gadam13 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Witam Mam zamiar wyczyścić w niuni przewody odprowadzające wodę z podszybia. Radio już wyciągałem i odłączałem wszystkie przewody od niego.Pytanie brzmi czy po odłączeniu akumulatora będzie potrzebny kod radia?Zaznaczam,że samo radio było wyciągane na kilka godzin z samochodu i po zamontowaniu działało bez wpisywania kodu (pinu).
gadam13 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Mam rozumieć,że ów kod do radia sobie mieszka w ECU? jeżeli tak to przerąbane , nie posiadam tego kodu. Więc może wymyśle jakiś mały akumulatorek podtrzymujący zasilanie na czas czyszczenia przewodów...
ykk Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Albo wymyslisz jakis wynalazek, albo jedz do ASO i tam Ci podadza kod..
grzes1150 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 A ja w B5 99r. wyczyściłem te odpływy bez odpinania przewodów bo kodu do radia też nie mam. Odpiołem telko opaski przytrzymujące przewody od ściany grodziowej i uniosłem akumulator na max i go zablokowałem u góry. Do takiego czyszczenia trzeba mieć sprytne paluszki a ja użyłem jeszcze odkurzacza i węża z wodą pod ciśnieniem. Przy okazji radze zmienić filtr kabinowy. :gwizdanie:
gadam13 Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Czy ASO to taka przyjazna instytucja i da kod za free , czy lepiej do fachowca od kodów? Filterki wszystkie wymienione
fabi_wgw Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Pytanie brzmi czy po odłączeniu akumulatora będzie potrzebny kod radia?Zaznaczam,że samo radio było wyciągane na kilka godzin z samochodu i po zamontowaniu działało bez wpisywania kodu (pinu). Jeśli już odłączyłeś radio od prądu i po ponownym podłączeniu nie potrzeba było wpisywać kodu, to też nie będzie trzeba wpisywać po odpięciu akumulatora. Dla radia obojętne jest, czy odłączysz je od prądu przy kostce iso czy wyjmiesz akumulator z auta.
Gość Michał Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zaznaczam,że samo radio było wyciągane na kilka godzin z samochodu i po zamontowaniu działało bez wpisywania kodu (pinu). Z tego wynika że masz zdjety kod ,ja mam tak samo,nie musze juz go wklepywać z kazdym rozłaczeniem aku
gadam13 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Dla tego pytałem gdzie sobie ten kod nocuje... W DE w serwisie koszt 25 euro w PL w Szczecinie koszt 150 zł. Jednym słowem Zulu Gula się nie mylił..."Polska to bardzo piękna kraj" Czy u nas wszystko zawsze musi być ileś razy drożej niż za miedzą? Ciesze się , że nie będę musiał za to płacić skoro kod jest zdjęty. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
G3K3 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Wydaje mi się,że orginalne radio jest skomilowane z komputerem auta i dlatego nie trzeba podawać pinu, jeżeli jest inne radio to kod jest konieczny
majkel_majki Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Po KAŻDYM odpięciu zasilania od radia czy to przez wypięcie kostek, czy akumulatora nie grzebane radio audi prosi o kod przy pierwszym uruchomieniu.
dark79 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 W B6 nie trzeba wpisywac kodu za kazdym razem, radio komunikuje sie z "samochodem" po canie, w B5 jezeli jest ori radio, po zaniku napiecia w wiekszosci przypadkow trzeba wpisac kod, chyba ze ktos ma sciagniety kod z radia
Gość mmcv Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 skad taka informacja ze radio sobie samo kod pobiera z ECU ? to jest pewna sprawa? to po co kod wogole - tylko do naprawy jak zawozisz?. Oczywiscie nie mowie o ludziach ktorzy "porzyczaja sobie Twoje radio:D " p.s. w krk w ASO 80zl za RNS-E odkodowanie- tzn pan patrzy w tabelke i odczytuje kod. to wszystko
IrAsEk_PsK Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Dla zainteresowanych znalazłem link na jakims forum W paczce znajduje się kilkanaście programów do różnych typów radia ,które generują kody niezbędne do jego aktywacji http://rs44l3.rapidshare.com/files/139225810/Car_Radio_Code_Calculator.rar (trzeba wpisać serje czy numer radia) nie wiem czy to działa nie sprawdzlem !!
Kowi87 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Ja miałem problemy z akumulatorem codzień sie rozładowywał (zwarcie na żarówce) i nic nie trzeba było wpisywać. Radio o kod bedzie prosiło jedynie jak sie przełoży z innego samochodu
MIIKEW Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 gdzie miałeś to zwarcie na żarówce ?
PstryPtak Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 To może ja jeszcze wyjaśnię o co chodzi z tym kodem w radiu: W nowych modelach Audi ( i nie tylko Audi) radio może zostać rozłączone i po ponowym podłączeniu uruchomi się bez pytania o kod. Jak to działa: W liczniku (zależnie od modelu może być to też inny sterownik) jest zapisany numer nadwozia (VIN), podczas pierwszego montażu radia podawany jest kod zabezpieczający i w tym momencie radio "uczy się" numeru VIN. Jeżeli takie radio zdemontuje się i ponownie zamontuje w tym samym aucie to przy pierwszym włączeniu radio komunikuje się z licznikiem i sprawdza VIN, jeżeli pasuje - to się uruchamia bez podawania kodu. Natomiast jeżeli radio zostanie zamontowane w innym aucie i podczas uruchomienia VIN nie zostanie rozponany jako właściwy to radio będzie wołało o kod. Po jego podaniu "nauczy się" nowego VIN. Proste nie Inna sprawa to implementowana w najnowszych modelach Audi (i całej grupy VW, czyli: VW, AUDI, SEAT, SKODA, PORSCHE i LAMBORGHINI) funkcja "Ochrona kompenentów", ale to już; jak mawiał Kipling; "całkiem inna historia".
Rekomendowane odpowiedzi