Opublikowano 3 Lutego 201412 l Przerabiałem ten temat u siebie w aucie ,borykałem się z myślą czy zmieniać olej czy sam napinacz a może sam łańcuch .Zmieniłem sam łańcuch i cisza ,był bardzo wyciągnięty i napinacz zbyt wysoko podnosił łańcuch który to dawał takie dźwięki, jeżdżę już kilka lat po tej wymianie i dobrze ze nie zmieniałem napinacza bo tam z nim się nic nie dzieje a koszta wymiany są niemałe ,ja radzę zmienić łańcuch i nic nie kombinować no chyba że ktoś ma na zbyciu tych kilka stówek to można zmieniać też napinacz.
Opublikowano 3 Lutego 201412 l byc moze napiancz juz miales zmieniany?.... w moim 1.8t lancuch w porownaniu do ori nowego przy zmianie byl nie rozciagniety nawet o 1mm.
Opublikowano 3 Lutego 201412 l Z tego co mówił mechanik to u mnie łańcuch i napinacz był ten sam od nowości , i łańcuch był wyciągnięty i to sporo , dziwi mnie to trochę soul87 że Twój łańcuch się nie wydłużył ,może zależy to od przebiegu ,nie mam pojęcia.
Opublikowano 3 Lutego 201412 l A ja sprowadzałem napinacz ze stanów. Kupiony na eBay w słynnym sklepie z częściami do audi VW. Wygląda jak chinol ale działa jezdzi. Myślę że wszystko na rynku to chińczyki tylko sygnowane innymi nazwami firm. Oryginał tylko z aso.
Opublikowano 3 Lutego 201412 l byc moze napiancz juz miales zmieniany?.... w moim 1.8t lancuch w porownaniu do ori nowego przy zmianie byl nie rozciagniety nawet o 1mm. A Czy nie przypadkiem u CIebie halowało cos innego i wymieniles napinacz z lancuchem niepotrzebnie? Dopisuj takie rzeczy bo potem moze to wprowadzic w blad...
Opublikowano 3 Lutego 201412 l Nowy jaka ma dlugosc? Koles w AJL-u bedzie zmienial rozrzad i sprawdzimy ile ma jego i czy nie jest czasem do wymiany...
Opublikowano 3 Lutego 201412 l Nowy jaka ma dlugosc?Koles w AJL-u bedzie zmienial rozrzad i sprawdzimy ile ma jego i czy nie jest czasem do wymiany... To fajnie, wyciągnięcie sobie jeden wałek ssący lub wydechowy. Polecam zaopatrzyć się w dobre torxy.
Opublikowano 3 Lutego 201412 l Nowy jaka ma dlugosc?Koles w AJL-u bedzie zmienial rozrzad i sprawdzimy ile ma jego i czy nie jest czasem do wymiany... To fajnie, wyciągnięcie sobie jeden wałek ssący lub wydechowy. Polecam zaopatrzyć się w dobre torxy. +1 rzekłbym nawet bardzo dobre torxy
Opublikowano 3 Lutego 201412 l Tak dokładnie tylko jeden. I to ten wałek który jest z czujnikiem położenia, bez koła pasowego rozrządu. Wiec można wymienić napinacz bez ruszania samego rozrządu
Opublikowano 3 Lutego 201412 l Do wymiany napinacza potrzebujemy wyjąć 1 wałek ssący. Do wymiany łancucha potrzebujemy wyjąć oba wałki.
Opublikowano 3 Lutego 201412 l czyli cały rozrząd do rozbiórki.rozumiem ze sam łancuch mozna ocenic czy nie jest rozciągnienty a jak sprawdzic napinacz?
Opublikowano 4 Lutego 201412 l jak ktoś jest sprytny to da się wymienić łańcuch również bez rozpinania rozrządu. wystarczy poluzować wałek wydechowy i go lekko unieść ale nie wyjmować całkowicie i uda nam sie zdjać łancuch z zębatki wałka wydechowego bez rozpinania paska. wampir, tak u mnie było przyczyną co innego ale mowie ze przy przebiegu około 150 tys km u mnie łancuch poprostu był jak ori.
Opublikowano 12 Lutego 201412 l łańcuch został wymieniony był bardzo rozciągnięty tzn tarł o pokrywę zaworów ale niestety hałas nie ustąpił jakieś pomysły???bo kończy się moja cierpliwość
Opublikowano 13 Lutego 201412 l zmierz cisnienei oleju na rozgrzanym silniku tak zeby bylo wiadomo faktycznie ile jest a nie ze jest "ok"
Opublikowano 18 Lutego 201412 l spoko wymieniaj wymieniaj, ciekawe za ile padnie jezeli bedzie pracowac na za niskim cisnieniu oleju Czy w Twoim silniku byla choć raz juz zdejmowana miska olejowa zeby ocenic stan smoka na pompie oleju ?