Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cewki zapłonowe wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja za NGK płaciłem 400zl za 4 i świece koło 60-70 zł :)

Opublikowano
1 godzinę temu, MaTeo85 napisał:

a wymieniałeś świece zapłonowe? ile już na nich zrobiłeś? może to być przyczyna szarpania.

Ja u siebie wymieniłem w zeszłym roku wszystkie cztery cewki (padła jedna) na ori z ASO - 720zł płaciłem bez zniżek. do tego świece DENSO K16TT i wszystko chodzi jak w zegarku. Na nowych cewkach zrobione już +- 9 tyś km.

Dziś właśnie wymieniłem świece też na DENSO K16TT ale na efekty poczekam do jutra bo przy okazji rozebrałem kierownice powietrza i prowizorycznie skleiłem pękniętą membranę tak więc czekam aż porządnie wyschnie i zmontuję to. Na środę jestem umówiony do ASO na tą akcję serwisową z cewkami. Z tego co widzę mam jeszcze 3 ori z końcówką L to może wymienią. Tą cewkę co wymieniłem sam na początku tygodnia to firmy BERU. Jak to wszystko nie pomoże to trzeba b do mechaniora wstawic:/

Opublikowano

Pany jakie polecacie cewki firma i model?

Opublikowano
12 godzin temu, osator92 napisał:

Dziś właśnie wymieniłem świece też na DENSO K16TT ale na efekty poczekam do jutra bo przy okazji rozebrałem kierownice powietrza i prowizorycznie skleiłem pękniętą membranę tak więc czekam aż porządnie wyschnie i zmontuję to. Na środę jestem umówiony do ASO na tą akcję serwisową z cewkami. Z tego co widzę mam jeszcze 3 ori z końcówką L to może wymienią. Tą cewkę co wymieniłem sam na początku tygodnia to firmy BERU. Jak to wszystko nie pomoże to trzeba b do mechaniora wstawic:/

Świeca K20tt nie jest dedykowana do tego auta. Ma tylko jedna elektrodę a oryginał 3. Fakt do gazu można ja założyć ale lepiej już dać irygową z denso.

Opublikowano

k16tt tylko do gazu, przy gazie jedna elektroda spisuje się lepiej, do tego jest tania i wymiana co 10-15tys i wszystko gra. 

Opublikowano

po wymianie świec i naprawie tej membrany od kierownicy powietrza wygląda na to że jest prawie wszystko ok. Nie szarpie a kierownica chodzi ale z oceną wstrzymam się do niedzieli. Wtedy zrobie dłuższą trasę i będe pewny czy coś to pomogło. Kierownica powietrza już reaguje na gaz ale nadal  czasami po odpaleniu wyświetla mi się kontrolka abs i ten trójkąt w kółeczku z wykrzyknikiem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Pytanie do Was w kwestii cewek zapłonowych:

mam tu na myśli;

- oryginalną z literą M na końcu:

- beru zse 051;

-ngk 48005/u5003

Jak one mają się do siebie pod względem jakości/trwałości - któraś z nich jest najlepsza, któraś najgorsza czy jest każda z nich na porównywalnym poziomie jakościowym?

Dzięki za info.

Opublikowano

Nie wydaje mi się, żeby się czymś różniły, beru były wrzucane na pierwszy montaż więc wrzuć sobie Beru :)

Opublikowano

Dzięki za informację,

nie potrzebuję cewki do założenia,  a raczej żeby sobie ze mną "pojezdziła" w razie czego na zapas...., wszystko jest ok, ale warto się zabezpieczyć.

W silniku mam 3 oryginały i jedną NGK i dlatego zastanawiałem się czy te 3 firmy różnią się jakościowo od siebie i stąd było pytanie, bo najlepiej byłoby chyba mieć jednakowe, a nie każdą z innej "parafii".

Z drugiej strony jak piszesz Beru szło na pierwszy montaż.... Dobra, którąś kupię tym bardziej,że sa bardzo podobne cenowo.

Pzdr.

Opublikowano

Tak. Stanowczo bierz Beru - też mam jedną taką i 3 oryginały wymienione na akcji serwisowej w Niemczech jeszcze i wszystko okej. Już około 30 tyś na tej cewce Beru i spokój. 

Ps. Też mam w bagażniku jedną cewkę na wszelki wypadek właśnie Beru + w schowku zawsze VAG mini scaner ,żeby ogarnąć na którym cylindrze wypadł zapłon :) .

Edytowane przez Anelson

Opublikowano

Dzięki, to jest konkret i to sprawdzony, a o to mi chodziło.

Kupuję więc Beru i będzie sobie jezdzić ze mną.

A już tak na marginesie orientujesz się może gdzie są produkowane cewki NGK (mam na myśli Europę lub Japonię)?

Kiedyś na przykładzie świec zapłonowych (do innego auta) te produkowane we Francji i te z Japonii to była przepaść jakościowa......

