Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszkodzony regulator napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien kłopot:

- wymieniałem już trzy razy regulator napięcia na nowy. Efekt jest taki, że po przejechaniu kilkuset km zaczynają się skoki napięcia (delikatne przygasanie świateł, itp.). Dzieje się tak z coraz większą częstotliwością. Po wymianie regulatora na nowy przez pewien czas wszystko wraca do normy, czyli ewidentnie uszkodzony jest regulator. Pytanie, czy coś może doprowadzać do tak szybkiego uszkodzenia?

Opublikowano

przyczyna tkwi chyba w samym altku a jakie masz napięcie:naughty:

Opublikowano

Możliwe że komutator wypracowany i zdziera szczotki .

Opublikowano

Masz uszkodzony alternator (stojan lub wirnik),szkoda pieniędzy na następny regulator.Obrazowo wygląda to tak, że nowy regulator utrzymuje na siłę napięcie pomimo zaniżonych parametrów uzwojeń , aż pada.

Opublikowano

Ja mam problem zbyt wysokiego napięcia. Gdy silnik nie pracuje na zaciskach aku ma ok 15V z tendencją wzrostową a po odpaleniu silnika ma 18V. Pewnie regulator jest walnięty. Samochód świeżo sprowadzony z Holandii. Czy ktoś miał taki problem?

Zaraz po wpisie elektryk mi posprawdzał i okazalo się że mój miernik jest do kitu a ładowanie mam dobre. 14.88V bez obciążenia a z wyłączonym silnikiem 12,6v.

Opublikowano

14.88V bez obciążenia a z wyłączonym silnikiem 12,6v.

Czyli masz dobrze , a przy okazji zainwestuj w nowy miernik.☺
Opublikowano

Jakiej firmy altek ,bo u mnie tak valeo cudowalo ,po kombinacjach kupilem boscha bo tego dziadostwa nie oplacalo sie naprawiac