowano 16 Lipca 201313 l i czegoś nowego się można dowiedzieć... przy okazji to chyba dobrze, że wcześniej nie zamówiłem, bo byłyby klocki
Opublikowano 17 Lipca 201313 l Też muszę w końcu je zamówić komplet. Miałem je w Passacie więc mogę polecić je w ciemno!!!.
Opublikowano 30 Sierpnia 201312 l Ja bym z tego miejsca chciał podziękować ponownie koledze TOMNIK za super wykonanie LEDzików do podsufitki. Kontakt, przesyłka, wykonanie, instrukcja - wszystko na najwyższym poziomie Polecam jeszcze raz i dziękuje, zaraz też mailowo podziękuje bezpośrednio Tomkowi.
Opublikowano 1 Września 201312 l Na razie zakupione i wymienione lampki pod drzwiami. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Cena może w porównaniu do "ledów" z allegro większa, ale jak chcecie mieć solidny produkt to nie ma się co zastanawiać i brać moduły od Tomnik`a
Opublikowano 13 Września 201312 l Polecam ledy od Tomnika ! precyzja wykonania oraz efekt powalający ! ponadto świetny kontakt i fachowe podejście do sprzedaży ! wieczorem dorzucę fotki
Opublikowano 14 Września 201312 l No właśnie Fanta wrzuć fotki jak u Ciebie hula może się zdecyduje na kupno:wink:
Opublikowano 14 Września 201312 l zdjęcia robione na szybko kalkulatorem efekt jak dla mnie powalający..
Opublikowano 14 Września 201312 l Noo jest moc:wink: Fanta a skąd Ty masz taką zje..ną kiere:grin::slina:
Opublikowano 14 Września 201312 l z kątowni widze że nie śledzisz mojego wątku A ktoś śledzi:eusathink::polew::polew:obiecuję poprawę
Opublikowano 17 Września 201312 l Super są te moduły od Tomnika! :oklasky:bardzo dobre wykonanie - a efekt
Opublikowano 17 Września 201312 l Ludzie help, gdzie jest ten wątek fotostory jak gostek wmontował LEDY do tab. rej. w B7 od A5 z tyłu? Szukam już godzinę..
Opublikowano 17 Września 201312 l http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/montaz-ori-ledowego-podswietlenia-tablicy-p-and-p-243245/