Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Audi A4 1.8T - w końcu upolowana :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po wielu miesiącach poszukiwań udało mi się w końcu znaleźć wymarzone Audi A4 B6 z ostatniego rocznika produkcji z 2004r z silnikiem 1.8T BFB 163KM.
Przejrzałem naprawdę wiele ogłoszeń, obejrzałem wiele aut w lepszym i gorszym stanie ale zawsze było jakieś "ale", na szczęście cierpliwość została nagrodzona i udało mi się znaleźć naprawdę bardzo zadbany egzemplarz, technicznie jak się do tej pory okazuje 100% sprawny, lakier igła, tapicerka bez przetarć, wewnątrz pachnąco, czysto i cudownie, nawet schowek otwiera się tak jakby nigdy nie był otwierany, poprzedni właściciele ewidentnie bardzo dbali o auto pod względem serwisowym oraz pod względem codziennej eksploatacji.
Audi zostało sprowadzone z Danii z przebiegiem `160tys, wszystkie serwisy były wykonywane w ASO i zostały udokumentowane w książce oraz potwierdzone. Udało mi się nawet wyciągnąć informacje z ASO o wszystkich wymienionych w tym okresie częściach :)
Do pełni szczęścia zabrakło tylko pełnego pakietu S-line oraz troszkę bogatszego wyposażenia, jednak stan techniczny i wizualny nadrabia :)

3OIGFnaCe0dsra51ADUdmM6-qile0udYZXaHL7qt
FFbKB1gwqdeOvO-BU2N5XZfPpJCD8XRZx14PZzC7

zcgt-rT_eyZZwSIL70poieEEL8Pu-CXNy0yus48-

d5sS1DNri-7ZRof3AJmQfXGvJn6Hwtk57ge_yhfm

0c0UfgfIRIGbCbLVLUUVpFLGQHr9dy5gusgNQLOo

03oc3cw9KjOltaALCLu6J7Zn1thPfpu__0u-rLgz

3amV-J2UEwc-Msq3sDYXvXciDvrAbrq4QIehpK07

tj3qc5_OFZpwr7OQeCiB-VAgy95IYuDPrch69jjX

-u9SZ-Ehn7jXLRa9jS2qeZvWmkZg1k8qnxoASFO4

prZcyPiTeVTHyyRQ4WDiwwQEX1U_36-Hvv8SJHlt

xJGTCGy1sl2CUwisIQq9GG9vPg1nVIaeqtdfA8gB

NQ17FWelVl-RTznZvoXEUpjzZYGgZ1SoYinBiJmS

_D-kIJFjBox_jjLI7XwC6d2j_pCbU4FELsBNsVnl

xdEmrGHEh6HUq-L8IOrF1619Ti_KebPNjkpHAH7W

jRVJdjbDUL3eo6y68CKrMgrmgYxLFqFuQ7BakEVM

v-nwT5f6pmMpGlj8khJFBBkU7UhTLZQoj6WaVrny

TuXKeHMxBzMf_hlOCG3ungIetgbKT7CANhBeOEDE

zDPKkH_eQE0peciRVmS4JgksGwR-ojh6BBzLONpm
rH-NCLwit0E_BF7Eb7fwZIui3TYLV6uJ1NGfOqOc

Troszkę o aucie:
Audi A4 z silnikiem BFB bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie osiągami, poprzednio jeździłem A4 B5 z silnikiem 1.8 125KM i zawsze marzyłem o turbo, jednak nie spodziewałem się, że będzie to taki przeskok w odczuciu mocy :) Auto sprawia wiele frajdy z jazdy, przyspiesza praktycznie z każdego biegu. Okazało się, że poprzedni właściciel zamontował BlowOff'a :) sam rozważałem wstawienie BOVa po zakupie :) a tutaj taki bonus :) Dodatkowo w Danii chyba nie oszczędzają na tego typu zabawkach, oryginalne chromowane lusterka od S4 były wymieniane w ASO, wiec zakładam że zawór może być również oryginalnym HKS. Auto posiadam juz prawie 3 miesiące, jak do tej pory nie zaskoczyło mnie żadną najmniejszą usterką, dopieszczam je jak mogę, zrobiłem pełny przegląd, wymianę wszystkich płynów, filtrów, świec itp, jeździ jak nowe :) Mam nadzieję ze mnie nie zawiedzie i cały czas będzie sprawiało mi taką samą przyjemność z jazdy.

