Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1650zł za m-c internetu z T-Mobile. Jak negocjować korektę z operatorem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W kilku zdaniach jak sprawa wygląda:

Mam w tej sieci od lat 2 abonamenty na firmę, faktura co miesiąc dochodzi do 300zł. Przed Świętami na jeden z nich (mój nr) zawarłem aneks na kolejne 2 lata z wymianą aparatu na Lumię.

Telefon jednak miał być dla żony, więc dokupiłem duplikat karty microSIM i gra.

Problem jak się wczoraj okazało polega na tym, że abonament żony (ten drugi nr) nie zawiera żadnej darmowej paczki do internetu, za transmisję danych zgodnie z cennikiem jest naliczana opłata 0,10 zł za każde 100KB. Przez miesiąc zainicjowano zaledwie 6 płatnych połączeń na sumę 1,3GB. To chyba mało, nie znam się na tym.

Zatem za 1,3GB (0,10 zł x 100KB x 13000) wystawiono fakturę na 1339zł. Netto + vat:whistling:

Patrząc z czysto formalnego punktu widzenia nie ma się do czego doczepić. Operator żąda zapłaty za usługę zgodnie z umową.

Tyle że taki pakiet danych do nowej umowy dostaje każdy klient w abonamencie za 60zł, co zresztą zaproponowała przemiła konsultantka gdy dopytywałem o wysokość faktury. Nowa oferta na ten nr jest już przygotowana.

Czyli jak zawrę kolejny aneks ( na 2 lata) to będę miał 1 GB za free, ale póki co muszę zapłacić tą chorą sumę.

Zamierzam negocjować z operatorem korektę tej kwoty i tu moja prośba do Was. Może ktoś wie jakich rzeczowych argumentów użyć, do kogo kierować pismo i ogólnie jak wyglądają rozmowy z takimi molochami. Czy są jakieś procedury które pomagają w takich sprawach.

Wydaje mi się że kwota za usługę jest absurdalna, chociaż jak powtarzam zgodna z umową i bez walki nie zamierzam płacić za frajer. Liczę na cenne wskazówki.

Opublikowano

Raczej ciężko będzie Ci zmniejszyć kwotę. Raczej na pewno możesz napisać pismo o rozłożenie na raty. Tak na prawdę wszystko jest w porządku. Operator Cię nie oszukał. Znałeś stawki za połączenei z netem, ale wybrałeś 2 lata temu abonament bez pakietu internetowego. Masz firmę, więc pomyśl czy odpuściłbyś taką fakturę swojemu klientowi tylko ze względu na jego niewiedzę? Gdyby przyszedł i powiedział, że nie wiedział że tak dużo kosztuje ta usługa już po jej wykonaniu przez Ciebie?

Spróbuj napisać, ale pamiętaj, że nikt Cię nie oszukał.

P.S. Stawki za połączenia telekomunikacyjne w PL są chore, to fakt.

Opublikowano

Lumia ma to do tego że w niej trzeba ustawić na stracie w ustawieniach sieci brak przesyłu danych. Bo ona w tle ściąga aktualizacje różnych aplikacji i ty nawet o tym nie wiesz

Opublikowano

Nie tylko Lumia.

Z swoim Samsungiem Galaxy Trend walczyłem z miesiąc bo darł z neta wszystko co popadło bez mojej wiedzy.

Ale zwalczyłem.:naughty:

Opublikowano

pisz pismo że:

zależy Ci na współpracy, czujesz się dobrym klientem i ta pomyłka Twoja bądź konsultanta który nie przypiął pakietu nie powinna rzutować na zmianę przez Ciebie operatora( w przypadku nakazu zapłaty)

Sami powinni Ci zaproponować że o tym zapomną.

Miałem dość podobną sytuację z play.

Mam 4 numery i rozeszło się bezproblemowo po kościach.

Pozdrówki

Marcin

Opublikowano

wiem że ot ale brat miał fona w plusie, byliśmy u znajomych i zwalił telefon na ziemie, niby nic bo był telefon wydawał się być sprawny

po 10-15 min. dostał SMS, jakiś głupi konkurs czy coś w tym stylu

chodziło o SMS zwrotnego którego koszt wynosił 4- 5 zł

jak tylko odczytał w/w SMS, telefon samoczynnie zaczął odpowiadać nawet przy wygaszonym ekranie, gdyby nie to ze dostawał kolejne SMS o doręczeniu to nic by nie zauważył

po kilku minutach wyjął baterie i kartę SIM

po tej sytuacji ruszyła "machina" , jak sie okazało brat wysyłał co kilka sekund SMS, w odpowiedzi na reklamacje

Plus przyznał że nie ma technicznej możliwości aby człowiek wpisał treść SMS, nr. odbiorcy i jeszcze wysłać

ale reklamacje odrzucił, po przepychankach skończyło się na anulowaniu częśći rachunku i darmowych minutach zamiennych na SMS :kox:

podobną akcje miał z Netią :grin:

Opublikowano

Szperałem trochę w necie i generalnie operatorom zależy na klientach płacących rachunki powyżej przeciętnej (około 90zł), więc dla chcącego żaden problem. Liczę na zrozumienie z ich strony.

Obawiam się jednak że jak wyślę to w normalnym trybie do BOA, to sprawa nie będzie załatwiona od ręki. Mają 30 dni na rozpatrzenie reklamacji, więc zaczną się domagać zapłaty.

Chciałbym wysłać to do konkretnego departamentu, ale konsultanci z BOA nie zdradzają gdzie dokładnie skierować sprawę. Jak ma ktoś kontakty u jakiegokolwiek operatora i może pomóc to będę wdzięczny.

Opublikowano

Kolego miałem podobną sytuacje w Samungu i w sieci Plusa. Nic nie dało przekonywanie że telefon sam sięgał dane nawet o 2, 3 ,4 rano kiedy ja smacznie spałem. Całe szacie łączył się tylko przez tydzień ale i tak ściągnął połowę tego co u Ciebie

Możesz próbować przekonywać że nie zostałeś poinformowany o tym że telefon sam z siebie ściąga takie ilości danych ale to raczej nic nie da w większości regulaminów jest zapis że telefon może pobierać informację z sieci czyli wprost łączy się z Internetem i są to płatne połącznia więc raczej nie będziesz miał żadnego argumentu.

Jeśli chcesz próbować to u większości operatorów jest Biuro utrzymania klienta.(sam kiedyś postawiłem sprawę na ostrzu i ugrałem to co chciałem) Spróbuj tam i postaw sprawę jasno ze telefon sam ściągał j i jeśli nie pójdą na ugodę to przy pierwszej możliwości przejdziesz do konkurencji i tyle

Opublikowano

Kolego żona chyba olala esa od tmobile bo jest limit coś koło 250zl no transmisje danych (odgórnie ustalony) ja mam paczke, a telefon się sam aktualizował po za granicami kraju mi naebal:facepalm:500zela skończyło sie zapłatą połowy sumy z racji dlugiego pobytu w ich sieci i nie małych rachunków :wink: