Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wypadek z Łania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w nocy z 11 na 12stego maja na nieoznakowana droge w miescie wyskoczyla mi lania, skasowala mi pol przodu.

Mam zamiar wystapic z roszczeniem do zarzadu drog o pokrycie kosztow naprawy auta z ubezpieczenia drogi z racji na brak oznaczenia o mozliwosci wystepowania zwierzyny na drodze.

Na miejsce zostala wezwana policja, straz pozarna.

Teraz tutaj pytanie do was czy ktos juz mial taka sytuacje i czy udalo mu sie cos wywalczyc? Bo jak narazie z tego co sie orientuje moge sie o to starac ale szanse na wygrana sa nikle.

Jezeli ktos ma jakies doswiadczenie z tego typu sprawa prosze o pomoc. Glownie w tym jak ma wygladac pismo do zarzadu drog w miescie w ktorym mi sie to przytrafilo. Jak uzasadniac itp.

Opublikowano

miałem taki sam przypadek tyle że potrąciłem sarnę,wezwałem policje spisali notatkę a jak się spytałem o odszkodowanie które bym chciał uzyskać to mnie wyśmiali:shock3: Troszkę to było upokarzające ale skończyło się na tym że za swoje musiałem zrobić.

Opublikowano

Witaj Krzysiek, mieliśmy takie sprawy, jak coś to pisz na priwa :)

Co do zwierząt to nie do zarządcy drogi tylko do nadleśnictwa.

Najważniejsze pytanie czy był znak?

Jeśli tak to tylko AC jeśli masz... jeśli nie było to normalnie z OC sprawcy.

PS. Najlepiej przejechać się to drogą i nagrać występowanie znaków żeby nie było że zaraz postawia znak i będziesz miał lipę :)

Opublikowano

kazdy znak stojacy przy drodze widnieje w ewidencji, takze musieliby grube walki robic i falszowac dokumenty :-)

Opublikowano
Witaj Krzysiek, mieliśmy takie sprawy, jak coś to pisz na priwa :)

Co do zwierząt to nie do zarządcy drogi tylko do nadleśnictwa.

Najważniejsze pytanie czy był znak?

Jeśli tak to tylko AC jeśli masz... jeśli nie było to normalnie z OC sprawcy.

PS. Najlepiej przejechać się to drogą i nagrać występowanie znaków żeby nie było że zaraz postawia znak i będziesz miał lipę :)

czyli z OC łani :grin:

Opublikowano
  • Autor

Łania kaput, filmiki nagrane ze nie występuje znak w obie strony nawet

Opublikowano

Nieoznakowana droga w mieście, to ile jechałeś? Bo szczerze pomijam fakt że w tym dzikim kraju to prawdopodobnie będą odwlekać i cudować ale widziałem fotki które wrzuciłeś i żeby się nie przyczepili że po prostu jakbyś jechał wolniej to by nie było aż takich szkód...oczywiście życzę Ci żeby poszło po Twojej myśli a Twoja niunia wróciła do stanu sprzed kolizji.

Opublikowano
  • Autor

Mysle ze predkosc wiele by tutaj nie zmienila, poniewaz zwierz stal zaraz za gorka i nawet nie zdazylem go zauwazyc a co dopiero hamowac. Wskoczyla idealnie w prawy bok auta gdzie naprawde nie ma az tak duzo pod maska. Jest zderzak, blotnik, maska i plastikowy dolot powietrza. Cala energia poszla w blotnik i maske. Maska wyglada odstraszajaco na zdjeciach a w rzeczywistosci nie ma tak zle. W dodatku w protokole jest zaznaczona kolizja z dzikiem ktory ma 200kg masy. Wiec auto mialo prawo sie poskladac od takego dzika nawet przy 65km/h bo bylo po 23 gdzie dopuszczalna predkosc byla 60km/h. Jakby zwierze bylo zgarniete przodem gdzie sa podluznice, pas, chlodnice, silnik to calkiem inaczej by auto wygladalo. A dziura taka jest po braku plastikowej lampy ktora sie rozprysla na drobne plastiki. W tym rogu gdzie zostalo uderzone na dole jest chyba jakis odparownik z klimy i przewody i jemu sie nic nie stalo. Ucierpaly elementy plastikowe tylko i maska/blotnik. Nawet szyba nie jest mocno stluczona.

