Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Morska Quattro - Na razie bez większych modów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Historia czyli jak to się zaczęło ...

Za samochodem rozglądałem się już praktycznie od kwietnia , maja lecz wiedziałem że kupię dopiero w październiku . Służyć miał on do dojazdów do szkoły , na treningi no i ogólnie wozić d*pę to tu to tam . Na początku rozglądałem się za zwykła ośką lecz kiedy przejechałem się 4x4 to moje poglądy na ten temat się zmieniły . Przegrzebałem całą grupę VAG z 4x4 : VW Bora , Golf , Passat , A4 , A6 C4 i tym podobne . Na początku mocno nastroiłem się na A4 albo Passata - Duże konkretne auto , pewnie się prowadzi i tak dalej . Lecz wielowachaczowe zawieszenie mnie zraziło ( i to podwójne w przypadku 4x4 ) rozglądałem się więc za czymś z VW z 4motion ( wiadomo to nie stałe quattro no ale zawieszenie zwykłe ... ) I tak już byłem o krok od zakupu Bory lub Golfa gdy nagle trafiła się w przyzwoitej cenie A4 w Quattro . Postanowiłem zadzwonić i dowiedzieć się szczegółów co i kiedy było robione . Dowiedziałem się że mniej więcej rok temu między innymi robione było zawieszenie na przodzie i łożyska w kołach . Tatusiek stwierdził - To bierz ją może nie będzie trzeba odrazu zawieszenie w niej robić . Zadzwoniłem jeszcze raz w weekend powiedziałem że mam dosyć spory kawałek do Niego ( 460Km ) więc czy nie ma jakichś rażących wad i jest tak jak w ogłoszeniu . Powiedział mi że jak na zdjęciu z przodu zderzak trochę draśnięty ( psa trzasnął ) no i z tyłu delikatna pajęczynka na zderzaku . Postanowiliśmy pojechać . No i nie zawiodłem się :) Stan przyzwoity . Wiadomo nie jest to nowy samochód ale jak na 15 letni stan był i jest bardzo dobry :)

Wyposażenie

S-line to to nie jest ale dla mnie wystarczające jest to co ma :)

-Napęd QUATTRO (4x4) <3

-ABS

-Climatronic

-4xAirbag

-El.szyby (przód)

-El.lusterka

-Halogeny

-Podgrzewane fotele ( przód 2x )

-Podgrzewane lusterka

-Tapicerka welurowa

-Immobiliser

-Tempomat

-Komputer pokładowy (chyba 1/2 fis )

-Centralny zamek

- 4 kluczyki (2 scyzoryki z pilotem + 2 serwisowe)

-Hak (WYCIĄGANY)

-Podłokietnik

-Oryginalne radio AUDI CHORUS z nagłośnieniem NOKIA

-Dzielona tylna kanapa + przepust na narty (lub inne długie nad gabaryty)

Od siebie mogę dodać że wnętrze jak i cały samochód wygląda , był , ( jest i będzie ) strasznie zadbane :)

To teraz trochę konkretniej

Na samym zdjęciu ten kolor nie wyglądał tak dobrze jak na realu . Powrót zza Bydgoszczy aż do Suwałk był czystą przyjemnością . Może nie przesadzając ale te 110km w TDI z Quattro przerosło moje oczekiwania bo myślałem , że będzie zamulała a do 4 na dodanie gazu czuć efekt "wciskania w fotel" więc porównując się do mojego wcześniejszego Golfa III 1.9 TDI 90 kuca w Audiku dynamika jazdy jest git :)

Przebieg (i to jest najlepsze ) 223 tysie :) Więc zaczynając już o tym Auto do 2010 roku było w Niemczech (1 właściciel ) . Drugim a pierwszym w kraju był ten od którego kupiłem auto ( Miał ją ponad 3 latka ) . Drugim właścicielem w kraju jestem ja .

Przechodząc do sedna sprawy nr VIN pokazał , że w 2010 roku jeszcze w Niemczech licznik wskazywał magiczny przebieg 175 tyś KM , Drugi właściciel zrobił nią nieco ponad 40 tyś KM , zobaczymy ile zrobię ja :)

Aczkolwiek jeżeli przebieg jest prawdziwy ( bo wiem że nr VIN to nie wszystko ) bynajmniej stan samochodu na to wskazuje zarówno wnętrza jak i zewnątrz i praca silnika - To pojeżdzę DŁUUUUUGO :)

Kilka FOTEK

0yai.jpg

Uploaded with ImageShack.us[/url]

s639.jpg

Uploaded with ImageShack.us

4v4d.jpg

dw6g.jpg

Najbliższe PLANY

-Podłączenie do Chorusa wzmacniacze i suba + tylna połka tak aby grało dobrze wewnątrz :)

-Może w któryś wolny weekend polerka końcówki wydechu

Dalsze PLANY

- Pomalowanie zderzaka przód (po zimie)

- Być może mały car detaling

Opublikowano

ładna seria dawaj więcej planów :wink:

Opublikowano

duży plus za Q po za tym ładne autko :wink:

Opublikowano

fajnie ze Q, szkoda że przed lift :kwasny:

Opublikowano

Ładny egzemplarz z dużym potencjałem. Dasz ładne koła, odpicujesz lakier i będzie miód malina ;)

Pamiętaj w DE też kręcą liczniki tak, że jak przyjeżdża na przegląd, to niby wszystko gra. Ale jak wszystko gra to nie ma co sobie głowy zawracać.

