Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 2,5TDI AKN] Montaż paska od klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanko.

Czy nie orientujecie się może, czy aby wymienić pasek od sprężarki klimatyzacji w :a4fan: trzeba demontować "cały przód" jak do wymiany rozrządu?? Czy może da się do niego dostać jakoś bez demontażu, po zdjęciu osłon od góry? (bo od dołu raczej nie da rady :/ )

Za wszelką pomoc z góry dzięki...

Opublikowano

myślę że tylko i wyłacznie od dołu, bo od góry to jak, tym bardziej że masz duży motor :P

u mnie wymiana tylko od dołu ;)

Opublikowano

- odkręcić visco

- zdjąć osłony

- poluźnić rolkę napinającą na kompresorze

- zdjąć pasek

Jeśli ponownie założysz stary pasek, zaznacz pisakiem kierunek w jakim działał

Opublikowano

Witam mam 1.9 TDI i właśnie zauważyłem że mam niezałożony pasek od klimy :(

Jak tam powinien być wie ktoś?Pewnie Belgowi się rypła i zdjął po prostu :( a ja nic nie wiem o tym :(

To klimatronik to ja mam tylko na niby :( czy każdy kto nabija klimę sprawdzi mi czy działa?Jutro bym kupił ten pasek....ale jaki...tak to jest jak ktoś tak się zna na autach jak ja....a pytałem palanta czy chodzi!!!

Dzięki z góry za pomoc!!!

Opublikowano

Jak tam powinien być wie ktoś?Pewnie Belgowi się rypła i zdjął po prostu :( a ja nic nie wiem o tym :(

To klimatronik to ja mam tylko na niby :( czy każdy kto nabija klimę sprawdzi mi czy działa?Jutro bym kupił ten pasek....ale jaki...tak to jest jak ktoś tak się zna na autach jak ja....a pytałem palanta czy chodzi!!!

Dobry fachowiec na pewno wszystko ci sprawdzi.

Opublikowano

podjedz do warsztatu zajmujacego sie klimamai,przyszukuj kilka stówek i powinni Ci doporwadzic do stanu uzywalności ...

Opublikowano

Kilka stówek???

Na razie kupiłem pasek ale niewiem jak się dostać od dołu....jutro popróbuję... :)

Będę wiedział coś jak założę pasek....chyba...bo z moją wiedzą toooooo.....

ale klima musi być! dziś siedziałem z laską w aucie ;) po deszczu i tak mi zaparowały szyby że dopiero po pięciu min od włączenia nawiewów coś było widać!!!

Opublikowano
Kilka stówek???

Na razie kupiłem pasek ale niewiem jak się dostać od dołu....jutro popróbuję... :)

Będę wiedział coś jak założę pasek....chyba...bo z moją wiedzą toooooo.....

ale klima musi być! dziś siedziałem z laską w aucie ;) po deszczu i tak mi zaparowały szyby że dopiero po pięciu min od włączenia nawiewów coś było widać!!!

I co ? Myślisz, że założenie paska uruchomi klimatyzację? A poprzedni właściciel zdjął pasek z nudów i z głupoty nie założył ? Może sprawdź choć stan sprzęgła kompresora klimatyzacji - co ? (widziałem już kłęby dymu pod maską jak się sprzęgiełko zatarło i stanęło koło pasowe.
Opublikowano

Witam,

czy ten stan sprawdza sie tak że ręcznie kręci się kompresorem???

Opublikowano

pasek założyć jest najlepiej od dołu, ale teraz nie pamiętam czy jest on pierwszy czy drugi na kole od wału, a i jak bys sprawdzął czy sie kręci to musisz pokręcić "środkiem koła" od sprężarki a nie samym kołem po którym chodzi pasek

Opublikowano
Może sprawdź choć stan sprzęgła kompresora klimatyzacji - co ? (widziałem już kłęby dymu pod maską jak się sprzęgiełko zatarło i stanęło koło pasowe.

Ja doświadczyłem to na własnej skórze... ;)

pasek założyć jest najlepiej od dołu, ale teraz nie pamiętam czy jest on pierwszy czy drugi na kole od wału, a i jak bys sprawdzął czy sie kręci to musisz pokręcić "środkiem koła" od sprężarki a nie samym kołem po którym chodzi pasek

Niestety u mnie w aucie założenie od spodu jest raczej niemożliwe :/

Chyba pozostanie mi albo demontaż całego przodu, tak jak do wymiany paska rozrządu, no albo wizyta u mechanika...

Opublikowano

Zdemontowanie przodu i jego odsuniecie to chwila roboty 2 śruby typu gwiazdka i zjeżdza zderzak. Potem imbusem 6 odkrecasz naboje zderzaka po boku masz po 1 śrubce 10 , od góry po 2 śrubki nad reflektorem i już przód wyjeżdza jakieś 15 cm do przodu

Opublikowano
Może sprawdź choć stan sprzęgła kompresora klimatyzacji - co ? (widziałem już kłęby dymu pod maską jak się sprzęgiełko zatarło i stanęło koło pasowe.

Ja doświadczyłem to na własnej skórze... ;)

Da się wyjąć sprężarkę i to naprawić?Czy jak Ty to zrobiłeś?

Chyba mam to samo ciężko chodzi środek sprężarki... :(

A może to nie sprzęgło w takim razie?Jakieś pomysły?Dzięki z góry za pomoc

[ Dodano: 23-01-2007, 05:42 ]

Sorki nie umiem widać cytować! i coś pomieszałem....

Opublikowano

Przed wyjęciem sprężarki musisz uważac na jedną rzecz. Jeśli masz w układzie czynnik chłodzący to musisz go wcześniej spuścic w jakimś wyspecjalizowanym warsztacie. Potem, najlepiej na kanale zdejmujesz pokrywy pod silnikiem, odkręcasz sprężarkę (chyba są tam 3 śruby) no i potem te 2 rurki które do niej dochodzą. Tylko musisz uważac bo mogą jeszcze jakieś resztki tego czynnika (b zimnego) wyleciec. W sumie to zmiany samej cewki to nie musisz zdejmowac sprężarki, (przynajmniej u mnie się obyło bez). Wystarczyło odkręcic śruby nie ruszając tych rurek.

Pzdr

Opublikowano

Dzięki za uwagi i pomoc jutro jestem umówiony u gościa od klimy.....zobaczymy

Opublikowano

Czynnik nie będzie taki zimny. :wink:

Pamiętaj aby ze starej sprężarki zlać resztki oleju i zważyć je.

Do nowo montowanej wlej oleju tyle ile wynika z różnicy między tym, co jest już w sprężarce a tym ile powinno się znaleźć oleju w układzie (trzeba zważyć ilość oleju w nowej).