Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ALZ] Spalanie w kilku silnikach benzynowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak na razie zweryfikowałem tylko spalanie w trasie - 7.2l/100km (2X 800km głownie po autostradzie (do 120km/h + czasem jakieś wyprzedzanie) + obwodnice miast i przelotowe (80km/h) i drogi szybkiego ruchu (100km/h), płynna, spokojna jazda,bez pasażerów, co nieco w bagażniku, średnia temp. 2*C, ciśnienie w oponach podniesione odpowiednio do przewożonego ładunku, clima off). Ciężko byłoby zejść niżej i jako tako jechać...

PS. Okazało się, że trasę zrobiłem z walniętym G62 - nie wiem czy mogło to mieć jakieś znaczenie ale sprawdzę jeszcze raz spalanie po jego wymianie.

Opublikowano

Ja dziś z Poznania do Mielna (średnia 110km/h) spaliłem na 100km około 7.6 w trasie. Oponki 185/65/15 - a jechałem z żoną i Teściową (szacun dla teściowej, stąd z wielkiej litery :kox:)

Opublikowano

moja 1,8 zagazowana pali ok12 i wiecej w cyklu mieszanym -ale nie jezdze wolno pozdro

Opublikowano

z tym spalaniem to wie pan... na dwoje babka wie pan... generalnie trzeba sobie zadać pytanie jak działa turbina. ano pobiera ona więcej powietrza i paliwa więc troche dziwne ę 1.8T pali mniej od 1.8... kolega ma passata b5 1.8T i mówi że w mieście do 15 litrow trasa ok 10. u mnie trasa 9 miasto 12. generalnie gdybym miał teraz wybierać to jeździłbym 1.8T :decayed: 125 koni moze i nieźle sobie radzi ale te 150 bardziej do mnie przemawia i silnik jest bardziej elastyczny. a co do awaryjności to chyba tylko uszczelniacze zaworowe nie są mocną stroną tych silników.

Opublikowano
Witam Mam B5 1.8T Quattro Wersja AJL (180hp) pali jakies 10 z hakiem na miescie, niecałem 6 na trasie i w mieszanej jakies 8. Wszystko oczywiscie jezdzac wedlug ksiazki (przepisow), jak zaczynam odkrecac to sie robi prawdziwy piec grzewczy ale i tak porobiłem BMW 320i ( 6 garowy vanos ) z palcem w pupie, i spalil mi mniej niz jego bmw (wedlug komputera).Ale za to nie zapomniane przezycia są jezdzac tym autem (4 bieg 190km/h niesamowicie przyspieszając) nie dlugo mam zamiar sie poscigac z kumpla A6 2.6 V6 zobaczymy co bedzie on ma tam 150 hp....

Z tym 6 to przesadzilem chcailem napisac ze komp mi w penych momentach pokazuje ponizej 7 czyli 6.8, ale na trasie potrafie sie zmiescic w 7 litrach bez problemu jezeli ktos nie wierzy to zapraszam ( p[rzy 100 km/h)

Opublikowano

No i zrobilem nowe pomiary

z wyliczen wyszlo mi 12 - 13L/100 w miescie przy jezdzeniu wmiare dynamicznym (4 - 4500 obr)

Sadze ze wynik nie jest zly jak na 1.8T sadze tez ze przy ekonomicznej jezdzie da sie spokojnie 11 uzyskac a moze i 10/100

pozamiastem ostatnio mialem 7.6/100 przy jezdzie 100 - 130 (pol drogi autostrada A2 a pol nasze "normalne" "plaskie" "piekne" drogi)

Opublikowano

dwa dnii temu dostałem mandat licznik pokazywał 80 a radar policji 79 to chyba niena wielkiej rorznicy a nieman powodu rzeby sie przechwalac a felgi są oryginalne umnie w papierach też pisze że 205 kmh to max

Opublikowano

Z ostatnich testów:

1600km (z czego 800 w polsce i 800 w niemczech)

7,3l / 100km w polsce (gdynia -> kołbaskowo)

7,5l / 100km na całej trasie

srednia predkosc na calej trasie to 89km/h (tyle, że liczone z zegarka więc w tym czasie stałem kilka / kilkanascie razy).

chwilowa prędkość w niemczech to 140 - 160km/h

silnik 1.6 benzyna

Opublikowano

Ja kilka raze robiłem pomiary i wyszło mi tak :

Audo a4 1.8t Quattro :>

przy spokojniej jeździ na 3 tyś obr 9-10l na alu 18" na stali zejde do 8,5l :naughty:

Jak robie przeciąg na mescie :tongue4: to tych 15 weźnie :gwizdanie:

