greg2505 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Mam takie, także chyba dam radę. A czyściliście czymś powierzchnię przylegania uszczelki? dobrze wytarłem szmatką
gregor_gg Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witam ponownie. Jestem właśnie po wymianie pompy. Teraz mam suchutko, hamulec pracuje płynniej i lepiej i turbina też gładko się załącza. A co do wymiany nie miałem jakichś większych problemów. Ja miałem jeszcze do wymiany ten wąż odpowietrzający układ chłodzenia co idzie pod nią, gdyż był cały rozlazły od ropy. Do poluzowania tej dolnej śruby trzymającej pompę użyłem obciętego imbusa a potem śrubę wykręciłem normalnym imbusem z kulką na końcu. Tak jak pisał DUCH był mały problem z założeniem dolnego węża paliwowego (bo ze zdjęciem nie tak źle). Ale ja założyłem zwykłą opaskę zaciskową i wygodniej było go dokręcić długim wkrętakiem z góry niż zakładać tą oryginalną sprężynową. I chyba tyle. Całość mi zajęła jakieś 2 godziny. Ale naprawdę się nie spieszyłem i starałem się robić bez jakiegoś paprania. Tylko przy uruchamianiu samochodu padł mi aku, ale to z tego względu, że stał 3 dni bez zapalania a mam podłączonych dużo odbiorników prądu i był trochę rozładowany. Jakby ktoś chciał jakieś szczegóły to pisać. Zakupiłem oryginalną pompę BOSCH w serwisie skody o nr 038145209Q za niecałe 1200zł.
kantek1 Opublikowano 1 Maja 2013 Opublikowano 1 Maja 2013 no to się nieźle szarpnąłeś :-) ja kupiłem używkę za 350 zł
gregor_gg Opublikowano 1 Maja 2013 Opublikowano 1 Maja 2013 Jakbym miał sprzedawać za rok, dwa, to bym się nie spuszczał. Ale że lubię mieć wszystko na cacy, to i poświęciłem trochę grosza :-)
kantek1 Opublikowano 1 Maja 2013 Opublikowano 1 Maja 2013 co prawda to prawda ale te pompy boscha można powiedzieć że są bezawaryjne wiec jak dla mnie różnica 900 zł to dużo a używka pochodzi tyle co nówka :-)
gregor_gg Opublikowano 1 Maja 2013 Opublikowano 1 Maja 2013 Ja już taki jestem. Że jak coś robię to jak najlepiej się da. Wiem, że to czasami kosztuje więcej, ale mam spokojną głowę, hehe :-) :-)
bartlo79 Opublikowano 18 Maja 2013 Opublikowano 18 Maja 2013 no to się nieźle szarpnąłeś :-) ja kupiłem używkę za 350 zł Ja kupilem uzywke Bosha z allegro za 200zl-sam wymienilem i hamul zaczal od kopa lepiej pracowac - stara pompa LUKa bardzo slabo pompowala juz.
matio446 Opublikowano 22 Maja 2013 Opublikowano 22 Maja 2013 Płukaliście używane pompy przed montażem?
lukaszpio Opublikowano 23 Maja 2013 Opublikowano 23 Maja 2013 Koledzy, jest jakaś możliwość sprawdzenia pompy vacum na vagu? bo wymieniłem na boscha "c" i mam co do niej wątpliwości ;/
Rekomendowane odpowiedzi