Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temat odnośnie kół do Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozmiar 235 17' lub 215 16' jest podany na naklejce znamionowej i do tych rozmiarów jest dopasowana dojazdówka na wypadek złapania gumy , nie wiem jak zareaguje napęd quattro jeżeli włożę tą dojazdówkę a rozmiar opon będzie inny, czy czegoś nie uszkodzi lub czy nie będzie szalał ABS 

Opublikowano

Nic się nie uszkodzi, ale pamiętaj że dojazdówka to na kilka-kilkanaście kilometrów  z małą prędkością, do najbliższego warsztatu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czy felga stalowa o parametrach     6,5J 17" i ET 38 na oponce 225/50/17 podejdzie do A4 B6 czy raczej będzie problem ? Dodam ,że zawieszenie 1BE

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Efekt końcowy na felgach i kołach o parametrach podanych na mojej naklejce + większe polakierowane zaciski z tyłu i z przodu 

IMG_20241101_160846722_AE.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Mam pytanie do znawców. Jako że to moje pierwsze auto w quattro to chciałbym zasięgnąć porady.

Otóż zostały mi alufelgi z poprzedniego samochodu i jestem ciekawy czy mogę je montować bez obaw o jakieś świrowania systemów.

Felgi Styling 63 z BMW. 2x9J opona 225/35 i 2x10J opona 235/35.

Jeśli tak to od razu zapytam żeby nie pisać milion postów: jakiej szerokości adaptery mogę tam wrzucić żeby to zagrało ładnie?

20250312_174047.jpg

Opublikowano

Pomijając wszystko to jak to założysz skoro w audi jest zupełnie inny rozstaw śrub?

Opublikowano
1 godzinę temu, przem8 napisał(a):

Pomijając wszystko to jak to założysz skoro w audi jest zupełnie inny rozstaw śrub?

Tak jak założyłem do Seata Leona czyli użyłem adapterów zmieniających rozstaw śrub

Screenshot_20250313_231530_Allegro.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, haszczu9090 napisał(a):

Tak jak założyłem do Seata Leona czyli użyłem adapterów zmieniających rozstaw śrub

Screenshot_20250313_231530_Allegro.jpg

A wziąłeś pod uwagę, że ten adapter ma ze 20mm i felga 10cali. Jeszcze będziesz musiał nadkola poszerzyć. Opony do Quattro też nie dobre.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Rob@k napisał(a):

A wziąłeś pod uwagę, że ten adapter ma ze 20mm i felga 10cali. Jeszcze będziesz musiał nadkola poszerzyć. Opony do Quattro też nie dobre.

Adaptery najmniejsze jakie bezpiecznie można zakładać to 15mm. 

Widziałem już zdjęcia b6 na takich felgach i mysiałem że może tutaj na forum kogoś znajdę kto już takie zakładał do siebie i konstruktywnie odpowie na moje pytanie 

Opublikowano

Wzór felg może taki sam widziałeś. Parametry felg są jeszcze ważne, jakie ET?

Opublikowano
12 minut temu, haszczu9090 napisał(a):

Adaptery najmniejsze jakie bezpiecznie można zakładać to 15mm. 

Widziałem już zdjęcia b6 na takich felgach i mysiałem że może tutaj na forum kogoś znajdę kto już takie zakładał do siebie i konstruktywnie odpowie na moje pytanie 

Jak podasz konkrety to dostaniesz konstruktywną odpowiedź :) To, że widziałeś to jedno, a to jakie miały parametry to drugie. 

Jakie masz zawieszenie w aucie? Bo to też ma kluczowe znaczenie. Poniżej przyjąłem parametry dla felgi w B6 gdzie jest równo z nadkolem i tego co planujesz zrobić. Gdzie Ty chcesz ukryć te 2,5cm? A jak masz zawias "koza" to jeszcze więcej :)

image.png

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Hugo napisał(a):

Jak podasz konkrety to dostaniesz konstruktywną odpowiedź :) To, że widziałeś to jedno, a to jakie miały parametry to drugie. 

Jakie masz zawieszenie w aucie? Bo to też ma kluczowe znaczenie. Poniżej przyjąłem parametry dla felgi w B6 gdzie jest równo z nadkolem i tego co planujesz zrobić. Gdzie Ty chcesz ukryć te 2,5cm? A jak masz zawias "koza" to jeszcze więcej :)

image.png

A widziałem swego czasu na jakimś zlocie ale i w internetach można znaleźć. Felgi oryginalne borbet wychodziły tylko w jednym rozmiarze a na podróbki nigdy nie trafiłem (a przewinęło mi się kilka kompletów styling 63 jak i styling 132 czyli tych samych paramertów).

9Jx19 ET 48

10Jx19 ET 45

Spokojnie, nie jestem laikiem. Nie moje pierwsze auto które kładę na glebe i coś przerabiam. Aczkolwiek pierwsze audi hehe

Poprzednie to w sumie 3 szt toledo 2 oraz leon 1

Screenshot_20250314_105513_Opera.jpg

Edytowane przez haszczu9090
Opublikowano
3 minuty temu, haszczu9090 napisał(a):

Spokojnie, nie jestem laikiem. Nie moje pierwsze auto które kładę na glebe i coś przerabiam. Aczkolwiek pierwsze audi hehe

To teraz popatrz na zdjęcie które wrzuciłeś i zobacz ile wystaje koło z tyłu :) A to auto jest na gwincie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Hugo napisał(a):

To teraz popatrz na zdjęcie które wrzuciłeś i zobacz ile wystaje koło z tyłu :)

Pokaże na moich  poprzednikach jak wystawało 😉

Nie boję się że coś tam będzie wystawać ale też żeby nie wystawało 5cm heheh

Screenshot_20250314_110245_Facebook.jpg

FB_IMG_1741946599831.jpg

FB_IMG_1741946608167.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, haszczu9090 napisał(a):

Nie boję się że coś tam będzie wystawać

No to zakładaj w takim razie

Opublikowano

To miałeś chyba ślepych diagnostów i policjantów w okolicy, że Ci dowodu nie zabrali. 

Bratu nie chcieli przeglądu podbić, a miał felgę równo z rantem błotnika...

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak będzie z tyłu. Tu lepiej widać :)

image.png

Opublikowano
26 minut temu, przem8 napisał(a):

To miałeś chyba ślepych diagnostów i policjantów w okolicy, że Ci dowodu nie zabrali. 

Bratu nie chcieli przeglądu podbić, a miał felgę równo z rantem błotnika...

Może i ślepi i jedni i drudzy ale to mało ważne.

Ok, czyli tak. Felga siadzie tak jak tego oczekuje ale opony już nie zagrają do quattro? Muszą być identyczne czy można przyjąć jakiś % rozbieżności w wysokości?

Opublikowano

Musi być taki sam obwód koła na obu osiach.