Mam duzo znajomych co maja 1.6 a4 , passat i sami przyznaja ze te silniki są za słabe do tych aut musi go strasznie krecic zeby jechał a za tym idzie spalanie wiedz jak mi mówiono 1.6 - 8-9l weźnie spokojnie :evil:

Opublikowano

Codzienna jazda do roboty (mieszana trasa) 10l, na trasie :evil: 12l gziku.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie: 1.8T 150KM czyli tak jak w passatach.

jeździłem passatem z 2000 r. z tym silnikiem i z 2004 z tym samym, dużo w trasie i na tej podstawie zdecydowałem się na zakup obecnego audi 1.8T.

no właśnie, w passatach w trasie auto przy 160km/h (ze stałą prędkością) paliło 8,5 l

w mojej audi przy 140km/h w okolicach 11-11,5l

wymieniłem termostat - jeszcze dobrze nie testowałem, może będzie lepiej.

co jeszcze może być przyczyną?

jak czytam powyższe to macie spalanie raczej jak w passatach

oczywiście rozważam opcję że wskaźnik spalania chwilowego oszukuje, ale spalanie ma odzwierciedlenie na stacji

Opublikowano

zmień stacje

Opublikowano

czyli nie wiesz :)[br]Dopisany: 10 Czerwiec 2009, 21:54_________________________________________________wymieniam filtry..

co jeszcze może być przyczyną?

aha jest taka rzecz że jak stoi noc zimny to klika sekund po odpaleniu przez ok. dwie sekundy z rur wydobywa się biały dym. Magicy mówią że nie ma co szukać dziury w całym - że vag błędów nie wykrywa, nie wpływa to na moc itp i żeby tak zostawić..

Opublikowano

wiesz silnik silnikowi nie równy jeden spali 8,a drugi 10 litrow

od kiedy to w B6 sa silniki AEB :shocked: (tak masz w opisie)

Opublikowano

dzięki za uwagę poprawię to jak tylko auto wróci od magików - prawdopodobnie sobota/niedziela - zobaczę na aucie, to gdzieś w okolocach koła zapasowego?

model silnika wybrałem wg rozpisek na forum :)

Opublikowano

kod silnika powinien byc na plastikowej pokrywce paska rozrzadu,w bagarzniku tez jest :good:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mój ADR pali w mieście jakieś 10-11l (i nie ma mocnych aby zejść niżej), a jeżdzę spokojnie. W trasie sytuacja jest lepsza bo spalanie w zależności od nastroju oscyluje 7,5 - 9l. Jadąc na wakacje jakies 1600 km przy pełnym bagażniku i 4 ludziach w środku średnia wyszła 8l (co nie wydaję mi się złym wynikiem, zważywszy że duża cześć drogi to autostrady i prędkości większe). Polecam ten silniczek, praktycznie zero problemów. Pewnie wersja z turbinką byłaby lepsza ale różnie to bywa z ich eksploatacją poprzednich właścicieli.

Opublikowano

witam moj ADR 1,8 125KM W trasie bezyny pali 7.5 do 8.5 a w miescie tak około 10.5.

od niedawna mam juz gaz i pali mi w tarsie 9.5 a w miascie 11.5 do 12. poki co jestem zadowolony.

Opublikowano

Silniczki 1.8 i 1.8t nie są stworzone do delikatnego naciskania gazu. Te motory lubią obroty i tylko w ten sposób nie zajedzie sie ich szybko. Wysokie obroty = większe spalanie. Przy włączonej klimie jest tego paliwa parę setek więcej. Tak te wdzięczne autka są skonstruowane i tyle. Moje autko w mieście pożre min. 10-11l. I tyle musi być. Z tymi motorami to nie jest autko dla ludzi szukających oszczędności. Silnik 1.6 i 101 kobyłek to .....zbyt malutko mocy jak na to autko. Zakładanie gazu do tych motorów (1.8 i 1.8t) uważam za profanację - one są stworzone tylko do benzynki. Chyba że ktoś lubi nierówną pracę silnika (po czasie) ,problemy z odpalaniem i inne kłopoty związane z destrukcyjnym gazem. Pozdrawiam forumowiczów!!

Opublikowano

Możesz napisać coś więcej o teorii, że ciśnięcie 1.8 przedłuża jego żywotność, a delikatna jazda powoduje jego zajechanie? Tylko poprzyj ją czymś lepszymi niż "tak te wdzięczne autka są skonstruowane i tyle" bo to dla mnie żaden argument.. I co jazdą mieszaną? Jaki zakres obrotów jest optymalny? Może wrzuć wyniki jakiś badań na ten temat?