regorek Opublikowano 22 Czerwca 2013 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam, od kilku tygodni moją A4 nęka dziwny problem. Podczas wolnej jazdy na 1 biegu i puszczonym pedale hamulcowym auto zaczyna delikatnie samoistnie hamować. Do tego dochodzi dziwny dźwięk jakby...burczenie, buczenie - nie wiem jak to opisać. Odgłos lecącego bąka. Oprócz tego wyczuwalne jest w pedale hamulca delikatne szarpania, drgania. To samo się dzieje przy koncowej fazie hamowania najczęściej po dojechaniu do świateł na skrzyżowaniu. Takie objawy nie występują przy jeździe szybkiej i przyhamowywaniu. Dodam, że ostatnio byłem w warsztacie mechanicznym, wymieniali mi tylny zacisk hamulcowy, także układ jest odpowietrzony. Dodatkowo sprawdzili czujnik ABS i też jest w porządku. Sprawdzili również czy tarcze nie są przypadkiem wykrzywione. Cały komplet tarcz oraz klocków był rok temu wymieniany. Jeździć z tym się jak najbardziej da, ale w mieście jest to strasznie denerwujące. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny tego problemu. Audi A4, B5, 1.9 TDI 1997.r Z góry dziękuję za odpowiedź.
regorek Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2013 w jakich opcjach w vagu tego szukac?
syczylyjczyk Opublikowano 22 Czerwca 2013 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Witam.Z opisu wynika że hamulce samoistnie zaczynają działać ,może następne zaciski zaczynają szwankować.ew,serwo.Jakiej siły używasz aby samochód zaczął reagować na pedał?
regorek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2013 Samoistnie przy na 1 biegi i puszczeniu pedału gazu, oraz przy koncwoej fazie hamowania. Co do siły to od 2 lat takiej samej, nie zauważyłem, żebym musiał używać jej więcej czy też mniej. Zrobiłem wczoraj pomiary prędkości obrotu kół vagiem. Załączam obrazek Przy większej prędkości prędkości wszystkich kół się wyrównują.
Dev Opublikowano 30 Czerwca 2013 Opublikowano 30 Czerwca 2013 musisz doprowadzic do ładu te jedno koło
regorek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2013 Co może być przyczyną ? Za co się zabierać ?
Dev Opublikowano 30 Czerwca 2013 Opublikowano 30 Czerwca 2013 brud albo nieprawidłowa odległosc czujnika od koronki
gacek585 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Witaj. Miałem podobnie z tym że tylko podczas hamowania w końcowej fazie. Problem polegał na zabrudzonym czujniku abs w tylnum kole. Wyjety , wyczyszczony i OK.
regorek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2013 Czyli sugerujesz, że u mnie problem tkwi w przednim lewym kole ? Mechanik stwierdził, że czujnik jest czysty poparł to tym, że świeciłaby się kontrolka ABS
Dev Opublikowano 30 Czerwca 2013 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Mechanik stwierdził, że czujnik jest czysty poparł to tym, że świeciłaby się kontrolka ABS ten mechanik to głąb, błąd wyskoczy jak bedzie usterka a tutaj ewidentnie są zakłocenia w pracy
ewela Opublikowano 30 Czerwca 2013 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Ja miałem podobnie u mnie mechanik przekręcił mi czujnik abs ,jak go ustawiłem dokładnie to objawy ucichły
Rekomendowane odpowiedzi