Arkom Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 he i co zrobić zostać przy pół czy przejść na syntetyk xd I ile wchodzi do ADP ??
Labiel Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 Nie wiem ile dokładnie wchodzi do ADP ale pewnie mniej więcej tyle co do ADR czyli 3,5 litra z tego co pamiętam. Co do przechodzenia na pełen syntetyk to powiem tak - jak uważasz. Moim zdaniem ważne jest to żebyś nie jeździł na minerale. Głupotą jest też przechodzenie z pełnego syntetyka na półsyntetyk ale w drugą stronę nie mam już takiego wyraźnego zdania. Pełen syntetyk na pewno jest lepszy ale ważniejsze według mnie jest kupowanie dobrego oleju i terminowe jego wymienianie.
Arkom Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 Auto jeździ na mobilu a to chyba nie najgorszy olej z tego co wiem
Arkom Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 he kusi mnie to ale zarazem trochę się boje Jeszcze jedno jak usuwa się inspekcje w A4B5 przed liftem, 95 ro automat??
Dev Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 czego sie boisz ? Strona firmy ADAKO - oprogramowanie diagnostyczne VCDS?
Labiel Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 VAGiem. ---------- Post dopisany at 21:23 ---------- Poprzedni post napisany at 21:17 ---------- Co do zmiany oleju. Jeśli cię stać na taki olej to nie ma co się tego bać. Inna prawa jeśli masz zmieniać na pełen syntetyk a potem na przykład jeździć na starych świecach to lepiej zostań przy pół syntetyku a wymień świece itp. Bo jak dla mnie są rzeczy ważne i ważniejsze. Znam osoby które szczycą się jazdą na pełnym syntetyku a otwierając maskę... to tylko się przeżegnać.
Arkom Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 a no obawiam sie tego "wypłukania" silnika tak niektórzy mowia. co do usuniecia inspekcji taki sam schemat jest vag comem rozumiem ?
Dev Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 daj juz spokój, mój grat ma ponad 300000km i jezdze na wszystkich fullach i nie ma grama wycieku jak temp. spadnie ponizej zera to zobaczysz róznice
Arkom Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 Ale Twoj od oczatku pewnie jedzi na pełnym syntetyku ??
Dev Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 a .....uj wiadomo na czym jezdził, tego nie wiem i nawet nie chce wazne ze teraz jezdzi na Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 i jest gicior
Dev Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 nie pamietam kupiłem tutaj: Pro Choice - części samochodowe, VAG, Motul, Mann http://a4-klub.pl/sprzedam-ogloszenia-komercyjne-firm-157/czesci-najnizsze-ceny-forumowiczow-super-rabaty-promocja-motul-32035/ to ta sama firma
Labiel Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja w A80 1,6TD przechodziłem z minerału na półsyntetyk - były tylko same plusy.
Arkom Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 hymm chyba się skusze na ten syntetyk dodam, tylko, że chyba odzywają mi się popychacze bo w pewnych momentach je słychać
Dev Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 to tez wina oleji i zapchanej lub zuzytej pompy oleju warto tez wlac płukanke przed wymina oleju
KubaMpakiet Opublikowano 6 Listopada 2013 Opublikowano 6 Listopada 2013 Arkom moze to troche rozswietli Ci umysl 10W40 vs 0W40 - YouTube
Labiel Opublikowano 7 Listopada 2013 Opublikowano 7 Listopada 2013 Parę lat temu jak były te mrozy po -30 ojciec w starym passacie miał minerała, ja wtedy miałem A80 na półsyntetyku. Moja zawsze nocowała pod chmurką, starszego fura zazwyczaj w garażu, ale raz garaż miał zajęty i zostawił na dworze i faktycznie minerał był tak gęsty że ciężko było wałem obrócić. Dosłownie rozrusznik nie miał siły - aku był ok. U mnie silnik cykał na dotknięcie, smarowanie momentalnie (dwa razy tylko ropa mi zamarzłą ). Sprawdzałem też swój olej - tak był gęstszy niż normalnie ale nadal był to olej. Więc nie wiem co oni tam za półsyntetyk wlali albo jaka temp była naprawdę.
Arkom Opublikowano 7 Listopada 2013 Opublikowano 7 Listopada 2013 W jak już tak sie temat rozkręcił to żeby mieć dojście do pompy oleju oraz jej smoka to oczywiście miskę olejowa muszę zdjąć. Czy w ADP muszę demontować ramę/belkę nie przyglądałem się tam dokładnie jak to jest czy miskę mogę odkręcić bez demontowanie czego kol wiek ?
Labiel Opublikowano 7 Listopada 2013 Opublikowano 7 Listopada 2013 Nie oglądałem ADP ale pewnie jest tak samo jak w ADR: albo sanie w dół albo silnik do góry. Osobiście wolałbym opcję pierwszą - mamy lepszy dostęp do miski.
Rekomendowane odpowiedzi