Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przerwa na zacisku nr 15 - sygnał niezrozumiały

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pewien problem otóż w Audi A4 2,0 TDI CAGA od pewnego czasu podczas jazdy zaczyna mi migać żółta sprężynka na zegarach - przerwa z sterowaniu silnikiem czy coś takiego? Komp wywala w kilku miejscach brak sygnału bądź sygnał nie zrozumiały na przekaźniku, zacisku nr 15 w komorze silnika (kody; 0522, 0240), czy ktoś wie gdzie tego szukać, czy może ktoś miał podobny przypadek? Proszę o jakieś porady względnie schematy. Mam nadzieję, że to jakiś mechaniczny problem z jakimś stykiem??? Tematu nie chcę lekceważyć bo po pewnym czasie pojawił mi się również żółty symbol silnika, wyczytałem, że chodzi o jakość spalin, prawdopodobnie komputer nie inicjuje procedury autowypalania filtra cząstek stałych bo ma problem w postaci wcześniejszych błędów, jak mi się sprężynka nie pali to po pewnym czasie również gaśnie ta kontrolka z silnikiem. W ten sposób mi się krzaczy deska od pewnego czasu i się zastanawiam czy nie zajadę sobie pdf'a??? Pozdrawiam i proszę o porady.

Opublikowano

żółty symbol silnika mówi o elektronice silnika ,standardowa procedura podepnij autko pod kompa i sczytaj błedy bo to podstawa do dalszych działań :) :)

Opublikowano

przecież podaję kody jakie odczytałem z kompa, a błąd silnika polega na tym, że sterownik czasem nie widzi silnika bo na jakimś zacisku nr 15 ma przerwę, więc pytam gdzie on się znajduje ten cały zacisk?

Opublikowano

a powiedz mi czy ciezko jest spisac dokladny opis bledu najlepiej w jezyku angielskim lub niemieckiem wpisac w googlach i nacisnac enter? przeciez te silnik wkladaja we wszystkie pociotki vw...poszedles do mechanika, zaplaciles za odczytanie kodu bledu i nie spisales DOKLADNIE co do slowa opis bledu pod katem googli????... mialbys odp w minute

Opublikowano

Błędy mam dokladnie takie:

0522 urządzenie sterujące silnika brak sygnału

0240 przekaźnik, zacisk 15 komora silnika sygnał niezrozumiały

problem polega na tym, że nie wiem gdzie szukać tego przekaźnika czy zacisku nr 15??? w googlach nic nie znajdziesz

Opublikowano

wg tej strony

http://www.airbagnews.com/PDF/Reader%20VAG%20Anleitung%20Fehlercodes.pdf

prawd niemieckie opisy Twoich bledow sa takie

01314 0522 Motorsteuergerät

00576 0240 Klemme 15

wpisujac juz tekst + opis widze w sumie troche linkow z niemieckich forow (nie wiem co w nich jest bo sie nie wglebialem)

To sam sprobuj z angielskimi opisami jezeli DE nie bardzo trawisz.

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

No i wszystko jasne

STEROWNIK MODUŁ GATEWAY 8T0907468H - walnięty

pozdro

Opublikowano

mam jak chcesz 8T0 907 468 K (MOST pod MMI)

info na PW :wink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...