Opublikowano

Aż przy następnej wymianie świec ogarnę gdzie to jest produkowane, ale raczej na tych NGK które zakładałem piszę ,że Nagoya/Japan. Zobaczę z ciekawości przy następnym razie. Świece co ok. 30 tys wymieniam. Właśnie na NGK, ale w cewkach podobno ta firma nie ma takiego doświadczenia jak Beru i jakoś tak utarło się ,że cewki zapłonowe to raczej Beru - do tego tak jak hella idzie do Audi na pierwszy rzut. Anyway, też słyszałem o tej rzekomo marnej francuskiej produkcji. Ale już 2,3 wymiana świec i zero problemów. 

Opublikowano

Nie do końca się zrozumieliśmy.....

Świece NGK (ogólnie) podałem jako przykład dużej rozbieżności w jakości między tymi pochodzącymi z Europejskiego zakładu we Francji i tych faktycznie oryginałów z Japonii.

Docelowo chciałem się dowiedzieć czy również cewki w tym przypadku do naszych aut też mają różne miejsca pochodzenia produkcji (Europa lub Japonia).

Bo akurat z tego co mi wiadomo Beru pochodzi tylko z Niemiec.

Opublikowano

I możliwie, że dlatego ma taką świetną opinię Beru. Bo nawet kilka wypowiedzi wcześniej ktoś na cewkach NGK pisał o różnych dziwnych sytuacjach. Co źle świadczy o tym producencie akurat na rynku Cewek. Zawsze firmy które mają swoje zakłady tylko w jednym docelowym kraju produkując dany jeden konkretny produkt tylko tam mają najlepszą jakość - Hella(germany), Knecht(Austria), czy właśnie Beru(germany) - dużo marek się łączy i potem ciężko dojść o co biega, a czasami są to naczynia połączone - jak np. Mahle/Knecht/Behr - a to to samo. Lepiej się nie zagłębiać i ładować Beru, bo nikt nie zgłasza na tych cewach problemów. Ale póki nie masz problemów z tą jedną cewką NGK, to narazie nic nie rób z nią. Obserwuj i oceniaj.

Ja słyszałem właśnie o świecach taką samą historię - produkcja France/Japan i różnice ogromne w jakości. Więc jakoś podłapałem. ;) Za szybko czytam. Ale problem pewnie podobny bo to ten sam producent. 

Edytowane przez Anelson

Opublikowano

No i pełna zgoda, tu się zgadzamy.... zresztą w paru innych kwestiach też się zgadzamy,a to mnie cieszy, bo możemy wymieniać poglądy z korzyścią dla nas obu.

Co do samej cewki NGK u mnie to po prostu czytając coś o cewkach ogólnie z ciekawości zajrzałem jakie są u mnie i stąd mam wiedzę, ze mam takie jakie mam.

U mnie cewki pracują jak najbardziej ok (wszystkie), więc absolutnie nic nie będę ruszał, a tą Beru jak wspomniałem zakupię 1 sztukę na zapas ewentualny.....tak dla spokojności.

P.S. Odezwę się jak będę miał wolną chwilę na pw do Ciebie w pewnej kwestii, ale to w całkiem innej sprawie.

Opublikowano

Ja do Siebie wsadziłem świece Beru 3 elektrodowe + LPG w aucie, mam już 15k km zrobione na świecach i jak ostatnio odkręciłem to jak nowe, może zależy to od dobrze ustawionego gazu ale pewnie sama firma też ma na to jakiś wpływ ;)

Opublikowano
50 minut temu, AndrzejK. napisał:

No i pełna zgoda, tu się zgadzamy.... zresztą w paru innych kwestiach też się zgadzamy,a to mnie cieszy, bo możemy wymieniać poglądy z korzyścią dla nas obu.

Co do samej cewki NGK u mnie to po prostu czytając coś o cewkach ogólnie z ciekawości zajrzałem jakie są u mnie i stąd mam wiedzę, ze mam takie jakie mam.

U mnie cewki pracują jak najbardziej ok (wszystkie), więc absolutnie nic nie będę ruszał, a tą Beru jak wspomniałem zakupię 1 sztukę na zapas ewentualny.....tak dla spokojności.

P.S. Odezwę się jak będę miał wolną chwilę na pw do Ciebie w pewnej kwestii, ale to w całkiem innej sprawie.

oki. No to spoko :) . Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 21.06.2018 o 20:12, k232 napisał:

Ja do Siebie wsadziłem świece Beru 3 elektrodowe + LPG w aucie, mam już 15k km zrobione na świecach i jak ostatnio odkręciłem to jak nowe, może zależy to od dobrze ustawionego gazu ale pewnie sama firma też ma na to jakiś wpływ ;)

Beru generalnie "trzyma" poziom i to raczej we wszystkich swoich produktach....

Przynajmniej ja nie słyszałem o jakiejś wtopie ich produktów, i dobrze, bo np. SKF przykładowo to już nie ta jakość co przed laty, a zostały im głównie ceny.

Edytowane przez AndrzejK.

Opublikowano

SKF założyłem łożysko z przodu i na razie jest okej ?

Opublikowano

No to oby Ci się "trzymało", bo jakość tej firmy generalnie leci na.....

I nie dotyczy to konkretnego asortymentu, tylko ogólnie ponoć z tej niegdyś bardzo dobrej firmy tylko ceny zostały, przynajmniej taka opinia od jakiegoś czasu panuje w kręgu mojego otoczenia, ale jak czytam to nie tylko