Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Trudno odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie jak moge sprawdzić czy cofa mi sie paliwo? Mam taki problem z odpalaniem, ze jak długo postoi to musze za dwa razy po 3-4 sekundy kręcić rozrusznikiem zeby zaskoczył i jak go zgasze powiedzmy po 30 sekundach pracy silnika, to odpala juz szybko (po 2-3 sekundowym kręceniu). Powiedzmy, że im dłużej postoi tym dłużej muszę kręcić żeby odpalił. Sprawdzałem vagiem też statyczny kąt wtrysku i ustawiony jest on u mnie na 74. Jaka w moim silniku powinna być prawidłowa wartość tego kąta?

Opublikowano

Powiedzcie jak moge sprawdzić czy cofa mi sie paliwo? Mam taki problem z odpalaniem, ze jak długo postoi to musze za dwa razy po 3-4 sekundy kręcić rozrusznikiem zeby zaskoczył i jak go zgasze powiedzmy po 30 sekundach pracy silnika, to odpala juz szybko (po 2-3 sekundowym kręceniu). Powiedzmy, że im dłużej postoi tym dłużej muszę kręcić żeby odpalił. Sprawdzałem vagiem też statyczny kąt wtrysku i ustawiony jest on u mnie na 74. Jaka w moim silniku powinna być prawidłowa wartość tego kąta?

Mam kolego ten sam problem. A wyrzuca ci jeszcze jakieś błędy na Vagu??? U mnie kąt jest na 73.

Opublikowano

Żadnych błędów nie ma. Sprawdzałem sam, a żeby to potwierdzić byłem u speca od elektronicznej diagnozy aut i tez błędu nie znalazł, a na dodatek powiedział ze kąt wtrysku jest ok :) (ale wydaje mi sie ze powinien być koło 54) i że dawka rozruchowa tez niby jest ok. Sam nie wiem co to może być z tym odpalaniem.

Opublikowano

w V-kach nie sprawdza sie kata wtrysku w grupie 000.

Wystarczt poszukac troche na forum:

Kąt początku wtrysku

To zagadnienie, które spędza najczęściej sen z powiek właścicielom 2.5TDI V6 po wymianie rozrządu.

Sprawdzenie kąta początku wtrysku dokonujemy w grupach:

- 004;

- 004BS.

Audi AG zakłada, iż wzorcowy kąt to 2*ATDC [nachOT, zaGZP] na Late przy 100% wysterowaniu pompy VP44.

Dopuszczalny zakres kąta to +/- 2*ATDC, co daje efektywnie zakres od 0* do 4* ATDC.

Ustawienie to sprawdzamy w grupie 004BS przy temperaturze płynu chłodzącego powyżej 86*C.

Opublikowano

hej!!!

bialy dym z wydechu na zimnym to norma...para wodna;)

mi gorzej odpala na cieplym niz na zimnym.Na zimnym-dotyk...cieply-jakies 1 sek musze pokrecic...ale pozniej bez problemu-ogień:))))

Opublikowano

Żadnych błędów nie ma. Sprawdzałem sam, a żeby to potwierdzić byłem u speca od elektronicznej diagnozy aut i tez błędu nie znalazł, a na dodatek powiedział ze kąt wtrysku jest ok :) (ale wydaje mi sie ze powinien być koło 54) i że dawka rozruchowa tez niby jest ok. Sam nie wiem co to może być z tym odpalaniem.

U mnie wyrzuca Vag błąd czujnika wzniosu igły (G80) - znajduje sie on we wtryskiwaczu sterującym. Właśnie go zamówiłem i bede wymieniał - zobaczymy czy to to jest problemem. Po wizycie w warsztacie stwierdzono że to napewno wtrysk sterujący. Wymienimy zobaczymy. Ale moim skromnym zdaniem to raczej wina ustawień wtrysku. Chyba że ktoś miał podobne jaja z wtryskiem steryjącym???

