Opublikowano 4 Stycznia 201412 l Witam, czy jest tu troche userow z 2.4 V6 ? chcialem sie dowiedziec troszke o tym silniku jak ze spalaniem, benzyny , oleju tez bo slyszalem ze lubia brac? jak z kultura pracy, glonosc w kabinie w zaleznosci od obrotow itp. awaryjnosc, usterkowosc? ktos cos ? dzieki z góry, pozdrawiam
Opublikowano 5 Stycznia 201412 l Podpinam sie bo tez jestem zainteresowany i przymierzam sie na ten silnik ( głownie dla tego ze v6)
Opublikowano 5 Stycznia 201412 l Mój ojciec ma w audi a6 c5 v6 165 km lata 3 rok na gazie i nie narzeka:decayed:jeśli chodzi o kulturę pracy to w końcu v6 dzwiek malina:decayed: jeżeli dba się o motor to nigdy nie zawiedzie moim zdaniem jest to dobra jednostka co do oleju to pewnie weżnie przy butowaniu wadą sa uszczelki na deklach głowicy uszczelki twardnieją i lubią sączyć .Auto ma nalatane 310 tys i sprawuje się bardzo dobrze żadnych poważnych usterek nie było W ciagu 3 lat użytkowania został wymieniony rozrząd cos koło 1000 zl padł regulator napięcia więc kompletna naprawa alternatora i hasa dalej:decayed:między czasie wymiany miedzy okresowe i tyle w końcu to v6:hi: jeżeli chodzi o spalanie to w granicach 10-12 gazu spokojna jazda moim zdaniem to bardzo dobry silnik:)daje frajdę z jazdy:)
Opublikowano 5 Stycznia 201412 l najczestsza przyczyna brania oleju sa uszczelniacze na zaworach pod eLPidzi nadaja sie jak najbardziej, fajny dzwiek i zbieranie sie osobiście brałbym 1.8TQ ale kto co lubi ten ma
Opublikowano 6 Stycznia 201412 l Autor mialem 2x 1.8t w budzie b6 i moim zdaniem ten silnik ma katastrofalna kulture pracy a na tym mi zalezy... na wysokich obrotach ten silnik jest niedozniesienia na dluzsza mete na trasie moim zdaniem... dlatego chce v6 tym razem
Opublikowano 6 Stycznia 201412 l Koledzy na co zwrócic w tym silniku uwage przy kupnie jakies wady , wycieki , itp.
Opublikowano 6 Stycznia 201412 l Jedyny plus dla 1.8T jest łatwość uzyskania wiekszej mocy bez dużych zmian osprzetu silnika
Opublikowano 11 Stycznia 201412 l Auto kupiłem w listopadzie 2009. W silniku, oprócz oleju i filtrów, wymieniłem świece, przewody, rozrząd (800zł) i czujnik temperatury wody (14zł). Od wymiany do wymiany dolewam 1-1.5l oleju. Spalanie zależy od nogi - na trasie, bez nagłych wyprzedzeń, lecąc 100-wką zeszłem do 8,3/100 wynikające z tankowania. Silnik lubi gaz, brat ma zagazowany ACK w passacie - ponad 200tys na gazie bez żadnych problemów.
Opublikowano 23 Stycznia 201412 l W 2,4 chyba jedynym z grubszych problemów jest to że padają uszczelki na pokrywach zaworów, oczywiście nie wszystko w jeden wór bo zależy to od oleju, od tego czy silnik rozgrzany np. zima i pedał ogień. Większych zastrzeżeń brak sam mam V-łke i nie zamienię na nic innego. Znajomi maja i na nic nie narzekają nic się nie psuje, a że koszty eksploatacyjne są podwyższone cóż V-łka wszystko wybacza polecam ---------- Post dopisany at 08:20 ---------- Poprzedni post napisany at 08:06 ---------- Odnosząc się do spalania, kupujesz taki pojazd nie zastanawiaj się za bardzo nad spalaniem troszkę więcej od marnego 1,6 bo tu musisz dusić, a V-łką delikatnie umiesz operować gazem to też potrafi miło zaskoczyć. Ja swoją 3 litrówka na trasie schodzę poniżej 9L a jak sobie szaleję to LPG wpala 10-12 L. W mieście 13-16 LPG, 9-11 BP.
