jacek1801 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Audi A4 avant 1998r, 1,9 90 KM. Pomocy !! Może ktoś z was miał podobny przypadek albo będzie wiedział co może być jego przyczyną. W czasie jazdy lekko blokują hamulce kół przednich, auto toczy się jednak w miarę płynnie w czasie jazdy nie odczuwam mocnego oporu toczenia jednak słyszę dziwny dzwięk-szum coś jak uszkodzone łożysko, być może tarcie klocków. Sytuację lekko blokujących kół najlepiej można zaobserwować przy delikatnym ruszaniu np. na skrzyżowaniu czuć że auto nie toczy się płynnie i po jego lekkim "bujnięciu" stawia opór. Tłoczki cylinderki wszystko czyszczone przez mechanika pracuje płynnie nic nie pomogło. za drugim podejściem wymiana wężyków tych elastycznych również bez efektu to znaczy auto nadal lekko hamuje. Po pokonaniu dłuższej trasy lekko ciepłe obęcze aluminiowe, po podnieścieniu auta i ręcznym obrocie koła słychać tarcie klocków i lekki opór w toczeniu. klocki dobre tarcze bez zarzutu wymieniane około rok temu. Po dłuższym postoju auta wszystko odpuszcza samochód toczy się bez oporu ale po uruchomieniu silnika i krótkiej jeździe pojawia się opór. Co może być przyczyną ???? Pomocy
Tomuś K-ce Opublikowano 11 Czerwca 2013 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Mam to samo i jeszcze nie zdiagnozowałem przyczyny.
szakal222 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Opublikowano 11 Czerwca 2013 a moze cos przy pedale chamulca chodzi mi o pompe
grzegorzmen Opublikowano 12 Czerwca 2013 Opublikowano 12 Czerwca 2013 sprawdź prowadnice zacisku , czy chodzą lekko
Tomuś K-ce Opublikowano 14 Czerwca 2013 Opublikowano 14 Czerwca 2013 U mnie prowadnice wyczyszczone ,nasmarowane,tłoczki nie zapieczone.
Tyryl Opublikowano 19 Lipca 2013 Opublikowano 19 Lipca 2013 No właśnie mam to samo, wszystko jest ok jak odłączę przewód podciśnienia od serva
OloWrocek Opublikowano 20 Lipca 2013 Opublikowano 20 Lipca 2013 Przewód od podcisnienia. Może lico tłoczno krzywe i trzyma klocki. Patrzyles?? W pasku tez robile cuda wianki. Okazało sie ze tloczek ma krzywe lico i jedno koło trzymała delikatnie.
Tyryl Opublikowano 21 Lipca 2013 Opublikowano 21 Lipca 2013 tzn jak odpale to dopiero wtedy zaciskaja sie klocki, na wszystkich kolach
Rekomendowane odpowiedzi