Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana wybieraka skrzyni biegów w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. A4 b7 quattro - rano na zimnym ciężko wchodzi 2, strasznie niedokładnie - muszę wręcz docisnąć ją podczas jazdy, żeby dobrze weszła. Mam wrażenie, że po takim mocnym dociśnięciu jest opóźnienie w przełożeniach w skrzyni.

Czy to jest wina gęstego oleju czy tej kulki (zestaw naprawczy)? Proponowali mi wymianę oleju i właśnie zestawu wybieraka - tylko jak to wygląda? Dam rade to zrobić od góry, bez zdejmowania skrzyni w quattro? Czy muszę dużo tam rozbierać? Delikatny luz jest. Na ciepłym silniku nie ma tragedii. 

Opublikowano

Olej w skrzyni od nowości w aucie nie wymieniany? Jak tak to i tak należy go wymienić.

Edytowane przez Langista

Opublikowano

Mi wymiana oleju na poranne problemy z 1 i 2 biegiem nic nie pomogla.

Pomoglo dopiero wyczyszczenie i ponowne nasmarowanie lozyska noskowego w wale. Stary smar mial konsystencje smoly. Widocznie przez to walek nadal sie obracal po wysprzegleniu.

Posmarowane smarem syntetycznym -50 do 210 st. C.

Przyczyna moze byc rowniez slabe sprzeglo ale jak po nagrzaniu silnika jest ok to stawiam na to lozysko.

Mozna zrobic test- odpalic zimne auto, sprawdzic czy jest problem z wrzuceniem 2 biegu. Jak jest problem to wrzucic 1 bieg wcisnac sprzeglo i potrzymac tak wysprzeglone ze 2 minuty. W ten sposob rozgrzejemy to lozysko a olej w skrzyni nadal bedzie zimny.

Opublikowano

Wstawiam filmik z oporem, o ktorym mowie. Tak jakby cos blokuje przy zmianie biegu 1,2 glównie na zimnym.   

Opublikowano

Mialem dokladnie tak samo. Przy temperaturach minusowych bylo jeszze gorzej.

Opublikowano
W dniu 19.11.2021 o 19:51, nadybek napisał:

Mialem dokladnie tak samo. Przy temperaturach minusowych bylo jeszze gorzej.

I pomogła wymiana wybieraka lub oleju? Teraz ciężko znaleźć te części do wybieraka w jednym zestawie - chyba już ich nie produkują?

Opublikowano

Wymienilem olej - nie pomoglo.

Auto na podnosniku z wcisnietym sprzeglem na 1 biegu krecilo kolami tak ze sie nie dalo ich zatrzymac reka. Wiec padlo na sprzeglo. Ale po zrzuceniu skrzyni okazalo sie ze smar w lozysku jest tak zbrylony ze waleczki nie chcialy sie obracac. Wyczyszczone zmywaczem, ponownie nasmarowane i problem z wrzucaniem biegow na zimno sie skonczyl.

A ze nadal denerwowaly mnie luzy na lewarku to wymienilem jablko, przegub wybieraka i jego panewke.

Opublikowano

Serio miałeś to łożysko na wierzchu i go nie wymieniłeś, tylko wyczyściłeś?

Opublikowano

Ze tu sie szybko zrzuca skrzynie to ją zrzucilem w celach diagnozy sprzegla. Lozysko jest wcisniete i nie da sie go wytargac bez uszkodzenia. Ze takiego nie mialem a na drugi dzien potrzebowalem auto to wyczyscilem, posmarowalem i hula juz z 20kkm.

Opublikowano

Wypadło mi te leczenie tych dwóch jakby wybieraków. Jest tam jakaś tuleja plastikowa czy po prostu sie zakłada i daje to wsuwane zabezpieczenie? image.png.9cdd4a535f9ee036399b87e7495a85d5.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie wiem, ze w tym temacie większość rzeczy jest juz wyjaśniona.

Ale u mnie jest trochę inny problem. 

Poruszałem go w innym dziale,ale zapytam tez tu.