Opublikowano

W mojego tate wlecial dzik.... i powiem szczerze caly przod do kasacji... a dzikowi wylecialy ziemniaki z brzucha... otrzasnol sie i uciekl.... taka historia :)

Co do ewidencji zankow, dzieki za info... ale u nas w polsce to roznie to bywa, znaki znikaja lub sa stawiane jak sie chce.... pozniej sie okazuje ze znak powinnien stac a nie stal i jest lipa...

tak czy siak temat bedzie poruszany tylko sie musimy Spotkac :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli chodzi o tego typu sprawy to niestety nic nie zdziałasz. Wszystkie skargi możesz kierować do koła łowieckiego, które dzierżawi ten obszar lasu. Oni pismo przeczytają i odpowiedzą że nie są odpowiedzialni za zwierzynę w stanie wolnym. Taki klimat.

Więc tak jak kaju napisał, szkoda może być naprawiona z OC łani:grin:

...a nie chcesz wiedzieć na ile skarb państwa wycenia tuszę łani:wink: Miałem rozpiskę co i za ile, nie umiem odszukać, ale mówimy o kilku tysiącach pln.

Opublikowano

co masz za problem naprawić z AC?? chyba że pytasz z ciekawości, co by innym sposobem naprawić i nie tracić zniżek z AC, bo wierzyć im się nie chce że na B7 mógł byś nie mieć AC

Opublikowano
  • Autor

No to uwierz ze na b7 nie mam ac.

Jakbym mial to tematu nie ma:).

Opublikowano

kolego żal mi Cie i nie zrozum mnie źle, ale ja nie wyobrażam sobie nie płacić AC na b6, a nawet b5 w przypadku kiedy jest taka możliwości. Dla mnie to jest największa nieodpowiedzialność mieć ccco a nie mieć ac.

Opublikowano

Masz nie duże szanse na odszkodowanie ale próbować możesz... Tak jak pisali koledzy wyżej - AC oczywiście od razu wypłacą, ale z OC czyjego? "Łani"? Wierz mi, że proces może trwać długo a suma sumarum prędkość trzeba dostosować do warunków w jakich się jedzie i okolicy więc zawsze mogą się na coś wykręcić w takich wypadkach. Znajomej z pobocza wytoczył się duuuuży kamień, odbiła w lewo gdzie był spad i koziołkowała. Auto kasacja - na wniosek do sądu, że pobocze nie było odpowiednio zabezpieczone po wielu rozprawach wyrok był taki, że gdyby odbiła w prawo to szkody były by dużo niższe i to jej wina, że źle zareagowała. Polska to chory kraj dlatego lepiej płacić OC jeśli się ma coś warty samochód.

Opublikowano

Rozmawiałem z moim tatą który jest myśliwym. Do koła łowieckiego możesz się zgłosić jeżeli było w tej okolicy polowanie i zaistniała możliwość że zwierzę zostało wypłoszone strzałem/nagonką i wybiegło Ci pod koła. Powiedział że "wolno biegająca zwierzyna jest własnością skarbu państwa" i uznał że będzie Ci trudno coś ugrać, ale próbuj.

Opublikowano
  • Autor

To z tym kolem lowieckim to wiem. Ale nic takiego tam nie bylo prowadzone.

A co do moich prob to czekam na odpowiedz na roszczenie ktore zlozylem do zarzadu drog. Bo nie bylo znaku.

Oraz na zakonczenie sprawy przez policje w ktorej napisza ze nie jestem winny tylko ze do zdarzenia doszlo ze wzgledu na to ze zwierz wyskoczyl na droge. I z tym zakonczeniem sprawy skladam wniosek do nadlesnictwa bo zwierzyna jako skarb panstwa jest ubezpieczona a to ona bez posrednio mi wyrzadzila szkode. I wedlug tej firmy ktora zajmuja sie walka o ubezpieczenia od kolegi naszego z 4um michala mam spore szanse na zrobienia auta z tego ubezpieczenia. No nic zostalo tylko cierpliwe czekac i trzymac kciuki. A jak nie to masowy temat na 4um ze kupie 1/4 auta:)

Opublikowano

Szansa jest duza, w twoim przypadku bo było wzniesienie i nie miales prawa cokolwiek zrobic. Tak naprawdę rozstrzygnie wszystko postepowanie wyjasniajace ktore ma prowadzic policja.

Zycze powodzenia Krzysiu :) i do usłyszenia

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
  • Autor

No napewno będę do ciebie dzwonić jeszcze;)

---------- Post dopisany 26-05-2014 at 17:22 ---------- Poprzedni post napisany 22-05-2014 at 12:21 ----------

Na dzien dzisiejszy policja przyslala papier ze nie widzi znamion wykroczenia z mojej strony.

A zarzad drog odeslal sprawe do ich ubezpieczyciela. Zobaczymy co bedzie dalej.