Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

czy to prawda z OIL PRESSURE ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pewny dylemat, i zastanawiam sie czy wogole wrzucic to na forum, dowiedzialem sie ze w naszych silnikach ( 2.0 tdi ) co prawda jest kontrolka cisnienia oleju jak i poziomu oleju ale jak ona sie zalacza. slyszalem ze aby kontrolka cisnienia oleju ( oil pressure ) sie uaktywnila, musza byc spelnione pewne warunki:

1) - predkosc auta pow. 15 KM/H

2) - obroty silnika powyzej 2000/m

czy ktos cos slyszal na ten temat? bo skoro to prawda to mozemy zatrzec silnik w naszym aucie duzo wczeniej jakby sie to nam wydawalo.

a na moje gdy juz sie zapali to jest po ptokach :decayed:

a wynika to z pewnej historii:

chlopaki po wymianie oleju w serwisie odstawiali auto na parking ( pykajac na 1 biegu 0.5 km dalej ) palila sie kontrolka niskiego stanu oleju, i po odstawieniu na parking jeden do drugiego czy zalal olejem silnik. okazalo sie ze nie, jechali tam 10 minut bez oleju a kontrolki cisnienia oleju brak. zaczeli drazyc temat i niby ona zapala sie po spelnieniu tych warunkow...

Opublikowano

Poziom oleju mierzy jeden czujnik w misce olejowej a ciśnienie oleju drugi czujnik przy filtrze oleju.

Działanie tego drugiego jest na zasadzie ON/OFF, przy czym załącza się bodajże przy 0,7 BAR a wyłącza przy 0,5 BAR.

Są to wartości o wiele za małe dla poprawnego smarowania silnika. Ot taka następna wada AŁudi.

Opublikowano
  • Autor

ok, ale gdy zrobi off od razu masz komunikat na blacie?

Opublikowano
mam pewny dylemat, i zastanawiam sie czy wogole wrzucic to na forum, dowiedzialem sie ze w naszych silnikach ( 2.0 tdi ) co prawda jest kontrolka cisnienia oleju jak i poziomu oleju ale jak ona sie zalacza. slyszalem ze aby kontrolka cisnienia oleju ( oil pressure ) sie uaktywnila, musza byc spelnione pewne warunki:

1) - predkosc auta pow. 15 KM/H

2) - obroty silnika powyzej 2000/m

czy ktos cos slyszal na ten temat? bo skoro to prawda to mozemy zatrzec silnik w naszym aucie duzo wczeniej jakby sie to nam wydawalo.

a na moje gdy juz sie zapali to jest po ptokach :decayed:

a wynika to z pewnej historii:

chlopaki po wymianie oleju w serwisie odstawiali auto na parking ( pykajac na 1 biegu 0.5 km dalej ) palila sie kontrolka niskiego stanu oleju, i po odstawieniu na parking jeden do drugiego czy zalal olejem silnik. okazalo sie ze nie, jechali tam 10 minut bez oleju a kontrolki cisnienia oleju brak. zaczeli drazyc temat i niby ona zapala sie po spelnieniu tych warunkow...

Aby się zapaliła kontrolka ciśnienia oleju musi być powyżej 1500 obr/min a nie jak piszesz 2000 więc turlanie się do domu/serwisu na minimalnych obrotach może spowodować uszkodzenie silnik lub jego osprzętu.

Opublikowano

Czerwony komunikat oil pressure nie ma nic wspólnego z obrotami czy prędkością. Zaświeca się gdy ECU ma sygnał o uruchomieniu silnika a ciśnienie oleju w odpowiednim czasie nadal jest za małe czyli nie przekroczy 0.7 BAR-a.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja w seacie altea 2.0 BKD po odpięciu czujnika i pracy silnika na wolnych obrotach nie miałem żadnego komunikatu, natomiast po wyjechaniu z warsztatu i wkręceniu silnika na obroty dopiero wtedy pokazała się kontrolka na fis-ie

Opublikowano
  • Autor

A jakie to byly obroty? Powyzej ilu obrotow zapalila sie kontrolka?

Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

coś po między 1500 a 2000/m dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć

Opublikowano
ja w seacie altea 2.0 BKD po odpięciu czujnika i pracy silnika na wolnych obrotach nie miałem żadnego komunikatu, natomiast po wyjechaniu z warsztatu i wkręceniu silnika na obroty dopiero wtedy pokazała się kontrolka na fis-ie

Seat altea 2.0 tdi bkd ma pompkę oleju od 1.9-w Twoim przypadku załadowany masz smok lub pękł łańcuch itd...Jakiego koloru była kontrolka?