Bezawaryjności i udanego dłubania

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za miłe słowa :) Tommy lakier jak najbardziej po zimie idzie na "małe zabiegi" ;) A Cd kół to raczej nie będą zmieniane . Bynajmniej póki co nie zamierzam ;)

---------- Post dopisany 31-10-2013 at 17:28 ---------- Poprzedni post napisany 15-10-2013 at 16:35 ----------

W tym tygodniu audi powędrowała ku niebu ( nie , nie dachowałem ) wymieniłem sprężyny tak aby była troszkę wyższa i żeby wykorzystać te quattro w zimie :)

poza tym wymienione zostały :

- Olej silnikowy 10w40

- Nowy olej w skrzyni biegów

- Oryginalny olej w dyfrze ( jakby ktoś się zastanawiał ile tam wchodzi to niecałe 2 litry a koszt ok 200zł)

- Nowy rozrząd z pompą wody SKF

- Dwa górne wachacze na przodzie

- Stabilizator lewy tył

- Uszczelniacz mostu z prawej strony (ktoś zaoszczędził i wsadził zamiennik - zaoszczędził aż 20zł względem oryginału ...)

- Ponad to wszystkie wszyściutkie filtry

Jutro dam zdjęcie jak wysoko audi teraz stoi

Opublikowano

Jeszcze wyzsza niz to co na zdjeciach to szto już żyrafa nie kozica:facepalm: zimą z Q na mega glebie jeżdzi sie lajtowo, no chyba ze totalnie wjeżdzasz w pole i odśnieżasz autem droge...

Opublikowano
:facepalm:
Opublikowano
  • Autor

Mieszkam za miastem więc i małe odśnieżanie wpadnie a to co było to było za nisko . Porównaj nawet na tamtych zdjęciach tył względem przodu . Jak opona w nadkolu na tyle a jak na przodzie siedzi :)

Opublikowano

O, pierwszy człowiek, który idzie w przeciwna stronę do reszty ;) Auto fajne, zawsze podobał mi się ten kolor.

Opublikowano

mam nadzieję ze zawitasz nie raz na spota w Suwałkach.

Opublikowano
O, pierwszy człowiek, który idzie w przeciwna stronę do reszty ;) Auto fajne, zawsze podobał mi się ten kolor.

malo wiesz jeszcze o tym forum :grin: auto fajne. pokaz teraz ta kozice gorska

Opublikowano
  • Autor

@Babel po prostu taka mi jest potrzebna nie to że idę w przeciwną stronę . Żebym mieszkał w mieście to by mogła być i gleba ale za miastem w dobrą zimę kurchany śniegu bywają spore :)

@Gwerty jak będzie tylko wolna chwila to czemu by nie :)

@Magicbattle dzisiaj kompletnie zapomniałem o tym zdjęciu jutro w ciągu dnia zrobię i na pewno wstawię

---------- Post dopisany 02-11-2013 at 10:13 ---------- Poprzedni post napisany 01-11-2013 at 17:21 ----------

A oto i ona

fc23.jpg

zcbg.jpg

Opublikowano

błotnik ma cos inny odcien i maska tez wydaje sie lekko zagięta :whistling:

Opublikowano
  • Autor

No miała jakieś tam przygody lewym bokiem ale to jak 99% aut z tych roczników . Bezwypadku się nie kupi a już na pewno nie za 12tyś.

Najważniejsze aby dobrze chodziła i że przebieg oryginał

Opublikowano

Przebieg to bym sobie darował, ma tyle ile chcesz i juz żadne viny czy stany ci tego nie potwierdzą bo jaki problem kupić plastiki w lepszym stanie jeśli cos ma skaze:wink: grunt że jeżdzi dobrze:wink:

Opublikowano
  • Autor

Kowi vin jak vin ale mam książkę serwisową . Jest tak jak napisałeś - aby dobrze jeździła :)

Opublikowano
W tym tygodniu audi powędrowała ku niebu ( nie , nie dachowałem ) wymieniłem sprężyny tak aby była troszkę wyższa i żeby wykorzystać te quattro w zimie :)

Jakie sprężyny dałeś ? też mam sedana ,,Q'' i lubię zimą wyskoczyć sobie w pola ,Wiejskie drogi' ale denerwuje mnie bo na ori czasami zawieszę sie gdzieś że bez łopaty się nie obchodzi ;/ Dobry zakup :) Ja jestem z Gołdapi <60km od Suwałk>, kiedy będziemy mogli sie złapać Quattrówkami w zime :D Powodzenia w modzeniu :D:D:D :banan::banan::banan:

Opublikowano
  • Autor

Szczerze to kupiłem te sprężyny od kolegi który miał oryginałki ze swojej zezlomowanej a4 więc Ci nie powiem .

Dobre zamienniki to cena ok 250zł szt a oryginał nawet do 500 szt

Swoją drogą Twoja audi nie była kiedyś na sprzedaż ? Tzn gdzieś w przedziale od wakacji do teraz :)

Się złapać koniecznie trzeba w zimie tak sobie po cichu myślałem żeby nawet urządzić jakiś mini spocik w zimę z udziałem forumowych Q i zrobić filmik coś w stylu jbb :P

Opublikowano

Tak była wystawiona :) Miałem zmieniać na B7 ale jednak ciesze się że nie zamieniłem sie na kijek ;) Dobre by było :D zebrać min z 10 ,,Q'' i jakaś mała trasa zimą :D Suwalskie szerokie ronda :banan: no dobrze gada więc Panowie na czterech łapach co o tym myślicie ? :D