Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana czujnika różnicy ciśnień DPF w A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, kkt napisał:

Witam. Nowy czujnik trzeba zaadaptować.

Wymieniłem, skasowałem błędy i Zrobiłem adaptacje w Basic setting. Po przejażdżce chciałem sprawdzić czy nie ma błędów i od razu zaczęły się robić jakieś adaptacje

Opublikowano

Gdzieś czytałem że po wymianie i adaptacji czujnika filtr powinien się wypalić. U mnie na vcds pokazuje że wypalał się ponad 200km temu

Opublikowano

Pany mam problem. Wymieniłem czujnik i zrobiłem adaptacje z resetem starych wartości. Ktoś ma jakieś pomysły. Bledy poniżej CE6FF84A-DFF5-49D6-90FC-D7C802572466.jpeg

35689831-C6BE-429F-96AF-999EFD6E1414.jpeg

Opublikowano

.

Edytowane przez resiak82

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wymieniałem dziś rozrząd w vw cc 2.0 177 km CFGC i zauważyłem że jeden wężyk od czujnika różnicy ciśnienia nie jest nigdzie podłączony, czy tak ma być? . Na schemacie też niby wygląda że ma być luźny- chodzi o ten krótszy wężyk

image.png

Opublikowano

Normalnie powinny być oba wężyki podpięte do dpfu. Jeden przed drugi za dpfem. Czujnik ten, jak sama jego nazwa wskazuje, mierzy różnice ciśnien na wlocie i wylocie z dpfu. 

Screenshot_20210204-171300_Opera.jpg

Opublikowano

sęk w tym że za chiny nie wiem gdzie mógłby być podłączony- u mnie jest podobny i jest 1 rurka

image.png

Opublikowano

Najwidoczniej są dwa rodzaje czujników. Pierwsze są te, króre są wpięte przed i za dpfem oraz te drugie, które są wpięte tylko przed dpfem a przez drugi wężyk jest mierzone tylko ciśnienie atmosferyczne. Na podstawie tego wylicza różnicę ciśnień. Wtedy drugi wężyk jest otwarty i nigdzie nie podpięty. Czyli tak jak u Ciebie. Tak wynika z opisu demontażu czujnika w tym silniku. 

20210204_184146.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Dzięki , pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja dzisiaj wymieniałem u taty w q5 oznaczenie silnika cahb . Po zmianie zerowanie . 

przy wyciąganiu starego połamały mi się rurki ale ważne ze nowy dział jak trzeba . 

na zdjęciu stary i nowy 

5AC7CBE3-3D52-40B2-995B-05D5FC52EE7B.jpeg

• 1 rok później...
Opublikowano

po wymianie, resecie i adaptacji wartości ujemnie zamieniają się na prawidłowe czy jak to wygląda ? Nie mam u siebie błędów ale wypalił się dpf a wartość zmierzona wskoczyła na -5,3 i zastanawiam się czy nie wymienić czujnika 

Opublikowano
20 minut temu, KingRaider napisał:

po wymianie, resecie i adaptacji wartości ujemnie zamieniają się na prawidłowe czy jak to wygląda ? Nie mam u siebie błędów ale wypalił się dpf a wartość zmierzona wskoczyła na -5,3 i zastanawiam się czy nie wymienić czujnika 

Po wymianie czego?

Opublikowano

Czujnika różnicy ciśnień

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. 
U mnie w aucie jest czujnik o nr

0 281 006 006, lecz nowy jest niedostępny. Czy czujnik o nr 0 281 006 005 będzie pasował?

Edytowane przez janek81

Opublikowano

Masz zamiennik Boscha a nie oryginalny czujnik.

Kup oryginalny z ASO bo tylko takie powinno się stosować.

Opublikowano

Stary to oryginalny czujnik. Czym różni się czujnik boscha od boscha ze znaczkiem vw/audi?

IMG_0103.jpeg

Opublikowano

Podałeś nr części Boscha więc myślałem, że masz zamiennik z Boscha. To jest czujnik oryginalny z nr części

059906051A i taki zamów najlepiej w ASO.

Opublikowano

@Muskel1czy awaria czujnika różnicy ciśnień mogła spowodować uszkodzenie kolektora ssącego?

miałem takie uszkodzenie w grudniu z tym czujnikiem różnicy ciśnień przejechałem około 50km z pełnym DPF'em, mechanik zmienił mi ten czujnik wypalił DPFa pod kompem i działało ok

chodzi o 2.0TDI 2009r z kolektorem plastikowym 

Opublikowano

Czujnik RC nie ma żadnego wpływu na kolektora ssącego więc odp. jest nie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Czujnik RC nie ma żadnego wpływu na kolektora ssącego więc odp. jest nie. 

ok, myślałem że jazda z pełnym dpfem mogła coś zrobić z kolektorem, bo niespełna po  3 miesiącach zepsuły mi się klapy kolektora, musiałem wymienić nastawnik i cały kolektor bo przecież ten ogranicznik co się zakłada w moim przypadku nie pomagał