Opublikowano 23 Stycznia 201412 l Bezstresowy silnik, nawet nie slychac ze pekaja bloki jak ma to miejsce w 3.0 asn
Opublikowano 23 Stycznia 201412 l Powiem tak nie ma idealnego silnika zawsze jakieś są problemy czy 2,4 czy 1,8t w jednym uszczelki pod pokrywami a w drugim zatykajaca sie odma , więc uważam jak ktoś to tak bedzie miał ja swój ogarnołem silnik jak kupiłem czyli układ odmy wyczyszczony , wyciecie kata i sądy , i zmiana oleju na pełny syntetyk i jak 3 lata nic nie robiłem przy silniku
Opublikowano 23 Stycznia 201412 l Kultura pracy i spalanie w stosunku do mocy to perfekcja. Jednak trzeba zwrócić uwagę na jakość oleju , częstość wymian , rodzaj oleju odradzil bym auto zalane olejem 10w40 a przynajmniej zapytał poprzedniego właściciela dlaczego ten ? Silniki mają problem z napinaczami hydraulicznym a podaj właśnie od złego oleju. Dwa napinacze to minimum 1100 zł za tanie chińczyk + plus robota i uszczelki pokryw zaworów 200 zł. Koszty eksploatacji to 6,5 l oleju oraz około 8 l płynu chłodniczego. Rozrząd to bajka do 1000zl części spokojnie raz na 130 tys km. Ale się rozpisałem ale pytajcie jeśli o czymś zapomniałem.
Opublikowano 23 Stycznia 201412 l Autor 2.4 szukam bo po dwóch audi a4 b6 z 1.8t mam dosyć tego silnika, fakt jest fajny jezeli chodzi o osiagi spalanie i frajde z jazdy ale albo mam pecha i trafilem na takie egzemplarze albo mam za bardzo wyczulony sluch a lubie cisze w aucie na trasie i nei tego sie po audi spodziewalem - mianowicie przerozne rezonanse i basowe buczenia w kabinie w okreslonych przedzialach obrotowych (jedz 110 bo 100 nie mozesz bo buczy ) , mialem takie doznania w dwoch roznych moich 1.8t a i jak ogladalem inne to tez w kabinie nie za cicho bylo, nie mowiac juz o problemie wibracji na wolnych obrotach..... 3.0 ASN boje sie pekajacych blokow, wiec wychodzi 2.4 ..... bo bude B6 bardzo lubie problem tylko w tym ze 2.4 jest malo na rynku aut uzywanych ale to tez chyba zasluga zimy... wydaje mi sie ze to jest slabszy sezon na sprzedaz i kupno aut
Opublikowano 23 Stycznia 201412 l Bezstresowy silnik, nawet nie slychac ze pekaja bloki jak ma to miejsce w 3.0 asn Mam u siebie taki silniczek, zrobione ma już blisko 300 tyś, nie wiem czy nie było gdzieś kiedyś coś kasowane auto od 230 tyś jest na LPG, odpala jak laleczka, a Ty mówisz o pękających blokach. JAK SIĘ DBA TAK SIĘ MA !! taka sytuacja dotyczy tych co mówią że 200 tyś to trzeba zalać 10W40 bo to już dużo, to wiesz trzeba a wymianę robi się co 30 tyś. a na zimnym silniku z rana kręci się do 6 tyś wówczas bloki pewnie i pękają. Tyle ludzi w Białym ma ASN, i jeszcze nikomu blok nie pękł, a liczby przekraczają 300 tyś.
Opublikowano 23 Października 201411 l Odgrzewam temat.Macie jakieś nowe informacje na temat tego silnika?Dużo poczytałem i zaczynam 2,4 brać pod uwagę bo 1,8T ciężko coś fajnego wyhaczyć.2,4 jest mało ale za to chyba szybciej można znaleźć ciekawy egzemplarz i jednak tańszy od T.Szukam coś mało problemowego i fajnie jeżdżącego pod LPG.Coś dla ludzi przed 40 i 2,4 do mnie przemawia.Po tym co teraz mam z każdego B6 z większym silnikiem na pewno będę zadowolony.Jedynie szkoda,że tu Q nie ma ale trudno.Pozdrawiam.