Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak Zaślepić EGR w 1.9 TDi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzieś na forum widzialem zdjecie jak ktos chyba wstawil te klape gaszącą w kolektor ale nie moge tego nigdzie odkopać ..a myśle ze opcja do zrobienia D;

Opublikowano
  • Autor

Do czego to jest potrzebne a raczej co ma gasić ?

Opublikowano

w twoim przypadku do nieczego, bo afn i tak gasi sie drastycznie że trzesie całym silnikiem:whistling: pozatym tylko PD maja klape gaszącą

---------- Post dopisany at 12:59 ---------- Poprzedni post napisany at 12:58 ----------

627a570e5b9f53f0.jpg

Opublikowano

Witam mam już zaślepki do EGR-a ale mam takie pytanko czy muszę mieć jeszcze uszczelki czy starczą mi te stare które już są ? czy może lepiej kupić takron w sklepie motoryzacyjnym i wyciąć odpowiednie ? dodam że mam same 2 blaszki 3mm i 2mm i nie wiem czy to starczy czy na starych uszczelkach będzie szczelne złącze ??

Opublikowano
  • Autor

w twoim przypadku do nieczego, bo afn i tak gasi sie drastycznie że trzesie całym silnikiem:whistling: pozatym tylko PD maja klape gaszącą

---------- Post dopisany at 12:59 ---------- Poprzedni post napisany at 12:58 ----------

http://images33.fotosik.pl/357/627a570e5b9f53f0.jpg

Dzięki za foto nie wiedziałem ze tak to funkcjonuje :hi:

Opublikowano
Witam mam już zaślepki do EGR-a ale mam takie pytanko czy muszę mieć jeszcze uszczelki czy starczą mi te stare które już są ? czy może lepiej kupić takron w sklepie motoryzacyjnym i wyciąć odpowiednie ? dodam że mam same 2 blaszki 3mm i 2mm i nie wiem czy to starczy czy na starych uszczelkach będzie szczelne złącze ??

Uszczelki sa do 7zl/szt lub daj ta co teraz masz

Opublikowano

dzisiaj pojechałem do ASO pokazać im o jakie zaślepki mi chodziło do EGR heh mina kolesia bezcenna jak bym mu pokazał swięty gral hehe nie no nie miał pojęcia o co kaman szukał bidula i szukał w kompie i po jakichś katalogach i gada że nie słyszał o takich zaślepkach to mu powiedziałem że widziałem takie oryginalne z oznaczeniami audi itp a on że może i coś takiego było ale widocznie u nich nikt tego nie zamawiał i nie wiedzieli o co chodzi ale nic kupiłem dzisiaj uszczelki pod te zaślepki (nieszczęsne ) a alledrogo koszt uszczelek 12 zeta za sztukę ale nic wolałem dać tyle niż puźniej płakać bo coś gdzieś jest nieszczelne zaślepienie EGR łątwo poszło śrubki i nakrętki dały się odkręcić dość łatwo jedynie był problem z jedną z zaślepek bo musiałem przerobić otwór z jednej bo był za daleko zrobiony o prawie 4 mm ale nie przeszkadza to w niczym wszystko jest szczelne i sprawne zaślepki mam grubości 3mm oraz 4mm teraz czeka mnie wymiana plecionki oraz wywalenie kata i wstawienie puszki(zamiennik)

Opublikowano
  • Autor

ASO prze ziomki widzę :decayed:

Opublikowano
dzisiaj pojechałem do ASO pokazać im o jakie zaślepki mi chodziło do EGR heh mina kolesia bezcenna jak bym mu pokazał swięty gral hehe nie no nie miał pojęcia o co kaman szukał bidula i szukał w kompie i po jakichś katalogach i gada że nie słyszał o takich zaślepkach to mu powiedziałem że widziałem takie oryginalne z oznaczeniami audi itp a on że może i coś takiego było ale widocznie u nich nikt tego nie zamawiał i nie wiedzieli o co chodzi ale nic kupiłem dzisiaj uszczelki pod te zaślepki (nieszczęsne ) a alledrogo koszt uszczelek 12 zeta za sztukę ale nic wolałem dać tyle niż puźniej płakać bo coś gdzieś jest nieszczelne zaślepienie EGR łątwo poszło śrubki i nakrętki dały się odkręcić dość łatwo jedynie był problem z jedną z zaślepek bo musiałem przerobić otwór z jednej bo był za daleko zrobiony o prawie 4 mm ale nie przeszkadza to w niczym wszystko jest szczelne i sprawne zaślepki mam grubości 3mm oraz 4mm teraz czeka mnie wymiana plecionki oraz wywalenie kata i wstawienie puszki(zamiennik)

