Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

TorSen na tylną oś, robim terenufffkie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem ze sam ogarniesz temat. ...:wink:

Opublikowano
Rozumiem ze sam ogarniesz temat. ...:wink:

Jak przyjdzie i bede miał to ustrojstwo juz u siebie, to kolejnym krokiem bedzie zakup ori dyfra z B5ki, mam nadzieje że sam zdołam zdemontować tego torsena, wtedy paczka poleci do Ciebie na zrobienie zestawu P&P:wink: :hi:

narazie to czekam na pake, bo jak okaze sie że kupiłem kota to sie wkurfie:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Jakie masz oznaczenie dyfra ?

Opublikowano

tego jeszcze nie wiem, na podnosniku znajde numer? bo na dniach bedzie wisiał to odrazu bym spisał

Opublikowano
  • Autor

Jak go podniesiesz to centralnie na skrzyżowaniu walu i półosi masz oznaczenie.

U mnie było DAJ i kilka cyfr

Opublikowano

ok, zrobie fotke tego czegoś:wink:

Opublikowano
  • Autor

masz 5 mozliwosci:

CKK, DAJ, DAK, DQA I DRL

cyfry nieistotne

Opublikowano
Wyłącznik ESP na pewno nie odłącza EDS-u przynajmniej w B6 quattro. Ubieglej zimy sporo latałem po lodowym torze na jeziorze i po przejechaniu bokiem kilku kilometrów praktycznie bez dotykania hamulca, jak wysiadłem z samochodu, to z rozgrzanych tylnych tarcz buchały kłęby pary. Według mnie jednoznacznie świadczy to o intensywnym działaniu EDS. Co mnie dziwiło przednie heble były ledwo ciepłe węc myslałem nawet, że EDS działa tylko na tył dopuki jeden z forumowiczów nie uświadomił mnie, że podobno działa na obie osie.

:thumbup1:

Takie argumenty to ja rozumiem :decayed: Dev sorki za zaśmiecanie :wink:

Opublikowano
  • Autor

Spokojnie, zartowalem :grin: U mnie jest demokracja kazdy ma prawo do glosu pod warunkiem ze mowi rozsadnie i madrze

Dzialanie EDSu mozna latwo sprawdzic ale najlepiej zima

Trzeba stanac pod mala gorke i dac w palnik, dwie sekundy pozniej nacisnac hamulec, jak bedzie twardy i bedzie pulsowal

To wiadomo ze EDS jest i dziala

Opublikowano

Na pewno w zimie jeszcze u siebie sprawdzę :naughty: żeby czasem mi ten EDS za bardo nie zużywał moich pięknych niebieskich hamulców :wink:

Opublikowano

Lepiej chyba jednak zużywać hamulce niż się zakopać :decayed:

Opublikowano
Na pewno w zimie jeszcze u siebie sprawdzę :naughty: żeby czasem mi ten EDS za bardo nie zużywał moich pięknych niebieskich hamulców :wink:

Po to te hebelki są :wink:...by sie zużywały :decayed:

Opublikowano

eds zuzywa hamulce :)

po jednej zimie klocki do wymiany, aczkolwiek w B6

i nie pomaga w niezakopywaniu sie ;)

a co do ciezkiego przodu... to moze on i pomaga ale tylko kiedy nie jedziemy szybko, potem tylko przeszkadza i pilnuje zebys wylecial z zakretu przodem a nie bokiem ;) a jadac nie-szybko to co za roznica jaki ma sie naped ;)

a wszystkie 911 maja za lekki przod i dlatego tez inaczej sie nimi jezdzi w zakretach ;) aczkolwiek jadac nie-szybko pewnie nie zauwazysz ;)

Opublikowano

.....................

widocznie jakieś malutkie miałeś włożone :wink:

Opublikowano

moze dlatego ze nie byly niebieskie :D

Opublikowano
Lepiej chyba jednak zużywać hamulce niż się zakopać :decayed:

Przecież pisałem z ironią :decayed: Tak czy siak napęd jest naprawdę dobry i ciężko się zakopać

---------- Post dopisany at 18:52 ---------- Poprzedni post napisany at 18:47 ----------

a co do ciezkiego przodu... to moze on i pomaga ale tylko kiedy nie jedziemy szybko, potem tylko przeszkadza i pilnuje zebys wylecial z zakretu przodem a nie bokiem ;) a jadac nie-szybko to co za roznica jaki ma sie naped ;)

a wszystkie 911 maja za lekki przod i dlatego tez inaczej sie nimi jezdzi w zakretach ;) aczkolwiek jadac nie-szybko pewnie nie zauwazysz ;)

Jak jedziesz szybko to odśrodkowa jest oczywiście większa z tym że da się co nieco na to poradzić ale mało kto o tym wie jak :tongue4: Zwróć uwagę że ciężarówki mają mocno dociążony przód i jakoś przodem nie wypadają a np autobus na odwrót...

Opublikowano

hyhy nie porownuj autobusu czy ciezarowki do osobowki :D zupelnie inna sytuacja :) poza tym ciezarowki nie wypadaja przodem bo sie najpierw wywracaja :D

a wracajac do samochodow to nie chcesz mi powiedziec chyba ze ciezszy przod jest lepszy?? ;)

na kazdy samochod sa jakies sztuczki, ale jak juz jestes w zakrecie i tracisz przyczepnosc przednich kol to odpuszczenie gazu czy co tam mozna zrobic zeby je dociazyc nie daje takiego ich dociazenia jak w "neutralnym" samochodzie, i az nie zlapia ponownie przyczepnosci to nic nie zrobisz zadna sztuczka, ot cala filozofia, dla mnie ciezszy przod jest najgorszym rozwiazaniem do szybkiej jazdy. szczegolnie ze w audi nie dosc ze jest ciezki to jeszcze daleeeeko za mocowaniem amorow :)

nie chodzi o to zeby byly dociazone zawsze, chodzi o to ze latwo bylo ta mase kontrolowac i w razie potrzeby przeniesc, ale zeby nie bylo ze sie madruje ;) nie jestem zaden bublewicz ;)

Opublikowano

Mam u siebie w ośce esp, zimą jak jeździłem przez duże zaspy, wiadomo wyłączałem te ustrojstwo przyciskiem żeby asr nie przyhamowywał kół i się jakoś można było przebić przez ten śnieg, jednak było słychać jakieś skrzypienie i czułem na pedale gazu jakby dalej coś tam ingerowało w te hamulce. Co to jest w końcu ? EDS czy dalej asr, bo nie powiem, pomagało w jeździe, a B4 tylko z absem ciężej było przejechać.

Opublikowano

eds

Opublikowano

Jest możliwość sprawdzenia tego gdzieś w samochodzie ?