Opublikowano

Witam

Mam taki sam problem z odpalaniem.I teraz moje pytanie czy ktoś z forum może mi sprawdzić VAG -iem samochód bo już nie wiem co mu jest podpinałem do do kompa u trzech gości i żadnych błędów nie pokazuje a VAG -a to nikt nie ma wymieniłem już pompę wtryskową świece,,zawór zwrotny,nowy filtr paliwa,rozrusznik i gość co robił mi pompę twierdzi że ustawił kąt wtrysku.A inni mechanicy mogą mi poszukać co mu jest ale nie ma pewności czy coś znajdą a zapłacić trzeba 200 zł.Może jest ktoś z okolic Bochni lub Krakowa ,Tarnowa kto mi to sprawdzi.Aha jeden gość może mi zmienić ustawienia pompy (mapę zmienić czy coś takiego) ale to jest takie obejście problemu a nie rozwiązanie.Dzięki za info.

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie wyrzuca Vag błąd czujnika wzniosu igły (G80) - znajduje sie on we wtryskiwaczu sterującym. Właśnie go zamówiłem i bede wymieniał - zobaczymy czy to to jest problemem. Po wizycie w warsztacie stwierdzono że to napewno wtrysk sterujący. Wymienimy zobaczymy. Ale moim skromnym zdaniem to raczej wina ustawień wtrysku. Chyba że ktoś miał podobne jaja z wtryskiem steryjącym???

tzn. zamówiłeś cały wtrysk ?? Czasami zdarza się , że jest uwalony i silnik może szarpać na 3,4,5 biegu . Oczywiście ma też za zadanie podać aktualny kąt początku wtrysku i ECU dzięki jemu i sygnałowi z czujnika G28 ( czujnik obr. silnika) może go regulować

Witam

Mam taki sam problem z odpalaniem.I teraz moje pytanie czy ktoś z forum może mi sprawdzić VAG -iem samochód bo już nie wiem co mu jest podpinałem do do kompa u trzech gości i żadnych błędów nie pokazuje a VAG -a to nikt nie ma wymieniłem już pompę wtryskową świece,,zawór zwrotny,nowy filtr paliwa,rozrusznik i gość co robił mi pompę twierdzi że ustawił kąt wtrysku.A inni mechanicy mogą mi poszukać co mu jest ale nie ma pewności czy coś znajdą a zapłacić trzeba 200 zł.Może jest ktoś z okolic Bochni lub Krakowa ,Tarnowa kto mi to sprawdzi.Aha jeden gość może mi zmienić ustawienia pompy (mapę zmienić czy coś takiego) ale to jest takie obejście problemu a nie rozwiązanie.Dzięki za info.

Pozdrawiam

odezwij się do użytkownika TomTDI , jest z Wieliczki i dobrze zna się na vagu i interpretacji danych ;)

http://forum.vwgolf.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=14105 niestety :P musisz się zalogować na forum golfa

Opublikowano
tzn. zamówiłeś cały wtrysk ?? Czasami zdarza się , że jest uwalony i silnik może szarpać na 3,4,5 biegu . Oczywiście ma też za zadanie podać aktualny kąt początku wtrysku i ECU dzięki jemu i sygnałowi z czujnika G28 ( czujnik obr. silnika) może go regulować

TAK. dzisiaj przyszedł. Błąd który wyrzuca mi VAG mówi o czujniku zamontowanym we wtrysku sterującym nierozbieralnie, stąd konieczność wymiany całego. Autko mi nie szarpie, ładnie idzie w pełnym zakresie obrotów, tylko chyba pali ok. 1-1,5 litra za dużo.