Opublikowano
  • Autor

a gdzie w naszych silnikach jest czujnik cisnienia oleju? a szczegolnie mi chodzi o silnik bpw?

---------- Post dopisany at 22:04 ---------- Poprzedni post napisany at 22:03 ----------

Seat altea 2.0 tdi bkd ma pompkę oleju od 1.9-w Twoim przypadku załadowany masz smok lub pękł łańcuch itd...Jakiego koloru była kontrolka?

na moje ma wszystko dobrze...

Opublikowano

nie czytasz ze zrozumieniem postów "po odpięciu"

odpiąłem w celu sprawdzenia czy kontrolka w ogóle się zapala

przy altku z 2004 roku miałem kontrolkę oleju na tapicerce która zapalała się po przekręceniu kluczyka a po odpaleniu gasła (standard jeśli wszystko gra) a przy nowszej z 2006 roku nie gdyż był już duży fis

Opublikowano

odnośnie tej pompy w bkd tak to prawda że była od 1.9tdi ale chyba tylko w początkowych latach produkcji bkd 03r nie wiem jak 04r i 05r w a3 ten silnik to nawet chyba w 2006r był montowany?ktoś sie wypowie na temat pompy?

Opublikowano

BKD mam teraz w audi z 2006r i jest napęd pompy jak w 1.9 tdi. Co do ciśnienia to fakt może być że wymagane są wyższe obr. ale pewny nie jestem :D

Opublikowano

Pany, dzisiaj zadzwonił do mnie kolega ( jeździ A6 2,0 TDI z 2007r. motor BRE ), że zaświeciło mu się " oil presure " :decayed:

Powiedziałem mu, żeby zgasił motor , broń boże nie jechał dalej tylko zholował auto, bo z rozmowy wynikało że przejechał tak delikatnie około 5 km :facepalm:

I teraz ciekawostka, godzinkę temu podjechałem do niego, podpiąłem kompa i o dziwo żadnych błędów w sterowniku silnika nie znalazłem :whistling:

Postanowiliśmy odpalić motorówkę, na wolnych obrotach cisza i żadnego kmunikatu, delikatnie zacząłem dodawać gazu i około 1,5k obr/min wywaliło jednak oil presure :naughty:.

Szybko zgasiłem, ale dobrą chwilkę zajeło mi wyjście z osłupienia, czyżby komp silnika nie zapisywał tak ważnego defektu jak brak ciśnienia oleju ?

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Z racji egipskich ciemności nie grzebaliśmy więcej , jutro ma wezwać jakegoś mecha z manomertem :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Czyli jednak moje podejrzenia sie sprawdzaja, ze mozna zatrzec silnik nawet o tym nie wiedzac... i to przy delikatnej jezdzie nawet bez kontrolki na blacie....

wyslane z niestandardowego s4 active

Opublikowano

jak najbardziej można zatrzeć

gdy sprawdzaliśmy altka to przyjechał do nas gość który pracuje w ASO VW i opowiedział o przypadku jak kobieta w skodzie octawi z silnikiem BKD po uszkodzeniu miski próbowała dojechać do nich na warsztat na wolnych obrotach:shock3: dzięki czemu zatarła silnik (to on nam podpowiedział aby odpiąć czujnik i się przejechać na wyższych obrotach)

Opublikowano
Czyli jednak moje podejrzenia sie sprawdzaja, ze mozna zatrzec silnik nawet o tym nie wiedzac... i to przy delikatnej jezdzie nawet bez kontrolki na blacie....

wyslane z niestandardowego s4 active

Tak masz rację, dzisiaj do A6-stki znajomego podjechał mech na wstępne rozpoznanie, potwierdził że komp nie pamięta komunikatu oil presure i poniżej 1,5k rpm komunikat się nie wyświetla :decayed:

Po oględzinach padło stwierdzenie że na 99,9 % " imbus obrobiony na okrągło ", ma zadzwonić w przyszłym tygodniu, żeby padło zaciągnąć na naprawę :whistling:

Opublikowano

przeciez pamiec bledow usterek dotyczy wylacznie sterowania silnikiem, czyli tym na co ma wplyw ECU.

natomiast informacja o braku cisnienia lub wlasciwego poziomu oleju trafia bezposrednio do licznika....\

co do zaleznosci obroty/cisnienie/kontrolka niskiego cisnienia, musze sprawdzic.