wilku213 Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Panowie benzyna mi szwankuje, doradźcie coś...Jedyny błąd na vagu to:16514 Sonda lambda obwód (bank 1 czujnik 1) brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY. Sonde dziś wymieniłem, a teraz wyskakuje:16518 Sonda lambda brak zmian napięcia (bank 1 czujnik 1) brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY Nie chce palić na benzynie, obroty falują...dusi się..itp.Wymieniony filtr powietrza, świece, przewody, przepustnica zaadoptowana...Proszę o jakieś konkretne sugestie, bo już sam nie wiem co go boli..
ja74687 Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 Sprawdź dokładnie przewody które idą do sondy:) Jeżeli wszystko jest dobrze zrób jej logi i zobacz co się będzie działo najprawdopodobniej sonda jest uszkodzona i przez to te objawy Jeżeli chcesz sprawdzić czy to na pewno ona odłącz ją i zobacz co się będzie działo
jacek70 Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 W zasadzie to usterkę sam sobie już odnalazłeś . Teraz tylko ją usuń.
wilku213 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Opublikowano 12 Listopada 2013 No właśnie napisałem jaki błąd był przed wymiana sondy i po jej wymianie.... ---------- Post dopisany at 20:26 ---------- Poprzedni post napisany at 20:01 ---------- Ktos jest w stanie coś doradzić?
ja74687 Opublikowano 12 Listopada 2013 Opublikowano 12 Listopada 2013 no napisałem ci odłącz ją i sprawdź efekt jak pomoże to znaczy że albo kupiłeś inną sondę albo jest uszkodzona albo obwód do niej jest uszkodzony
oca69 Opublikowano 14 Listopada 2013 Opublikowano 14 Listopada 2013 Jakiej firmy ta sonda? Dedykowana do auta czy uniwersalna? Wysłane z mojego telewizora
wilku213 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2013 Panowie wracam do tematu. W dalszym ciągu autko rzadko odpala na benzynie...jak juz odpali to nie chce się wkręcać na obroty, dusi się, cicho postrzeliwuje.. wymienione: -sonda lambda (dedykowana, dobrze oscyluje) -świece ngk -przewody ngk -rozrząd Sprawdzony dolot pod kątem nieszczelności. 10tys km temu wymieniłem filtr paliwa i powietrza... nie mam już pomysłów. Błędów na kompie brak. Jakieś pomysły?
oca69 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Pompa paliwa dobre ma ciśnienie? Wysłane z mojego telewizora
wilku213 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2013 Jak to zmierzyć i czym? Też myślałem o tym, ale nie wiem gdzie uderzyć, bo w mojej mieścinie mechanicy to papraki... ---------- Post dopisany 08-12-2013 at 12:37 ---------- Poprzedni post napisany 06-12-2013 at 10:25 ---------- ??
oca69 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Jedz do mechanika i powiedz zeby Ci sprawdzil cisnienie na listwie wtryskowej. Albo zrob logi i wrzuc w diagnostyke na forum, ktos napewno Ci je odczyta Wysłane z mojego telewizora
KKKC Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Sprawdź jeszcze temp. silnika i odmę zanim pojedziesz do mecha.
wilku213 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2013 Jutro ogarne u kogos to cisnienie na listwie wtryskowej. Temp silnika OK Odma też OK Lpg jest Uprzedzam od razu, że ostatnio nie tankowałem 2 dni gazu, jeździłem tylko na benzynie..i dalej nie pali skurczybyk...
damian111 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Mam 1.8 adr jeżeli załżyłeś nowa sondę dedykowaną firmy bosch:)mam nadzieję:)to powinna latać odepnij sondę i porównaj jak zachowuje się silnik jeżeli bez zmian to tam leży przyczyna.... .. może byś też uszkodzona listwa wtryskowa lub zaworek który utrzymuje ciśnienie na listwie lub sama sonda
ja74687 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zakręć mu jeszcze LPG na butli i wypal z układu żeby wykluczyć na pewno instalację ---------- Post dopisany at 18:40 ---------- Poprzedni post napisany at 18:38 ---------- a te problemy to masz zawsze czy tylko przy odpalaniu ?? Zobacz na VAG-u jaką temp pokazuje czujnik temperatury po nocy powinna być zbliżona do temp. otoczenia
wilku213 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2013 Panowie jutro sprawdzam cisnienie. Więc jutro bede wiedział. Na vagu temp ok po nocy. Gaz miałem wypalony, jeździłem na benzynie kilka dni i nic. Odkryłem takie coś; Czy to jest odpowiedni komputer do tego modelu auta ADR z 95 roku?
wojtek79 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Panowie wracam do tematu.W dalszym ciągu autko rzadko odpala na benzynie...jak juz odpali to nie chce się wkręcać na obroty, dusi się, cicho postrzeliwuje.. Może jeszcze wyczyścić przepływomierz, tzn. odepnij od niego wtyczkę, odkręć to czarną pokrywkę, delikatnie wyjmij i delikatnie wyczyść te druciki na końcu. Potem poskładaj to, podłącz wtyczkę i spróbuj odpalić silnik na benzynie.
wilku213 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2013 Panowie, byłem dziś zmierzyć ciśnienie na listwie wtryskowej. na postoju Wynosi max 2. Po dodaniu gazu 3, Ile powinno wynosić, żeby auto pracowało bez zarzutów?
wilku213 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zostawiłem furke mechanikowi na noc, rano na zimnym zobaczył i było lekko ponad 2, dodał gazu ponad 3. Jak zacisnął powrót to dobijał do 4. Pompka nie wyje, pracuje odpowiednio... Sam już nie wiem. Może ten reduktor na listwie? Jakie on ma zadanie? Jaką gra rolę w tym układzie? Jak go sprawdzić, żeby móc go wykluczyć? ---------- Post dopisany 14-12-2013 at 10:24 ---------- Poprzedni post napisany 13-12-2013 at 15:14 ---------- ?
Rekomendowane odpowiedzi