Wtrysk wymieniam bo VAG tak pokazuje, ale do konca nie jestem przekonany że problem z odpalaniem to wina wtrysku sterującego. raczej mam źle ustawiony wtrysk. Tak mi sie wydaje :) Ale może niech ktoś inny spojrzy na pomiary (próby statyczne)

MB Gr 000: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ad3732d657d47b8.html

MB Gr 004: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2a92775f16969977.html

BS Gr 004: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f58e0f8987c8b559.html

HELP :a4fan:

Opublikowano

dopóki nie będzie sprawnego wtryskiwacza sterującego to nie sprawdzisz kąta wtrysku :(

Opublikowano

dopóki nie będzie sprawnego wtryskiwacza sterującego to nie sprawdzisz kąta wtrysku :(

W takim razie w przyszłym tygodniu go wymienię. zaraz po wymianie zrobie logi i wrzuce na forum.

Opublikowano

Moje AFB ma 1,6 - 1,8 ATDC przy 100,2% W basic settings Early 14,4 przy 28%. Dawka startowa 4,7mg/R. Pali ładnie od strzała.

Co jednak mnie zastanawia jeszcze klika miesięcy temu kąt wtrysku w grupie 004 oscylował między 1,8 - 2,0 ATDC. Skąd ta różnica?

Opublikowano

ja mam tak ze po nocy kiedy odpalam samochod to lapie on od razu tyle ze sie trzesnie tak jakby nie chodzil na wszystki cylindry a chodzi na wszystkich. po 1-2 minutach uspokaja sie i pracuje rowno. czy tak powinno byc???

Opublikowano

wogole nie moge przez ostatnie 2 dni odpalac samochodu. Nie wiem czy przez akumulator ze tak zimno jest czy przez wstryskiwacze. Podobno leje mi olej z pompy. Koles z warsztatu tak mowil; /

Opublikowano

A jaki masz przebieg?

Opublikowano

A jaki masz przebieg?

kolo 260tys km

Opublikowano

Może nie tak do końca. Trzeba sprawdzić na VAG-u. Tylko trzeba koniecznie go odpalić.

A wcześniej jak było ciepło to dymił? Akumulator jest dobry, dobrze kręci? Paliwo lałeś na dobrej stacji?

Przyczyn może być sporo. Dlatego koniecznie sprawdzić na VAG-u.

Opublikowano

U mnie był podobny problem.

Przy temperaturze ok -15st C musiałem go kręcić ok 15 sekund aby odpalił.

Przy temp do -10st C bez problemu.

Tak wiec wybralem sie do znajomego mechanika, który stwierdził że 3 z 4 świeć żarowych są przepalone. :thumbdown:

HEHE. Najlepsze w tym w szystkim jest to że powiedział, ze muszę mieć naprawde dobry silnik (czyt. dobre sprężanie) skoro na jednej świecy żarowej odpala przy -15st C.

Świece kupiłem dzis i jutro jade wymienić.

Zobaczymy jak będzie.

Opublikowano

:polew:

i tyle płacisz :shocked:

sił mi brakuje jak ludzie są rozrzutni, za podłączenie do kompa 150 a sam kabel można mieć za 100 a za 50 :drunk:

SebMis :mysli: chyba się skończy vagowanie z friko na spotach :tongue4:
Opublikowano

Witam!!!

Właśnie wymieniłem wtryskiwacz sterujący i chyba jest lepiej, chociaż rano musze go pokręcić. Może mam coś z ustawieniami wtrysku. To logi po wymianie:

Group A: '000

TIME

STAMP

0 32 60 0 19 99 213 64 180 124 63

1,34 32 59 0 19 99 214 64 180 124 58

2,7 32 60 0 19 99 213 64 180 124 60

4,06 32 60 0 19 99 214 64 180 124 62

'004

Engine speed Spec, start Actual start Cold start valve

3800-4200 rpm 8-12 *BTDC 6-14 *BTDC

/min °ATDC °ATDC %

742 2 2 69

742 2 2,2 68,3

742 2 2 68,6

742 2 1,8 69,4

004 BS: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4318bd09495ab2a3.html

i co sądzicie o takiej korelacji wtrysków, przed wymianą wariowały mi we wszystkie strony od -3,5 do +3,5

a teraz:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99b3fd6e51a04606.html

Gdzie szukać przyczyny tego kiepskiego palenia autka???