Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Napinacz i łańcuch rozrządu w Audi A4 B6/B7 1.8T BEX, AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co psuje się w takim napinaczu?

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 779,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Przerabiałem ten temat u siebie w aucie ,borykałem się z myślą czy zmieniać olej czy sam napinacz a może sam łańcuch .Zmieniłem sam łańcuch i cisza ,był bardzo wyciągnięty i napinacz zbyt wysoko podnosił łańcuch który to dawał takie dźwięki, jeżdżę już kilka lat po tej wymianie i dobrze ze nie zmieniałem napinacza bo tam z nim się nic nie dzieje a koszta wymiany są niemałe ,ja radzę zmienić łańcuch i nic nie kombinować no chyba że ktoś ma na zbyciu tych kilka stówek to można zmieniać też napinacz.

Opublikowano

byc moze napiancz juz miales zmieniany?....

w moim 1.8t lancuch w porownaniu do ori nowego przy zmianie byl nie rozciagniety nawet o 1mm.

Opublikowano

Z tego co mówił mechanik to u mnie łańcuch i napinacz był ten sam od nowości , i łańcuch był wyciągnięty i to sporo , dziwi mnie to trochę soul87 że Twój łańcuch się nie wydłużył ,może zależy to od przebiegu ,nie mam pojęcia.

Opublikowano

A ja sprowadzałem napinacz ze stanów. Kupiony na eBay w słynnym sklepie z częściami do audi VW. Wygląda jak chinol ale działa jezdzi. Myślę że wszystko na rynku to chińczyki tylko sygnowane innymi nazwami firm. Oryginał tylko z aso.

Opublikowano
byc moze napiancz juz miales zmieniany?....

w moim 1.8t lancuch w porownaniu do ori nowego przy zmianie byl nie rozciagniety nawet o 1mm.

A Czy nie przypadkiem u CIebie halowało cos innego i wymieniles napinacz z lancuchem niepotrzebnie?

Dopisuj takie rzeczy bo potem moze to wprowadzic w blad...

Opublikowano

Nowy jaka ma dlugosc?

Koles w AJL-u bedzie zmienial rozrzad i sprawdzimy ile ma jego i czy nie jest czasem do wymiany...

Opublikowano
Nowy jaka ma dlugosc?

Koles w AJL-u bedzie zmienial rozrzad i sprawdzimy ile ma jego i czy nie jest czasem do wymiany...

To fajnie, wyciągnięcie sobie jeden wałek ssący lub wydechowy. Polecam zaopatrzyć się w dobre torxy.

Opublikowano
Nowy jaka ma dlugosc?

To fajnie, wyciągnięcie sobie jeden wałek ssący lub wydechowy. Polecam zaopatrzyć się w dobre torxy.

+1 :decayed:

rzekłbym nawet bardzo dobre torxy

Opublikowano

do wymiany łańcucha wystarczy wyciągnąć tylko jeden wałek?

Opublikowano

Tak dokładnie tylko jeden. I to ten wałek który jest z czujnikiem położenia, bez koła pasowego rozrządu. Wiec można wymienić napinacz bez ruszania samego rozrządu :)

Opublikowano

oj nie nie aby zdemontować łańcuch należy wyjąć oba wałki.

Opublikowano

Do wymiany napinacza potrzebujemy wyjąć 1 wałek ssący. Do wymiany łancucha potrzebujemy wyjąć oba wałki.

Opublikowano

czyli cały rozrząd do rozbiórki.rozumiem ze sam łancuch mozna ocenic czy nie jest rozciągnienty a jak sprawdzic napinacz?

Opublikowano

Można podejrzeć (32 minuta)

Opublikowano

jak ktoś jest sprytny to da się wymienić łańcuch również bez rozpinania rozrządu. wystarczy poluzować wałek wydechowy i go lekko unieść ale nie wyjmować całkowicie i uda nam sie zdjać łancuch z zębatki wałka wydechowego bez rozpinania paska.

wampir, tak u mnie było przyczyną co innego ale mowie ze przy przebiegu około 150 tys km u mnie łancuch poprostu był jak ori.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

łańcuch został wymieniony był bardzo rozciągnięty tzn tarł o pokrywę zaworów ale niestety hałas nie ustąpił jakieś pomysły???bo kończy się moja cierpliwość

Opublikowano

zmierz cisnienei oleju na rozgrzanym silniku tak zeby bylo wiadomo faktycznie ile jest a nie ze jest "ok"

Opublikowano

nastawnik wymieniony problem znikł ciekawe na jak długo.

Opublikowano

spoko wymieniaj wymieniaj, ciekawe za ile padnie jezeli bedzie pracowac na za niskim cisnieniu oleju :)

Czy w Twoim silniku byla choć raz juz zdejmowana miska olejowa zeby ocenic stan smoka na pompie oleju ?