Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu - procedura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie , zasieję ziarno niepokoju , rozrząd jest ustawiony wzorowo , ale dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na dziwne odgłosy z jego okolic ?

Nie chcę Cię martwić , ale podejrzewam że jest złożony na kiepskich materiałach i pewnie trzeba będzie go robić jeszcze raz , jak się coś rozleci to koszty będą bardzo duże .

akurat czeka mnie wymiana rozrządu, jeśli możesz to podaj na jakich częściach najlepiej to złożyć, żeby nie było problemów. W Sulejówku polecają zestaw z Ruviille

z góry dzięki za odpowiedz

Opublikowano

skoro magik z Sulejówka ci taki poleca to musi być ok

Opublikowano

1. Aso ori - cena zabija , niestety.

2. Contitech , pompa Hepu , Doltz , lub cały zestaw Contitech.

3. Zestaw Gates z pompą .

RUWILE jest pakowaczem , ale części pakują dobre, też kiedyś zakładałem takie zestawy.

Opublikowano

wielkie dzięki :D

pogadam z chłopakami z Sulejówka żeby załatwili to co podałeś

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1. Aso ori - cena zabija , niestety.

Dzisiaj z ciekawości dzwoniłem do ASO w Poznaniu. Cena za wymianę rozrządu wraz z częściami to 3160zł. Cena samych częścto 1900 ale w tym jest też pasek wielorowkowy wraz z jego napinaczem. Co ciekawe godzą się również na przywiezienie własnych części ale wtedy dają gwarancję tylko na robociznę.

Osobiście dziś kupiłem zestaw ruvilla, pompę wody dolza z metalowym wirnikiem i pasek wielorowkowy gatesa

Edytowane przez _quattro_

Opublikowano

Chcesz samemu wymienić rozrząd czy znasz specjalistę w okolicy Poznania co gwarantuje ustawienie wałków na 0,0,0,0 +/-1st. odchyłki?

Opublikowano

Chcesz samemu wymienić rozrząd czy znasz specjalistę w okolicy Poznania co gwarantuje ustawienie wałków na 0,0,0,0 +/-1st. odchyłki?

Nie mam warunków, blokad i czasu :wink: auto oddaję do warsztatu kuzyna w Poznaniu. Jest jeszcze jedna osoba w Biskupicach, która ustawia ten rozrząd. Pracował w ASO audi a teraz w mercedesie.

Opublikowano

W ETCE widnieje zestaw naprawczy rozrządu za ok.1200zł czyli mniej-więcej tyle samo co na rynku OEM, jednak zawiera w sobie mniej klamotów, min. brak w niej pompy wody.

A 1200zł brutto za robociznę w ASO to jeszcze nie jest tak źle... 900zł kiedyś dałem poza ASO... i to za niedoregulowany rozrząd :facepalm: - tym bardziej, że dają gwarancję 2 lata na wszelkie konsekwencje które wynikłyby np. z powodu pęknięcia paska :hi:

Szkoda tylko, że nie dają gwarancji na ustawienie wszystkiego na 0... a może się mylę i też doregulowują te wałki? :mysli:

Nie mam warunków, blokad i czasu :wink: auto oddaję do warsztatu kuzyna w Poznaniu. Jest jeszcze jedna osoba w Biskupicach, która ustawia ten rozrząd. Pracował w ASO audi a teraz w mercedesie.

A kuzyn lub ten gostek z Biskupic zna tajniki doregulowania wałków w tym silniku? :)

Kiedy jedziesz na wymianę?

Opublikowano

A kuzyn lub ten gostek z Biskupic zna tajniki doregulowania wałków w tym silniku?

Kiedy jedziesz na wymianę

O doregulowaniu nie wiem ale mogę spytać. Wymianę mam w przyszłym tygodniu, aktualnie fazatory u mnie stoją na -2.6 -2.6 -2.6 -2.6 a wg książki wymiana była robiona w ASO więc na 0 też nie trafili.

Opublikowano

Jak w grupie 093 masz takie kąty ustawione tylko wg. procedury ASO to jest i tak bardzo dobrze. U mnie dwa warsztaty nie były w stanie zejść na jednym z wałków poniżej 10, a ustawiali wszystko na porządnych blokadach (pierwszy warsztat wypożyczył je nawet z pobliskiego ASO).

Jestem zatem niezmiernie ciekawy jak Tobie ustawi kuzyn ten przeklęty mechanizm... :evil:

Opublikowano

Kolega ostatnio miał wymieniany rozrząd w tym silniku i przed wymianą miał wartości 6-8-12-9 a teraz ma 1-4-7-3 i z tego co mechanicy mu powiedzieli to żeby ustawić cztery zera itp to można i się dwa dni bawić. Ogólnie są to wartości zmienne i np. Ci co mają ustawione powiedzmy 0-1-0-0 po przejechaniu np 2 tys km już tych zer nie powinno być ( niech sprawdzą Ci co mają tak idealnie ustawione) te wartości mają tak samo widełki jak i wtryski itp. Są także tunerzy którzy potrafią zaforsować czujniki które zawsze będą pokazywać zero ;-) Cały myk ustawienia tych wałków polega na odpowiednim naciagnieciu wariatorów ( skręcenie na odpowiedni Nm) pewnie Ci z Sulejówka mają wypracowane wartości których się trzymają.

Edytowane przez Kodzak33

Opublikowano

To mi daliście do myślenia z tymi rolkami INA mam dopiero co kupiony rozrząd z ASO z wybitym logo OOOO i napisem INA jeszcze przed wyjmiana ale w kwietniu będzie robiony co prawda tylko rolki INA ale teraz sam nie wiem co o tym myśleć :kwasny:

Opublikowano

żeby ustawić cztery zera itp to można i się dwa dni bawić. Ogólnie są to wartości zmienne

Z tego co mi wiadomo obcykany mechanik jest w stanie ustawić wszystko precyzyjnie w ciągu jednego dnia.