co do tych zaślepek to fakt. są dwa rodzaje zaślepek do naszych 1.9. tzn są w sprzedaży takie, że zaślepka na kolektor wydechowy i ssący są takie same...takie np. jak te 72. Zestaw zaślepek EGR TDI VW AUDI SKODA SEAT (3956793109) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. no i są takie jak do mojego AFN-a z 1997 gdzie są dwie różne tzn, że na kolektor ssący jest trochę inna zaślepka np. takie jak te... 14. Zestaw zaślepek do usunięcia EGR TDI VAG (3956803870) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Opublikowano
  • Autor

Ja bym brał te większe i rozwiercił wiertarką otwory by pasowały pod tą mniejszą bo jest gdzie rozwiercać i gotowe :wink:

Opublikowano

też można pewnie:wink: ale jeśli komuś by się nie chciało to piszę żeby zwrócić na to uwagę.a najlepiej to kupić tylko jedną i kolektor AWX i jest piknie:naughty:

Opublikowano
  • Autor

A no to fakt AWX najlepszy oczywiście kolektor bo wiadomo że jeśli chodzi o silniki 1.9 to AFN :naughty:

Opublikowano
:naughty: raczej nie inaczej:wink:
Opublikowano

tzn ja miałem te większe chyba po rozwierceniu jednego otworu nie było problemu z zamontowaniem a dałem jedną na dole a drugą na wylocie kolektora u góry także samego EGR-a nie ruszałem bo wsumie jedni radzą tak a inni inaczej także ważne że auto pali jeździ lepiej oddycha nie muli nie krztusi sie i wogóle nic sie z nim nie dzieje a po pierwszej jeździe oczywiście silnik nagrzany :) moge powiedzieć że lepiej sie zbiera z niskich obrotów tzn z 3 biegu przy około 1200 obr lepiej sie zbiera minimalnie ale lepiej lepiej będzie jak wymienie jeszcze czujnik G62 bo zaczyna świrować dotego kata(wywalić) i plecionke a potem tu już tylko program na 130km i będzie ok taki jest cel na ten rok :D

Opublikowano
tzn ja miałem te większe chyba po rozwierceniu jednego otworu nie było problemu z zamontowaniem a dałem jedną na dole a drugą na wylocie kolektora u góry także samego EGR-a nie ruszałem bo wsumie jedni radzą tak a inni inaczej także ważne że auto pali jeździ lepiej oddycha nie muli nie krztusi sie i wogóle nic sie z nim nie dzieje a po pierwszej jeździe oczywiście silnik nagrzany :) moge powiedzieć że lepiej sie zbiera z niskich obrotów tzn z 3 biegu przy około 1200 obr lepiej sie zbiera minimalnie ale lepiej lepiej będzie jak wymienie jeszcze czujnik G62 bo zaczyna świrować dotego kata(wywalić) i plecionke a potem tu już tylko program na 130km i będzie ok taki jest cel na ten rok :D

Kata wywal i autko odzyje, jeszcze go spieniezysz, ja tez myslalem ze wystarczy virus, teraz szykuje sie na 160:wink:

Opublikowano
  • Autor

Jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia mi tak apetyt skoczył że gratów nie mogę dorwać takich jak chce i dalej leże i kwiczę :kwasny:

Opublikowano
Jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia mi tak apetyt skoczył że gratów nie mogę dorwać takich jak chce i dalej leże i kwiczę :kwasny:

Jakich gratow szukasz i w jaka moc uderzasz:>?

Opublikowano

Witam

Chłopaki przeczytałem cały wątek ale dalej nie wiem ;/ Kupuje kolektor od AWX i tą przejściówkę za 96zł i tyle? czy jeszcze bedzie coś do przerabiania?

Opublikowano

Ja dziś wypalałem kolektor bo strasznie zarypany był.

Spopieliłem tyle tego że w dwóch dłoniach by się nie zmieściło:kwasny:

Teraz kolektor ładnie leży i moczy się w preparacie do mycia silników:wink:

Zastanawiam się czy nie pierdzielnać go w czorny mat dla ładniejszego efektu...

Przy okazji wywale EGR bo na zimę zawitał ale że pogoda ładna to tylko narobiłem się:decayed: