Jump to content
IGNORED

Jaki płyn hamulcowy do Audi?

Recommended Posts

Posted

czesc chce wymienic klocki a przy okazji płyn hamulcowy. Jakie polecacie klocki i jaki płyn najlepiej zalac? nadmienie ze chodzi o A4 B6(2001) 1,9 TDI 130KM

z góry dzięks.

Posted

No dobra klocki prosta sprawa można wymienić samemu, ale plyn hamulcowy ... masz auto za kilkadziesiąt tysiecy to wydatek ok. 80-90 zł za profecjonalną wymianę w ASO płynu hamulcowego nie jest duży chyba przesadą.

• Upvote 1
Posted

Dzięki że odpisałeś ale chyba się trochę nie zrozumieliśmy ale i tak dzięki :one:

a co do tych klocków to kupiłem juz – lukasy - z czujnikami na przód(180zł) i tył (70zł) a płyn kupiłem z –normą- DOT 4-. i chyba dobrze zrobiłem a... Pan w sklepie poradził też smar do zacisków więc też wziąłem podobno dobre rozwiązanie :D

pozdro600

Posted

dino, mam wrażenie że to Ty nie zrozumiałeś adadura....

Napisał wyraźnie : żałujesz 80zł za wymianę w ASO ?

Za te 80zł to wymiana i płyn oryginalny.

Proszę też wyedytować posta na małe litery

I poprawić ortografię !

Posted

Dokładnie w podteksie było "płyn oryginalny" wiec wcale nie trzeba się przejmować co leją.

Posted

yezoo, no według mnie to jest najlepsza opcja, w dodatku do wielu ASO można przywieźć swój płyn (najlepiej zadzwonić i się dowiedzieć) i też wymienią.

Ale dla normalnego użytkowania wystarczy oryginalny płyn.

Posted
czesc chce wymienic klocki a przy okazji płyn hamulcowy. Jakie polecacie klocki i jaki płyn najlepiej zalac? nadmienie ze chodzi o A4 B6(2001) 1,9 TDI 130KM

z góry dzięks.

Klocki TEXTAR płyn ATE HydraulicFluid DOT4.

• 11 months later...
Posted

A ja myślę, że tu nie chodzi o 80 zł za wymianę w ASO. Ważna jest jakość usługi. Myślę, ze nikt nie zrobi tak starannie jak ja sam sobie. Dokładne wyczyszczenie, przemycie i przesmarowanie zacisków, wyczyszczenie i odtłuszczenie tarcz i okładzin przynajmniej raz na dwa lata przedłuża żywotność o 100% i zapewnia komfort hamowania. Wymiana płynu to żadna filozofia. Potrzebne są dwie osoby. Jedna do pompowania pedałem hamulca a druga do odpowietrzników przy zaciskach. Tak jak przy odpowietrzaniu układu. Pompujemy kilka razy i trzymamy naciśnięty pedał - druga osoba odkręca odpowietrznik i za pomocą wężyka spuszcza płyn do pojemniczka- około 200 g z każdego zacisku. Należy pamiętać aby dolewać świeżego płynu do zbiornika - nie wolno zapowietrzyć układu. Jeżeli ktoś odpowietrzał układ hamulcowy to sobie z tym poradzi. Jeżeli nigdy tego nie robił to niech lepiej da do serwisu.

• 1 year later...
Posted

8dych w Aso płyn+wymiana?! no co Ty?

to jutro po raz pierwszy Moje Maleństwo w Polskim Aso będzie :>

dino, mam wrażenie że to Ty nie zrozumiałeś adadura....

Napisał wyraźnie : żałujesz 80zł za wymianę w ASO ?

Za te 80zł to wymiana i płyn oryginalny.

Proszę też wyedytować posta na małe litery

I poprawić ortografię !

Posted

W zeszłym tygodniu kupiłem płyn hamulcowy. Ponieważ w sklepie nie było płynu DOT 4 wziąłem DOT 5.1. Teoretycznie płyn o wyższej temperaturze wrzenia czyli powinno być ok. Później jednak patrzę w książkę a tam stoi jak byk, że ma być płyn o ozn DOT 4. Byłem dziś w sklepie ale facet wymienić nie chciał argumentując, że nie może i że to nic bo ten płyn jest lepszy od płynu DOT 4; Co o tym myślicie?

Posted

Myslimy, ze 5.1 jest lepszy od 4.0 :cool1:

• 5 months later...
Posted

ASO Opole : 220zł :gwizdanie:

:polew: :polew:

Tomek_77 zauważ, że post adadur pochodzi z 09-01-2007, 14:36:26

Od tego czasu ceny mogły sie zmienić :wink4:

Posted

:polew: :polew:

Tomek_77 zauważ, że post adadur pochodzi z 09-01-2007, 14:36:26

Od tego czasu ceny mogły sie zmienić :wink4:

Podałem żeby ktoś tak jak ja, po przeczytaniu posta o mało się nie umówil na wymiane w ASO bez pytania o cene.

Ale fakt że daty na początku nie zauważyłem :kox:

Sam płyn w ASO = 48zł/L

• 2 months later...
Posted

:hi:

odgrzeje troche kotleta ale tak podusmowujac to co byscie doradzali

- ori dot4

- ate sl.6 (dot4)

- motul dot5.1

??

Posted

ja zalewam Motulem 5.1

Posted

Ate Typ200 lub Ate BlueRacing

Posted

Ja polecam komplet czyli tarcze Ate Powerdisc i klocki twardsze niż Ate czyli Textar. Do tego płyn ATE standardowy do zestawu. Komplet wprost idealny:)