e2rd-85 Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Ostatnio skuszony przystępną ceną nabyłem w intermarche zimowy płyn do spryskiwaczy -22C (taki zielony z dołączonym do kanistra dzióbkiem/lejkiem ). Jak się okazało potem ma dość taki nieprzyjemny chemiczny zapach. Ale nie o zapach chodzi zimą , ma być czysta szyba I wiadomo jak to po spryskaniu zawsze zakropi po dachu , i teraz mam cały dach w takich jakby tłustych kropkach które nawet za bardzo nie chcą wyschnąć. Czy może to uszkodzić lakier ?
arkady1321 Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 daj sobie spokoj:wink: u mnie była bialy nalot
szczuraz Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Może płyn do chłodnic zalałeś
jacek70 Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Nie kupój dziadostwa z marketów. Wszystkie mają napis -22 a zamarzają przy -5.
e2rd-85 Opublikowano 16 Października 2013 Autor Opublikowano 16 Października 2013 do spryskiwaczy na 100% Mocno czuć jakby jakimś alkoholem z jakąś chemią. Szybę dobrze myje, ale na dachu te kropki takie jakby tłuste są (dedukuje że są tłuste, bo słabo schną),dopiero jak się je przetrze ręką to schodzą . Na etykiecie nie ma składu tylko wiadomo jest napisane że działa drażniąco na oczy i może powodować wysuszanie i pękanie skóry . Ale lakierowi chyba nie powinno zaszkodzić co ? Nie kupój dziadów z marketów. Wszystkie mają napis -22 a zamierzają przy -5. a te płyny co za punkty na stacji benzynowej dają to też nie lepsze , te orleny i inne , ale nigdy mi nie zamarzły .
rafal9119 Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 ja tam zawsze kupuje z kauflandu plyn i jakos problemów nie ma a tak przez zime to mi ze 4 banki 5 l idzie
Skyliner89 Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Pewnie metanol . Ja zawsze kupuje płyn do spryskiwaczy firmy Autoland:
arkady1321 Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 normalnie siwe plamy..... stad kupuje na orlen:grin:
garbi Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Niektóre płyny niszczą lakier, widziałem już kilka takich plam, odbarwień. Zresztą lakiernik, który robił mi odprysk, mówił że ostatnio robił też takie uszkodzenie. Płyn z orlenu najlepszy, ale i najdroższy Kiedyś kupiłem najtańszy marketowy i w samochodzie tak capiło, że podejrzewałem nagrzewnicę o rozszczelnienie. W zimie musiałem otwierać okno, bo nie dało się wytrzymać a znajomi radzili zmieniać samochód Po zmianie płynu i wymianie fitra kabinowego jak ręką odjął Od tej pory wolę wydać 20pln za 4 litry czegoś lepszego
Dev Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Dwa lata remu kupilem plyn w Realu, pierwszy i ostatni raz. Gdy wlaczylem spryski to dzieciak zwymiotowal mi w aucie, straszne qurestwo.
soolek Opublikowano 16 Października 2013 Opublikowano 16 Października 2013 Najlepszy jest w Biedronce. Trochę śmierdzi, ale nie zamarza, nie brudzi lakieru i dobrze zmywa. Robili testy w Auto świecie kiedyś i bił całą nawet markową konkurencję na głowę.
vdm Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 z płynami do szyb jest jak z wódką, jak wchodzi na rynek to robi robotę, a później kupujesz z przyzwyczajenia
Marko42 Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 kiedyś - w zeszłym roku kupiłem w sklepie motoryzacyjnym płyn do sprysków ( tylko zapomiałem nazwy ) do -80 stopni koncentrat i muszę przyznać robił robotę fakt po spryskaniu szybki capił troszku
feniks Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Najlepszy jest w Biedronce. Trochę śmierdzi, ale nie zamarza, nie brudzi lakieru i dobrze zmywa.Robili testy w Auto świecie kiedyś i bił całą nawet markową konkurencję na głowę. Tylko ten biedronkowy zmienił się ubiegłej zimy na -. Śmierdzi strasznie. Polecę sonax xtream, nie zamarza przy -18 i ładnie pachnie, nie zostawia białych smug, dostępny w realu w rozsądnej cenie Wysłane z mojego GT-I9070
karbonek Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Pamiętajcie, aby nie kupować z metanolem. Cywilizowane kraje mają zakas obrotu taką trucizną, u nas można kupić 5L zimowego płynu z metanolem 20%. Pomyślcie co się dzieje z organizmem po wypiciu kieliszka metanolu, o wąchaniu już nie wspomnę.
soolek Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Test płynów do spryskiwaczy: sprawdziliśmy czy, śmierdzą, trują lub zamarzają
szczuraz Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Ja tam w najwieksze mrozy w hyundaiu lałem denaturat. Nic nie zamarzało szyby odtłuszczało a że nos mam zawalony cały rok to i zapach mi nie przeszkadzał.
swiezak84 Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 ja dlugi czas kupowalem autolandu i bylo ok. ostatnio kupilem z biedraksy i strasznie nieprzyjemnie klepał (a w tym tescie auto swiat niby zapach gejpfruta ). takze chyba powrót do autolandu mnie czeka, chyba ze gdzies trafie na ten turtle wax
e2rd-85 Opublikowano 17 Października 2013 Autor Opublikowano 17 Października 2013 Doczytałem że ten płyn który kupiłem w intermarche jest wyprodukowany przez Platinum Oil więc nie powinien być taki zły Dałem tylko 13zł - za 5L -22C z jakąś niby:naughty: nanotechnologią . I tutaj się poprawiam bo napisałem że płyn jest zielony, a tak nie jest . Zielony jest kanister a płyn jest przezroczysty . Czyli jak uważacie , chyba nie powinien zaszkodzić lakierowi , co ?
jacek70 Opublikowano 17 Października 2013 Opublikowano 17 Października 2013 Pamiętajcie, aby nie kupować z metanolem.Cywilizowane kraje mają zakas obrotu taką trucizną, u nas można kupić 5L zimowego płynu z metanolem 20%. Pomyślcie co się dzieje z organizmem po wypiciu kieliszka metanolu, o wąchaniu już nie wspomnę. Jak się zmiesza z colą to nie czuć.
Rekomendowane odpowiedzi