Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Łożyska - jakie firmy polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Jesli był takowy proszę podac mi link a ten temat skasować:decayed:

Chodzi mi o producentów łożysk. Będę wkłądał 3 łożysko na tył do b5 Q. Lecą bardzo szybko.

Chciałem się dowiedzieć jakich firm łożycha polecacie

FAG, SKF, INA - cos oprócz tego?

Opublikowano

ja bym wybrał FAG.zawsze takie kupuje do swojej B5 i jest dobrze.

Opublikowano

zabrzmiało jakbyś również wymieniał je co pł roku :)

Z przodu mam jedno wymienione na FAG ( koszt cos ok 120 PLN ) , lata 4 rok/ 40 tys km.

Z tyłu raz dałem się skusić na polskiego Optimala , bo tani , a to ośka więc z tyłu łozyska nie są tak obciążone...

głupiego robota wyszła jużpo 2 tys km. Zaczęło jedno wyć strasznie, a drugie też już szumieć.

Drugi komplet na tył kupiłem japońskie KOYO , lata okolo 3 lata /40 tys km.

---------- Post dopisany at 05:55 ---------- Poprzedni post napisany at 05:52 ----------

Paput , a jakiej firmy łożyska wkładałeś do tej pory , że tak ci szybko lecą? Nie wierze ,że przy prawidłowym montażu FAG czy SKF tak ci lecą.

W pudełkach SKF możesz trafić również na łożyska Rouville , bądź FAG. Rouville produkuje równeiż dobre łożyska. Przeguby dla odmiany masło trochę . Miałem i przerobiłem je w 2 lata.

Opublikowano
  • Autor

zabrzmiało jakbyś również wymieniał je co pł roku :)

Z przodu mam jedno wymienione na FAG ( koszt cos ok 120 PLN ) , lata 4 rok/ 40 tys km.

Z tyłu raz dałem się skusić na polskiego Optimala , bo tani , a to ośka więc z tyłu łozyska nie są tak obciążone...

głupiego robota wyszła jużpo 2 tys km. Zaczęło jedno wyć strasznie, a drugie też już szumieć.

Drugi komplet na tył kupiłem japońskie KOYO , lata okolo 3 lata /40 tys km.

---------- Post dopisany at 05:55 ---------- Poprzedni post napisany at 05:52 ----------

Paput , a jakiej firmy łożyska wkładałeś do tej pory , że tak ci szybko lecą? Nie wierze ,że przy prawidłowym montażu FAG czy SKF tak ci lecą.

W pudełkach SKF możesz trafić również na łożyska Rouville , bądź FAG. Rouville produkuje równeiż dobre łożyska. Przeguby dla odmiany masło trochę . Miałem i przerobiłem je w 2 lata.

własnie załozyłem na przód KOYO, nic sie nie dzieje

a z tyłu też nie byłem przy kasie to założyłem Optimal i chyba poleciał po jakiś 10 tys

tyle ze jam ma 18" gwint i ET 32

Opublikowano

Ja na przod SKF dalem :)

Opublikowano

ja dałem Fag 260zł

Opublikowano

Spokojnie możesz SKFu kupić, wymieniałem w B5 z tyłu i 3 lata jeździły za mojej kadencji.

Opublikowano

zajmowałem sie min handlem łożyskami

SKF - trzeba uważać na made in italy, pozostałe ok najlepiej szwedzkie lub niemieckie

FAG - ok

KOYO - ok

daleko gdzieś tam FŁT polska

za darmo nie bierz "CX" ( nabite na nich "JAP" a chinole jakich nie mało) i itp na tyle bezczelne firmy że kopiują opakowania, barwy i szatę graficzną :hi:

Opublikowano

Ja SKFa odpuściłem kosztował 700zł za sztukę ;/ wszyscy polecali FAGa więc takiego zakupiłem i śmiga aż miło :)

Opublikowano
  • Autor
Ja SKFa odpuściłem kosztował 700zł za sztukę ;/ wszyscy polecali FAGa więc takiego zakupiłem i śmiga aż miło :)

a ja do siebie na tył do Q kupiłem SKF i póki co cisza

Opublikowano

u siebie dwa skf na przód założyłem i wszystko ok :decayed: kupione u dzika ok 240zł szt

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Osobiście polecam KOYO,trzeci rok około 60 tys mam na nich zrobione i jest ok. Podstawa to prawidłowy montaż. Niby nic trudnego ale trzeba uważać.Pozdrawiam!

Opublikowano

Panowie, jak to jest? Mam Quattro a4 b5 i huczy u mnie lewe tylne łożysko. Czy należy wymieniać od razu cały tył czy wystarczy ten jeden? Ile czasu zajmuje wymiana łożyska, ile u was za robociznę mechanik bierze? Łożysko razem z piastą się wymienia czy wystarczy samo łożysko?

Opublikowano

Ja wymieniałem na SKF - nawet po kilku latach nie miałem powodu by narzekać..

Opublikowano

Do tyłu wsadziłem łożyska SKF - jeżdżę na nich od roku, nic się nie dzieje. Teraz wymieniam przednie, ale budżet mi się skończył na naprawy i zmuszony byłem kupić Febi, zobaczymy jak długo polata.

Opublikowano
  • Autor
Panowie, jak to jest? Mam Quattro a4 b5 i huczy u mnie lewe tylne łożysko. Czy należy wymieniać od razu cały tył czy wystarczy ten jeden? Ile czasu zajmuje wymiana łożyska, ile u was za robociznę mechanik bierze? Łożysko razem z piastą się wymienia czy wystarczy samo łożysko?

wystarczy jedno

jak chcesz robić sam to i tak musisz wyciągnąc piastę i zawieźć do wyciśnięcia i wciśnięcia nowego

---------- Post dopisany at 17:09 ---------- Poprzedni post napisany at 17:09 ----------

u mnie za wyciśnięcie i wciśnięcie nowego 20 zł

a gdybym zostawił auto to 80 zł