Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI] Oil catch tank - zakładać czy nie ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, misiek95 napisał:

Zacytuje sam siebie żeby dopisać ciąg dalszy. Dziś zaglądałem do OCT bo chyba troche zamarzł. Jedyne co się tam zebrało przez te kilka tysiecy kilometrów jazdy to kilka mililitrów oleju i troche więcej wody. Ja się tego pozbywam, liczyłem na inny efekt. Jak dla mnie pic na wodę fotomontaż:) Dobrze że nie wydałem więcej niż 5zł:decayed:

Dokładnie, to co się tam zebrało to w normalnej eksploatacji by się w ogóle nie wytrąciło i silnik by to spokojnie" wciągnął nosem " , nawet tego nie zauważając :naughty:

Mam na myśli oczywiście silniki w dobrej i średniej kondycji, te padła co już rzygają olejem z odmy to albo na złom , albo można sobie kombinować z OCT na własną odpowiedzialność :P

A z racji sporych mrozów radzę właścicielom tych wynalazków zamontowanych w ich autach , zwrócić szczególną uwagę na ich zawartość .

Takie wypełnione mieszaniną wody i oleju ustrojstwo na pewno przy minus 20 stopniach przez nockę zamarznie , a rano zanim odpuści ( jeżeli w ogóle odpuści ) to może się okazać że już wywaliło uszczelnienia w silniku i w najlepszym przypadku pozbyliście się oleju z silnika, zanieczyszczając nim drogę za sobą   :decayed::hi:

Opublikowano

Potwierdzam,że w separatorze zbierają się naprawdę niewielkie ilości oleju zmieszanego z wodą i spokojnie można "żyć" bez niego. 

Potwierdzam też,że przy dużych mrozach łatwo o jego zamarznięcie, czego dziś doświadczyłem :(

Wydawało mi się,że naprawdę fajnie to porzeźbiłem i niema możliwości żeby zamarzło, ale przy tak niskich temperaturach skrapla się tam naprawdę sporo pary wodnej. 

Separator już wywaliłem i raczej nie będę do niego wracał. 

Mam nadzieję jedynie,że uszczelniacze przetrwały, przejechałem niewielki odcinek z niewielkimi obrotami, ale chmurka z wydechu była spora :decayed:

Opublikowano
16 godzin temu, staniek napisał:

Potwierdzam,że w separatorze zbierają się naprawdę niewielkie ilości oleju zmieszanego z wodą i spokojnie można "żyć" bez niego. 

Potwierdzam też,że przy dużych mrozach łatwo o jego zamarznięcie, czego dziś doświadczyłem :(

Wydawało mi się,że naprawdę fajnie to porzeźbiłem i niema możliwości żeby zamarzło, ale przy tak niskich temperaturach skrapla się tam naprawdę sporo pary wodnej. 

Separator już wywaliłem i raczej nie będę do niego wracał. 

Mam nadzieję jedynie,że uszczelniacze przetrwały, przejechałem niewielki odcinek z niewielkimi obrotami, ale chmurka z wydechu była spora :decayed:

Potwierdzam, dokładnie ta sama sytuacja,  napisałbym dokładnie to samo co kolega wyżej 

Po tym doświadczeniu nie polecam zakładać,  dużo pracy a efekt prawie zerowy, nie mówiąc już o konsekwencjach zamarznięcia.

Opublikowano

Tez tak miałem kiedyś, i musiałem to demontować na ulicy przy -25st i wracać do domu z minimalną ilością oleju w misce bez tej rurki łączącej pokrywę z rurą dolotową. Równie odradzam używanie tego.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jakieś 200  mililitrów oleju poszło (tyle musiałem dolać) chyba głównie w wydech na odcinku 2 kilometrów.

Najgorszy scenariusz to byłyby uszczelniacze na wale :(

Jeśli o mnie chodzi to niezczaiłem od razu, że to zmarznięta odma. Myślę sobie turbo, bo dymi jak cholera. Najpierw smutek, później, w myśl zasady "dzwon podstawą tuningu", prawie zadowolenie bo w  końcu coś z tą mizerną mocą zrobię, no i finał taki, że tjuningów narazie nie będzie :decayed:

Opublikowano

No nie, Panowie to teraz piszecie takie rzeczy jak ja zakupiłem toto ustrojstwo :kwasny::wink:

Na szczęście nie zdążyłem założyć, i tak pewnie pozostanie :decayed:

Opublikowano

podsumowując: pic na wode(dosłownie):wink:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 3.03.2018 o 15:58, misiek95 napisał:

podsumowując: pic na wode(dosłownie):wink:

Nie do końca taki pic, u mnie tak sadzi z odmy w dolot ze az przecieka między kolekrotem a glowica wiec puscilem odme w butelke aby sprawdzic ile tego bedzie. 

Po przejechaniu zaledwie 300km mam juz okolo kieliszek mazi...

Wg mnie wszystko zalezy m.in. od tego jak sprawny jest separator w pokrywie - u mnie chyba szrot.

Opublikowano
16 godzin temu, Użytkownik007 napisał:

Nie do końca taki pic, u mnie tak sadzi z odmy w dolot ze az przecieka między kolekrotem a glowica wiec puscilem odme w butelke aby sprawdzic ile tego bedzie. 

Po przejechaniu zaledwie 300km mam juz okolo kieliszek mazi...

Wg mnie wszystko zalezy m.in. od tego jak sprawny jest separator w pokrywie - u mnie chyba szrot.

A może nie separator tylko motor już szrot i pierścienie puszczają.? ;)

Za dużo tej mazi jak na sam separator

Edytowane przez Ralen

Opublikowano
20 godzin temu, Ralen napisał:

A może nie separator tylko motor już szrot i pierścienie puszczają.? ;)

Za dużo tej mazi jak na sam separator

tak myślałem że zaraz ktoś tak napisze, w prawdzie ciśnienia nie mierzyłem ale auto pali od strzała czy zimne czy ciepłe i nie kopci więc raczej pierścienie "w normie"

Opublikowano

Nie ma się co zastanawiać tylko zmierz kompresję. To wiele nie kosztuje a spokojniejszy będziesz :)