KINIAM Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 6 godzin temu, kamilch-1984 napisał: 1. Dziennie,czyli w dni pracujące robię 15-20 km ,jadąc w jedną stronę. Spokojnie zostaje naładowany już przy 10 km. 2. Ale w okresie zimowym po 10 godzinach mam od 50 do 70 procent naładowania. 1. Nie ma takiej opcji aby naładować aku. Wzrośnie jedynie napięcie a nie pojemność. 2. Tak bywa jak gęstość elektrolitu jest niska. Kiedyś zajmowałem się tym problemem dość intensywnie i w miarę profesjonalnie.
kamilch-1984 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 Godzinę temu, KINIAM napisał: 1. Nie ma takiej opcji aby naładować aku. Wzrośnie jedynie napięcie a nie pojemność. 2. Tak bywa jak gęstość elektrolitu jest niska. Kiedyś zajmowałem się tym problemem dość intensywnie i w miarę profesjonalnie. Trudno:) To nie zmienia faktu,że chcę wymienić akumulator i moje pytanie dalej zostaje bez odpowiedzi ?
Muskel1 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 Jeżeli już aktualny aku nie zostaje wystarczająco naładowany to aku o większej pojemności tym bardziej. Jedynie czas do jego wyczerpania się nieco przedłuży.
kamilch-1984 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 1 minutę temu, Muskel1 napisał: Jeżeli już aktualny aku nie zostaje wystarczająco naładowany to aku o większej pojemności tym bardziej. Jedynie czas do jego wyczerpania się nieco przedłuży. Czyli tą samą pojemność. Skoro już ten temat tak się rozwiną. Czy szkodzi aku niepełne doładowywanie? Zapewne skraca jego żywotność
Muskel1 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 (edytowane) Niedoładowanie akumulatora prowadzi do jego wyczerpania, zasiarczenia oraz przedwczesnego wyeksploatowania. Wsadź taki sam jaki masz ale doładowuj go sobie prostownikiem to pożyje dłużej. Edytowane 3 Października 2021 przez Muskel1
kamilch-1984 Opublikowano 3 Października 2021 Opublikowano 3 Października 2021 11 minut temu, Muskel1 napisał: Niedoładowanie akumulatora prowadzi do jego wyczerpania, zasiarczenia oraz przedwczesnego wyeksploatowania. Wsadź taki sam jaki masz ale doładowuj go sobie prostownikiem to pożyje dłużej. Te nasze zimy nie są aż takie straszne i długie. Ale przy tych ostatnich mrozach 26 stopniowych,oczywiście na minusie miała problem z odpaleniem. Dziękuję za wszelaką pomoc w temacie.
mamnadzieje Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Witam Mam pytanie odnosnie zamowienia akumulatora ori. Gdzie moge zamowic taki akumulator?Zeby podac numer akumulatora i po tym numerze moga dobrac odpowiedni dla moje wozidla? z gory dziekuje
Muskel1 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Oryginalny tylko w ASO. Dlaczego chcesz przepłacać kilkukrotnie kupując ori? Kup aku o tych samych parametrach Varty czy innego producenta i go zarejestruj w aucie. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez Muskel1
mamnadzieje Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 10 minut temu, Muskel1 napisał: Oryginalny tylko w ASO. Dlaczego chcesz przepłacać kilkukrotnie kupując ori? Kup aku o tych samych parametrach Varty czy innego producenta i go zarejestruj w aucie. Dzieki za szybka odpowiedz Muskel To znaczy ze jesli znajde taki aku z tymi samymi parametrami np.Varty to nie musze sie zastanawiac? Bedzie zgodny?Tylko pewnie trzeba bedzie go dodac do komputera?
Muskel1 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Ważne jest aby aku był ten sam typ, czyli np. AGM czy EFB oraz parametry (np. 75 Ah 850A). Nie wiem jaki masz aktualnie w aucie. Zrób zdjęcie i wrzuć. Jeżeli masz aktualnie oryginalne aku, to jest na nim także podany kod BEM, który należy później zarejestrować programem diagnostycznym w sterowniku Gateway.
mamnadzieje Opublikowano 3 Grudnia 2021 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 3.12.2021 o 15:57, Muskel1 napisał: Ważne jest aby aku był ten sam typ, czyli np. AGM czy EFB oraz parametry (np. 75 Ah 850A). Nie wiem jaki masz aktualnie w aucie. Zrób zdjęcie i wrzuć. Jeżeli masz aktualnie oryginalne aku, to jest na nim także podany kod BEM, który należy później zarejestrować programem diagnostycznym w sterowniku Gateway. Dzieki @Muskel Jutro postaram sie zrobic fote aku z numerem i zobacze Dzis musialem ladowac aku i przy okazji zrobilem fotki Czy jesli kupie nowy taki sam to bedzie mial numer taki jak jest na tym starym?Czy to tylko w ori maja takie numery? Edytowane 6 Grudnia 2021 przez mamnadzieje dodanie fotek
Rekomendowane odpowiedzi