Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana łożyska? Którego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie mam denerwujący problem otóż ostatnio podczas jazdy słyszę lekkie szumienie dobiegające z kół. nasila sie ono podczas hamowania. Podejrzewam, ze to moze być wina łożyska. Obstawiam, te na przedniej osi. Jak zdiagnozować które do wymiany?

Opublikowano

a nie przypadkiem klocki sie kończą ?

Opublikowano

Sęk w tym, ze komplet hamulców w aucie został wymieniony. Jak napisałem, to "szuranie" słyszalne jest przy hamowaniu. Sprawdzałem dziś hamulce raz jeszcze i tam wyglada wszystko ok. Zrobiłem na nich 1000 km wiec to chyba nie chodzi o ich dotarcie.

Opublikowano

Może wystarczy wyczyścić i przesmarować prowadnice hamulca???

Opublikowano

Tak tez zrobiłem, powymienialem gumki, nasmarowalem i dalej mam takie dziwne szumienie przy hamowaniu

Opublikowano

Mi to się wydaje że jeżeli chodzi o łożysko to w czasie jazdy - na szerokiej drodze - jeździsz od lewej do prawej, obciążone łożysko będzie szumiało głośniej. Tak ktoś na forum proponował taki sposób. Chyba że zestaw hamulców zmieniałeś niedawno i to wszystko jeszcze się układa :eusathink:

Opublikowano

Hmm próbowałem dojść które to łożysko pokonując gwałtowniej zakręty i robiąc slalomy autem ale nic nie szumi, jedynie podczas hamowania. Może rzeczywiście hamulce dopiero się układają, zrobiłem na nich 1 tys od wymiany