Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bardzo mocne drgania wydechu na wolnych obrotach + gryzące spaliny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś spotkał się z takim problemem w AVF/AWX?

Auto czy zimne czy rozgrzane na wolnych obrotach bardzo mocno drga cały układ wydechowy. Dodatkowo spaliny mają lekko siwy kolor i intensywnie gryzącą woń.

Drgania są na tyle intensywne , że przenoszą się do kabiny - wydech tłucze się o podłogę ewidentnie.

Objawy zanikają kiedy nogą zaprę się o tylny tłumik albo podniosę obroty. Podczas jazdy również jest spokój.

Wieszaki wydechu mam w nienagannym stanie, plecionka wizualnie wygląda jak nowa z każdej strony. Korekcje na wtryskach / BIPY są OK.

Mam lekko przytarty wałek i silnik nierówno chodzi, ale czy aż tak przenosiłby wibracje na układ wydechowy?

Opublikowano

Jak silnik pracuje nierówno na wolnych obrotach, to korekcja przynajmniej na jednym garku powina być poza zakresem :decayed:

Zacznij od "uspokojenia" motorówki, jak nie pomoże to dopiero szukaj innych przczyn :whistling:

Opublikowano

Może poleciała poducha pod silnikiem?

Opublikowano
  • Autor
Może poleciała poducha pod silnikiem?

Poduchy pod silnikiem i skrzynią zmieniałem kilka m-cy temu na nowe oryginalne .

Opublikowano

Ja mialem taki objaw, okazalo sie ze przy zmianie turbiny rozkrecilem rure na laczniku na srodku auta i pozniej skrecilem 2cm dalej i buczalo-drgalo, znow na kanal poprawilem i 0 buczenia:)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Byłem na przeglądzie układu wydechowego i zaproponowano mi wspawanie dodatkowej plecionki za katalizatorem. Ponoć to ma na 100% wyeliminować drgania

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Według mnie lepiej naprawić przyczynę niż skutek.

Jak domniemywam wytną ci katalizator, wspawają plecionkę, będą ze 300 do przodu a tobie dalej będzie rzucało silnikiem. Na dłuższą metę to nie ma sensu bo ci momentalnie poduszki pod silnikiem padną.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Auto czy zimne czy rozgrzane na wolnych obrotach bardzo mocno drga cały układ wydechowy. Dodatkowo spaliny mają lekko siwy kolor i intensywnie gryzącą woń.

Drgania są na tyle intensywne , że przenoszą się do kabiny - wydech tłucze się o podłogę ewidentnie.

Objawy zanikają kiedy nogą zaprę się o tylny tłumik albo podniosę obroty. Podczas jazdy również jest spokój.

Wieszaki wydechu mam w nienagannym stanie, plecionka wizualnie wygląda jak nowa z każdej strony. Korekcje na wtryskach / BIPY są OK.

Mam lekko przytarty wałek i silnik nierówno chodzi, ale czy aż tak przenosiłby wibracje na układ wydechowy?

witam mam taki sam problem mozesz napisac jak go rozwiazales???

Opublikowano
  • Autor

Nie rozwiazalem....

Opublikowano

U mnie jest podobnie, tzn drgania na obydwu końcówkach - takie wibrowanie, oraz gryzące spaliny. Być może to synchro.....ale nie bawiłem się to jeszcze. Nie wiem, czy przed swapem wydechu miałem podobne drgania, w końcu to tdik :wink:

Opublikowano
  • Autor

Jak odpale w tym tygodniu auto po wszystkich wymianach - nowe pompki, uszczelniacze, nowy EGR, poczyszczone kolektory, nowy wałek, szklanki, panewki, nowe poduchy silnika i skrzyni to dam znać czy się poprawiło :)

Opublikowano

U mnie po wymianie plecionki też zaczęły się drgania wydechu :-/ muszę się temu przyjrzeć z kanału :-)

Opublikowano
  • Autor

Dziś odpalilem na nowym wałku,popychaczach i pompkach i dalej wydech droga, spalinami można się udusić.

Kończą mi się pomysly

Opublikowano

A silnik już nie wibruje ?

Kompresję na garkach sprawdzałeś ?

Jak wyglądają korekcję na zimnym i gorącym silniku ?

Jakieś logi by się znalazły ? :eusathink:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

A pompowtryski?

Ja mam 2 tłumiki oryginalnie bo to quattro i jak go kupiłem miał delikatne drgania na wydechu ale nie bylo żadnych dumów tylko drganie na wolnych obrotach.po sprawdzeniu zawieszek i ogólnie wszystkiego co się dało(wszystko było ok)elektronik dzwignil wolne obroty o wlos i jest dobrze. Ale w waszym przypadku zostaje chyba tylko pompowtrysk lub przepływka coś kombinuje i silnik zle spala.

Edytowane przez lysy-wr400

Opublikowano
  • Autor

A pompowtryski?

Ja mam 2 tłumiki oryginalnie bo to quattro i jak go kupiłem miał delikatne drgania na wydechu ale nie bylo żadnych dumów tylko drganie na wolnych obrotach.po sprawdzeniu zawieszek i ogólnie wszystkiego co się dało(wszystko było ok)elektronik dzwignil wolne obroty o wlos i jest dobrze. Ale w waszym przypadku zostaje chyba tylko pompowtrysk lub przepływka coś kombinuje i silnik zle spala.

Pompowtryski mam teraz założone świeże po niewielkim przebiegu. Wkładany też był inny komplet pompek i to samo.

Byłem u tłumikarzy i zasugerowali wspawanie dodatkowej plecionki za katalizatorem.........

Opublikowano

Jak wyglądają korekcje po tych wszystkich naprawach ?

Bo wygląda to na słabą kompresję na którymś garnku :decayed:

Opublikowano
  • Autor

korekcje na rozgrzanym motorze

cyl1 -0,35

cyl2 0.00

cyl3. 0.02

cyl4 0,45

BIPy niskie na plusie i nawet przy przygazówce do 4000obr nie przekraczają 20-stu.

Opublikowano

Suma wszystkich korekcji powinna być bliższa zeru :naughty:

Ale jak nie przekraczają 0,5 to z kompresją raczej OK.

Nie zaczepiłeś kiedyś przypadkiem wydechem o coś ?

Może jest naciągnięty na wieszakach i przenosi drgania ?

Opublikowano

Dodatkowa plevionka może pomóc ws drgań ale co z dymem?