Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regulacja biegu jalowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

potocznie poduszka, a normalnie to sie nazywa odbojem

Opublikowano

poduszka poduszka :) z czasem boczne poduchy sie "uklepują" i i silnik minimalnie siada, i zaczyna sie opierac na przedniej poduszcze itp itd, ewentualnie ktos mogl cos demontowac i nie pomyslal o ustawieniu tej przedniej poduszki/odboju

Opublikowano

Miałem podobnie w B5 z przednią poduszką, silnik trochę drgał i opierał się i to sporo na przedniej poduszcze

Wyregulowałem i problem zniknął

Opublikowano

Teraz pytanie jak to się reguluje?

Opublikowano

jak zajrzysz do przedniego odboju od dolu z kanalu to bedziesz wiedzial o co chodzi :) chodzi poprostu o to zeby "guma" odboju od strony miski nie opierala sie o krawedz odboju od strony pasa przedniego.

Btw Ty masz multitronic prawda? gdzies czytalem chyba na forach US ze poduszka skrzyni w multi tez czasami siada.. poza tym z tego co wiem to tez siadla Ci poduszka silnika wiec nie wiem czy jest sens zagladaca skoro poduszki inne moga byc blee :)

Opublikowano

Poduchę pod silnikiem to prawdopodobnie w tym miesiącu będę robił jak skrzynie ogarnę żeby już mieć wszystko na tiptop :naughty:

Opublikowano

i jaką kupujesz?:) chciałem Ci tanio oddać ori (AVON :) ) poduchę to nie chciałeś :)

Opublikowano

Z tego co się dowiadywałem to cytuje:

Owszem - od 2001 do Audi szły poduchy Avonu (tylko boczne o ile się nie mylę), tyle że obecnie dla ASO (przynajmniej tych, które zaopatrujemy na Śląsku) wysyłamy SWAGa. Nie wiem jak długo montowany był AVON - bo wczytałem się i wymienia się tylko B6 oraz VW (Touareg i Transporter) - z rozpędu zaufałem "przyzwyczajeniu" koncernu do Lemfordera/Febi/SWAG. Oprócz Audi współpracowali na pewno z grupą Forda.

...

Właśnie tym się sugerowałem, że w sprzedaży dostępne tylko Swag oraz Febi - nie sprawdzając głębiej uznałem, że tutaj takie idą na pierwszy montaż (innym producentom nie opłaci się robić części "nie psujących się" często). Dowiedz się ceny - jeśli nie będzie sporej różnicy to kupować w ASO.

Jeśli będę miał jutro czas to ściągnę Swaga i sprawdzę co jest w środku (bo może się okazać, że właśnie Avon).

Jeśli natomiast ASO bardzo drogie to brać Swag/Febi - jakości nie ma się co obawiać.

...

Sprawdziłem SWAG - poduszki w środku mają zdrapane numery: czyli są to numery oryginału (mówiąc w skrócie - w pudełkach ze SWAGiem są oryginały/AVON. A jako, że FEBI to to samo co SWAG, więc w FEBI również znajdziesz oryginały).

..

Pojedynczy ciąg cyfr/liter - dla ASO nie powinno być znaku towarowego innego niż marki. Więc albo te z nazwą to wersja na rynek aftermarketowy, albo wcześniejsza umowa z VAGiem nie zobowiązywała ich za nieumieszczania swojego loga na produkcie.

:wink:

Opublikowano

co nie zmienia faktu ze to AVON :P tylko zapakowany w co innego hehe i zdrapane numerki :) a ile swag kosztuje ?

Opublikowano

Coś ok. 220 chyba.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zapewne febi 22956 22958 , problem w tym ze te poduszki niby katalogi aftermarket pokazuja ze pasuja do 1.8t a tak naprawde maja inna charakterystyke tlumienia i numerami zamiennymi nie pasuja do numerow ktore podaje ETKA do 1.8t ...

febi 22956/ swag 32 92 2956 - 8E0 199 379 F - tak podaja katalogi SWAG/FEBI - a tak naprawde jest poduszka prawa do 2.4 3.0 (wg ETKA)

febi 22958/ swag 32 92 2958 - 8E0 199 379 D - tak podaja katalogi SWAG/FEBI - a tak naprade jest poduszka lewa do 2.4 3.0 ktore sa o wiele ciezszymi silnikami (wg ETKA)

ETKA natomiast do 1.8T bfb/avj podaje poduszka lewa - 8E0199379AD / AQ / BG prawa - 8E0199382J / AA / AH

czyli tak naprawde kupujesz poduszki ktore fakt faktem sa do audi, wygladaja jak ori tylko sa zaprojektowane do silnikow kapke wiekszych i ciezszych.

zamienikow FEBI/SWAG ktore katalogowo numerami z etki pasuja do 1.8t nie ma .... lemforder w swoim katalogu nawet nei ma takich pozycji do 1.8t

Opublikowano

tak, gosc zaklada poduszki febiego z S4 B5.. ale nie wiem jak potem z zachowaniem auta i komfortem ...

Opublikowano

Jest to polecana poduszka 8D0199379K i wiele osob na niej jeździ. Na allegro jest pewnie z 8x tansza niż w sklepie.

Opublikowano

jak ktos lubi kombinowac.... w 1.8t lewa i prawa poduszka ma inna charakterystyke poniewaz silnik jak wiadomo jest pochylony lekko w strone prawa.. juz nie mowiac o dociazaniu prawej strony przez turbo i i wydech.

Opublikowano
tak, gosc zaklada poduszki febiego z S4 B5.. ale nie wiem jak potem z zachowaniem auta i komfortem ...

Pisał o tych poduszkach w samych superlatywach więc.. :wink:

Opublikowano

Dla jednego lekkie telepanie ale sztywne zawieszenie silnika i dobra reakcja na gaz bedzie superlatywą a dla drugiego gładkie wolnego obroty i miekkie zawieszenie silnika bedzie superlatywą :)

Za oceanem masowo zmieniaja wydechy na jakies militeki i inne bzdety i pisza o nich w samych superlatywach a pewnie dra jape jak glupie :)

Opublikowano
Dla jednego lekkie telepanie ale sztywne zawieszenie silnika i dobra reakcja na gaz bedzie superlatywą a dla drugiego gładkie wolnego obroty i miekkie zawieszenie silnika bedzie superlatywą :)

Za oceanem masowo zmieniaja wydechy na jakies militeki i inne bzdety i pisza o nich w samych superlatywach a pewnie dra jape jak glupie :)

Napisał wyraźnie, że silnika teraz nie słychać w kabinie, nie ma żadnych drgań, samochód lepiej się prowadzi, chodzi jak hybryda :whistling:

Opublikowano

to zakladasz? :)

8D0 199 379 K - FEBI 21240, kosztuje mniej niz 160 zł sztuka :)

Opublikowano

Będę zakładał tylko zastanawiam się czym jest ten "snub" o którym piszą.