A mianowicie mój caly drążek zmiany biegów jest przekręcony prawie o 45 stopni,początkowo myslalem ze moze opaska puściła i galka sie obkrecila.

Ale nie.Galka jest dobrze zacisnieta i w dodatku zaczął się pojawiać problem wbiciem drugiego biegu,poprostu jakby go nie bylo.

Wyglądało to tak pierwszy bieg wchodzi drugiego brak,dopiero powrót na 1 lub wbicie 3 i powrót pozwal na wbicie 2.

Zakupiłem caly zestaw naprawczy wybieraka jak powyżej w postach było wymieniane.

Tylko czy to ma sens,jesli caly trzpien na ktorym siedzi galka jest rowniez przekrecony.

Możecie mi napisac co jeszcze dokupić w razie co?Tak aby dwa razy tego nie rozbierac.

Czy zakupic cala uzywana kasate I ja wymienic?Moze któreś z ciengiel jest uszkodzone(wykrzywione)lub cos.

Jesli tak to prosze o pomoc w doborze odpowieniej,u mnie w aucie brak wlep z kodami wiec wklejam foto wyposażenia.

Z gory dziekuje za pomoc.

20220104_195327.jpg

20220104_195238.jpg

Screenshot_20220104-192956_Gallery.jpg

Screenshot_20220104-193025_Gallery.jpg

Edytowane przez Piotrek81

Opublikowano

Spójrz na DIY short-shiftera, z tego co wiem, da radę to naprawić wykonując przy okazji ten mod ?

Opublikowano

Wyciagnij dekielek i wklej go tak jak powinien byc ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rozwiązał ktoś ten problem w 5-cio biegowej skrzyni? Tam ten zestaw naprawczy nie pasuje bo całkowicie inaczej wygląda wybierak z jabłkiem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, też przymierzam się wymienić czop kulisty 8E0 711 118,
Tulejkę 8D0 711 279 i te tulejki gumowe osłony lewarka 8D0711901A ale widzę nie idzie tego na necie dokupić w zestawie co już tego nie robią?
Znalazłem tu podróbkę niby pasuje aż za ciasno czasami to spasowane, natomiast te oryginalne w kolorze białym elementy są widzę nie dostępne albo za 1 element około 100zł lub już towar niedostępny, zakładał ktoś to z linku niżej?

ALLEGRO.PL

Mam jeszcze takie w tym białym ale to podróby pewnie:

ALLEGRO.PL

ALLEGRO.PL

I nw na co się decydować w końcu :)

Tu mi się tylko chyba tulejkę udało znaleźć oryginalną:

ALLEGRO.PL

Nie wiem coś muszę kupić i proszę o pomoc.. A i te tulejki gumowe osłony lewarka pewnie zostaną stare bo to się chyba nie zużywa i nie wyciera? I jaki tam smar nawalić, tam w 1 linku jest jakiś w zestawie, ale co tam można zastosować jakbym chciał dokupić smar jakiś do tego?

Edytowane przez FabianB

Opublikowano

No i co nikt nic się nie orientuje już, jak jest z tymi zamiennikami tych podzespołów?

Opublikowano

Smar obojętny, wystarczy taki, co nie zamarza przy -30 i nie reaguje żrąco z materiałami z grupy poli. Co do wodzików, wystarczy sam zestaw naprawczy z tą kulką i osłoną, bo te tulejki się nie wyrabiają.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy do tej kulki przy skrzyni trzeba dać jakiegoś smaru?

Kupilem org do wybieraka,czy mam go tez tam uzyc?

Screenshot_20230102-172847_eBay.jpg

Screenshot_20230102-174319_eBay.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanko mam u mnie w audi na lewarku jest lekki luz gora dół to tak ma być?

A drugie pytanko to czy da się te jabłko wyciągnąć bez odkręcania i wyjmowania tej całej kasety od lewarka , jak wyciągnąć do góry mocno wystarczy wyszarpać?

Opublikowano

Kasety nie wyciągasz, zdemontuj osłonę lewarka, popielniczkę i po zdjęciu kolejnych osłon, będziesz miał widok i dojście do wszystkiego.