marcin1976 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam, Mam pewien kłopot: - wymieniałem już trzy razy regulator napięcia na nowy. Efekt jest taki, że po przejechaniu kilkuset km zaczynają się skoki napięcia (delikatne przygasanie świateł, itp.). Dzieje się tak z coraz większą częstotliwością. Po wymianie regulatora na nowy przez pewien czas wszystko wraca do normy, czyli ewidentnie uszkodzony jest regulator. Pytanie, czy coś może doprowadzać do tak szybkiego uszkodzenia?
dracus6662 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 przyczyna tkwi chyba w samym altku a jakie masz napięcie:naughty:
jacek70 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Możliwe że komutator wypracowany i zdziera szczotki .
rico37p Opublikowano 23 Stycznia 2014 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Masz uszkodzony alternator (stojan lub wirnik),szkoda pieniędzy na następny regulator.Obrazowo wygląda to tak, że nowy regulator utrzymuje na siłę napięcie pomimo zaniżonych parametrów uzwojeń , aż pada.
FigurA4 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Ja mam problem zbyt wysokiego napięcia. Gdy silnik nie pracuje na zaciskach aku ma ok 15V z tendencją wzrostową a po odpaleniu silnika ma 18V. Pewnie regulator jest walnięty. Samochód świeżo sprowadzony z Holandii. Czy ktoś miał taki problem? Zaraz po wpisie elektryk mi posprawdzał i okazalo się że mój miernik jest do kitu a ładowanie mam dobre. 14.88V bez obciążenia a z wyłączonym silnikiem 12,6v.
jacek70 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 14.88V bez obciążenia a z wyłączonym silnikiem 12,6v.Czyli masz dobrze , a przy okazji zainwestuj w nowy miernik.☺
szakal222 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Jakiej firmy altek ,bo u mnie tak valeo cudowalo ,po kombinacjach kupilem boscha bo tego dziadostwa nie oplacalo sie naprawiac
Rekomendowane odpowiedzi