Gutterman Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 3tys km temu zmieniłem olej z Mobil Super™ 3000 X1 5W-40 na Motul 8100 X-Cess 5W-40 (olej zmieniam co 10 tys). Przez te 3tys km zniknęlo mi z miarki juz ok połowa. Na mobilu tez brał na 10tys dolałem ok 1.1l. To była moja druga wymiana w tym aucie oleju. Ogolnie jezdze w trasie 130km w jedna i spowrotem w ciagu tygodnia. Ogólnie ty wydaje mi sie ze bierze olej tylko przy wysokich obrotach ale pewien nie jestem. Niewiem czy mam sie bac czy te silniki tak maja. Nie ma nigdzie widocznych wycieków! pocenie i owszem ale nie leci nigdzie. Pomocy:kwasny:
jacek70 Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 Nie jest tragicznie. Być może to na uszczelniacze przyszedł czas.
Gutterman Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Opublikowano 11 Listopada 2013 a orientujesz się jaki jest koszt mniej więcej takiej wymiany u mechanika ??
Kejsi Opublikowano 11 Listopada 2013 Opublikowano 11 Listopada 2013 Części czyli 8 uszczelniaczy i uszczelka pod dekiel to jakieś 60 zł i musisz znaleźć mechanika który zmieni ci to bez zdejmowania głowicy podważając zawory powietrzem, tylko nie daj do papruna bo ci wypuści zawory na tłok i dopiero bd zabawa xd A bym zapomniał warto zmienić rozrząd bo bd rozpinany a jak wiadomo drugi raz tak samo się nie ułoży Cena za robotę jakieś max 150 zł
Gutterman Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Opublikowano 13 Listopada 2013 Rozrzad ma 20 tys wiec szkoda zmieniac. Ale dzieki za kosztorys.
furman114 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Miałem taką samą sytuacje, żarła olej tylko jak chodziła na wysokich obrotach. Wymieniłem uszczelniacze, uszczelki (tam gdzie był widoczny jakiś wyciek) i wszystko inne co było tylko możliwe. Teraz już wiem co było tego powodem, pierścienie olejowe które właśnie pekły i silnik śmietnik. Może tylko ja tak trafiłem, ale u mnie też takie były objawy.
kiko79 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Opublikowano 30 Stycznia 2014 każdy silnik na wysokich obrotach lubi sobie trochę połknąć
Rekomendowane odpowiedzi