Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regulacja biegu jalowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam vcds i jedyna dostępna wartość to 128, może jakiś manual jak to zrobić ? Dwumasa i sprzęglo nowe, poduszki całe jeszcze oryginalne a nadal trzęsie. Kumpel ma A4B6 1.8t  BFB z 2002 r. i u niego cisza.

Opublikowano

Musisz sie udać do ogarniętego tunera. sam vcdsem tego nie zrobisz. Potrzebna ingerencja w sofcie aby odblokować możliwość regulacji przez vcds. 

Ewentualnie mogę wykonać taką modyfikacje na podesłanym do mnie wsadem z waszych ECU. 

Jaką dwumase zalozyles? tzn jakiej firmy? 

Edytowane przez soul87

Opublikowano

Ta wartość możesz zmienić na 127 lub 129?jak możesz to zrobić to każda jednostka 1=10obr 

Opublikowano

w BFB od pewnego rocznika tej wartości nie można zmienić. 

O czym pisałem powyżej dlaczego tak jest. 

Opublikowano

tylko w bfb czy po prostu od jakiegoś rocznika nie da rady ruszyć obr ?

Opublikowano

U mnie tuner zrobił to bez problemu. VCDSem się nie dało.

Okazało się jednak że dwumasa była już do wymiany (luźno obracały się jej części względem siebie).

Przebieg 187tys i jedyne co odczuwałem to te drgania przy 720rpm i przy przyspieszaniu w zakresie około 1800-2600 rpm.

Opublikowano

Softem owszem mozna to zrobic, ale za kazdą zmianą musisz jezdzic do tunera zeby grzebał w sofcie :) A mozna to zrobic tak że mozna odblokowac w sofcie to raz to żeby dalo się regulowac przez VCDS do woli . Zmiana obrotów w sofcie jest prosta i kazdy umie to zrobic, gorzej jest z opcją odblokowania regulacji do VCDS :D

Ileż można pisać :) 

Czytanie ze zrozumieniem sie kłania ?????? 

wymiana dwumasy pomogła na drgania????? 

Edytowane przez soul87

Opublikowano

Wymiana dwumasy pomogła na drgania w zakresie 1800-2600.

Teraz jest bardzo gładko. 

Przy 720 to nie wiem bo mam teraz minimum 920 ale żeby było idealnie gładko to nie powiem. Audi 80 1.8 z 1991r bez dwumasy chyba pracuje bardziej gładko na jałowym. 

Opublikowano
W dniu 26.12.2018 o 22:54, krzysiekml napisał:

tylko w bfb czy po prostu od jakiegoś rocznika nie da rady ruszyć obr ?

Z tego co patrzyłem to w softach w b7 to zablokowane jest i trzeba odblokować zeby była możliwośc regulacji vagiem.

Opublikowano

bfb w b6 od ktoregoś tam roku modelowego chyba też 

Opublikowano

dzięki Łukasz ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, czy ktoś z okolic Tarnowa mogłby mi pomóc w wyregulowaniu poduszek silnika oraz odboju przedniego w 1.8t 150km? mam niestety drgania na jałowym , najwidoczniej poprzedni właściciel oddał auto do wymiany rozrządu , gdzie po montazu nie wyregulowali odboju przedniego zawieszenia silnika... nie chce jechać do typowego mechanika bo mnie pewnie wyśmieje albo zrobi na odwal sie...

Opublikowano

i jest pięknie, kolega soul87 odblokował regulację obrotów a także kuniów dorzucił, teraz zaczyna to w końcu jeździć. Polecam, wszystko robi zdalnie, ty mu wysyłasz on ci odsyła i gra gitara.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam! :)

Odgrzewam kotleta w związku z problemem poduszek w silniku 1.8t bfb. Problem znany, oryginał prawie 5 stówek szt. Używek praktycznie nie ma sprawnych, 99% na allegro to złom, śledzę temat kilka miesięcy. Kolega @soul87 kilka stron wcześniej pisał, że montował poduszki febi z b5 1.8t, koszt ok. 100zł/szt., natomiast febi do b6 koszt ok 200zł/szt. Niestety nie udało mi się znaleźć różnic tych poduszek, ani nawet  najważniejszych wymiarów - długość. Wydaję mi się, że jednak jako alternatywa od ORI lepsze będą dedykowane do b5 1.8t niż do b5 s4, gdzie są całkiem inne silniki, a przy tym dużo cięższe. Czy ktoś również montował te z b5 1.8t? Są o połowę tańsze niż do b6, a wyglądają identycznie, choć jak pisałem wymiarów nie znalazłem.

pozdro :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Można Podwyższyć w 1.8t w wpisując wartość 133 w silnik->adaptacja - > blok 001 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

meyle dedykowane do 1.8t tez daja rade.

Ale te silniki mają coś takiego w sobie że niektóre na ORI poduszkach beda sie telepać a niektóre zawieszone na betonowych podstawkach będa aksamitnie pracować w kabinie .... 

Mam juz 3 auto z 1.8t i wiele takich zagazowałem i wiem co mowie w temacie :)

Edytowane przez soul87