A druga sprawa, to jakoś u mnie po przejechaniu 20tys.km wciąż widnieją te same wartości i ani drgną... (OK, jedno z okien w gr. 093 pokazuje czasem 12 a czasem 13st.) Dlaczego więc miałyby się rozjechać wałki ustawione idealnie na zero? Jakby te wartości się rozjeżdżały w czasie o więcej niż +/- 1~2st. to wg. mnie świadczyłoby to albo o zużyciu paska albo o poluzowaniu się kół wariatorów... chyba nawet na forum ktoś opisał taki przypadek.

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

To mi daliście do myślenia z tymi rolkami INA mam dopiero co kupiony rozrząd z ASO z wybitym logo OOOO i napisem INA jeszcze przed wyjmiana ale w kwietniu będzie robiony co prawda tylko rolki INA ale teraz sam nie wiem co o tym myśleć :kwasny:

Przecież to wszystko robi jedna-dwie fabryki tyle, że jeden jest sygnowany logo ruvila czy innego "dobrego" sprzedawcę a Twój audi i zapłaciłeś za niego dwa razy więcej za znaczek :wink:

Ci co mają ustawione powiedzmy 0-1-0-0 po przejechaniu np 2 tys km już tych zer

Ale faramzony wypisujesz. Odkąd mam to auto cały czas fazatory stoja na -2.6 -2.6 -2.6 -2.6

RUWILE jest pakowaczem

Tak samo jak

1. Aso ori

:grin:

Opublikowano

Jednak się nie zgodzę z tym . Zrobiłem już sporo tych silników na różnych zestawach , jest spora różnica , najlepszy jednak ori .

Posłuchaj dokładnie jak pracuje silnik na ori zestawie , a po zamontowaniu jakiegoś zamiennika przysłuchaj się jakie dźwięki będą się wydobywać z okolic rozrządu .

Dodam tylko że rozrząd logowany INA demontowałem po 200 km. przebiegu , tek jęczał że strach było jeździć ,

Opublikowano

najlepszy jednak ori .

Bo ma znaczek oooo? W większości podzespołów audi nie ma nic wspólnego z ich produkcją bo części dostarczają im różni producenci komponentów TRW, valeo i inni tyle, że sygnują to znaczkiem danej marki. Podobnie robi ruvil, conti czy gates.

Opublikowano

Jednak ten znaczek OOOO zobowiązuje do jakiejś jakości .

Proponuje położyć na stole rozrząd ori i zamiennik , porównać wykonanie , nawet głupie napisy w ori są wykonane dokładniej .

Demontowałem ori rozrządy o przebiegach po wyżej 150tys i szczerze one niejednokrotnie lepiej , ciszej pracowały niż nowy zamiennik dobrego producenta.

Opublikowano

Ech.... to spytam inaczej @Robero321 w tym OEMowym rozrządzie jakiej firmy są łożyska?

Opublikowano

Kurde, znaczyłoby to, że dyrektywę unijną GVO można o kant tyłka potłuc? :facepalm:

Albo inaczej - są różnice jakościowe pomiędzy częścią oznaczoną jako "O" a "Q"? :mysli:

http://www.innovation-group.com/pl/us%C5%82ugi/bran%C5%BCa-motoryzacyjna/dyrektywa-gvo-najcz%C4%99%C5%9Bciej-zadawane-pytania/

Rozporządzenie (GVO) wprowadza klasyfikację części stosowanych w naprawach:

O - oryginalna część zamienna dostarczona w opakowaniu producenta samochodu (w dokumentach unijnych OEM);

Q - oryginalna część zamienna z sieci dystrybucji jej producenta, np. produkty Bosch, Magneti-Marelli, Valeo, Hella, itd. w ich opakowaniach (w dokumentach unijnych OES od „Original Equipment Supplier”);

PC/PT – część zamienna o porównywalnej jakości, która dodatkowo posiada certyfikat jakości od niezależnej jednostki badawczej (certyfikującej), np. brytyjskiego Institute Thatcham, hiszpańskiego Centro Zaragoza, a także uwzględnia tu się niemiecki TÜV;

P - część o porównywalnej jakości;

ZJ - zamiennik o podwyższonej jakości, polecany przez dostawcę lub dystrybutora;

Z - pozostałe zamienniki.

Jednak się nie zgodzę z tym . Zrobiłem już sporo tych silników na różnych zestawach , jest spora różnica , najlepszy jednak ori .

Posłuchaj dokładnie jak pracuje silnik na ori zestawie , a po zamontowaniu jakiegoś zamiennika przysłuchaj się jakie dźwięki będą się wydobywać z okolic rozrządu .

Dodam tylko że rozrząd logowany INA demontowałem po 200 km. przebiegu , tek jęczał że strach było jeździć ,

A to nie jest czasem wina paska? Brat serwisuje na co dzień traktory John-Deere (Merc wśród traktorów :D ) i mówi, że jest słyszalna różnica pomiędzy paskiem oryginalnym a zamiennikiem. Co prawda chodziło mu o pasek wieloklinowy a nie zębaty... :hi:

Opublikowano

BB zakładałem paski Ina , Gates, Conti i na wszystkich jęczy , na Conti najmniej .

Mam gdzieś zdjęcia 3 różnych rozrządów , różnice w wykonaniu widać gołym okiem.

Montować można wszystkie , jeżdżą , ale najciszej silnik pracuje na ori zestawie .