Parametry i wyposażenie:

• silnik 1.8T BFB 163km
  • obecny przebieg 167tys km
  • elektyczne szyby (przód) - domykanie z kluczyka
  • FIS - bez komputera (wskazuje tylko zasięg w KM)
  • Przyciemniane tylne szyby
  • pakiet chrom
  • zderzaki w kolorze nadwozia
  • chromowane lusterka S4
  • tylne lampy led (na początku mnie drażniły ale na żywo wyglądają zupełnie inaczej, przekonałem się do nich, też wymieniane w ASO :)
  • zawieszenie S-line, obniżone 2cm i utwardzone seryjnie.
  • Alufelgi Alutec 16", oponki Kormoran Gamma B2 205x55 r16 91W
  • zawór BlowOff HKS

Car audio:

• Seryjne nagłośnienie Audi
  • Radioodtwarzacz SONY MEX 2600BT - bardzo przyjemnie grające radio z pilotem w zestawie i modułem BT który jak się przekonałem jest mega wygodny. Tu rozpiszę się trochę bardziej, nagłośnienie w porównaniu do modelu A4 B5 to przepaść. W B6 wszystko gra pięknie, przestrzennie, stereofonicznie, czasami potrafię kilka godzin siedzieć w aucie i słuchać muzyki, od rockowych kawałków w których słychać naprawdę każde pociągnięcie struny na gitarze, aż do cięższych klubowych kawałków gdzie miękki ciepły przyjemny basik gra naprawdę zadowalająco. Jestem bardzo wymagający jeśli chodzi o dźwięk, więc nie mogę powiedzieć, że nie mogłoby być lepiej, jednak po wielu godzinach spędzonych w aucie podczas słuchania muzyki muszę stwierdzić, że obecnie radio SONY gra rewelacyjnie, chociaż mój zestaw w domu gra delikatnie bardziej szczegółowo :) za to w audi bardziej przestrzennie :)
  • Okablowanie SinusLine, grubaśne kabelki przeciągnięte w profesjonalnym zakładzie do bagażnika (Gdańsk - JarAudio)
  • Subwoofer Pioneer TS-WX301 + wzmacniacz peying 800W (zapas basu jeśli chcę powoduje falowanie obrazu w oczach, masaż pleców, drganie lusterek i wpadanie w rezonans narządów wewnętrznych) Nie jest to zestaw, który docelowo chciałem zakupić, ale okazyjnie odkupiłem komplet od kumpla, kiedyś tam pewnie wymienię. Przy rozsądnym ustawieniu rewelacyjnie się zgrywa w przypadku muzyki rockowej, przy DnB, można dorzucić do pieca i jest godnie :)

KYrY1CiD4RmjikMn0zBRgIdElYHXhif0n5dKoBwd

txFjpjYsiV81zSZlFGHePB_9DoMKn4sUI1aWgQpE

KYmZ9g3P9XoRpHI_7JVqJvlY_NiIPpOC-V11wdJN

W planach

• Modyfikacja seryjnego układu wydechowego, wstępnie 2x sportowy tłumik końcowy - ZAMONTOWANO
  • Hamownia, coś mi się nie chce wierzyć że to ma tylko 163KM WYKONANO - 182KM i 285Nm :D
  • Wstawienie DownPipe WYKONANO - w planach kolejny pomiar mocy
  • Prawdopodobnie wstawienie dłuższego środkowego przelotu ( w zależności od efektu po wstawieniu DP) - WYKONANO
  • Wycięcie środkowego tłumika - WYKONANO
  • Dołożenie komputera pokładowego z tempomatem
  • Światła ksenonowe lub HID - ZAMONTOWANO
  • Program do około 200KM i około 280NM :D zobaczymy jaki będzie potencjał i co powie tuner
  • Felgi 17" - raczej na później, właśnie kupiłem nówki laczki na 16"
  • Glinkowanie, polerowanie, car-detalling we własnym zakresie, na początek pewnie woskowanko WYKONANO - bez glinkowania
  • Zdjęcie szczęk, zacisków, odczyszczenie, malowanie, może na czerwono, albo odświeżenie na srebrno jak seria. POMALOWANE (13.11.2014)
  • wytłumienie bagażnika pod car audio
  • wymiana radioodtwarzacza na coś HighEndowego - WYKONANO - Jednak wróciłem do SONY, gra bardzo dobrze
  • wymiana subwoofera i wzmacniacza - (jednak zostawiam obecny zestaw)
  • W5W Led na postój - ZROBIONE
  • czyszczenie dolotu, kolektora, dłubanina, cardetalling od środka :)WYKONANO - przy okazji najbardziej zawalona była odma
  • jak mogłem zapomnieć, KLUBOWE RAMKI NA REJESTRACJĘ!!! :)

Eksploatacja i mody (mały update i mody na przestrzeni 2 lat od zakupu):

• Wymiana rozrządu, płynów (płukanie pompy wspomagania 3 butelkami płynu aż wylatywał czyściutki ), pasków, czyszczenie odmy, pełen serwis
  • Układ wydechowy, ostateczne mody, Downpipe + środkowy AWG 70cm + 2xWMR40 90mm : pełen przelot
  • Wymiana przedniej szyby, była pęknieta od nowości w prawym górnym rogu. Saint Globain, ori jak fabryczna.
  • Nowe tarcze i klocki hamulcowe + nowy płyn.
  • Konserwacja i malowanie zacisków na czerwono, farbą wysokotemperaturową.
  • ECU - wyłaczenie 2 sondy lambda, wyłaczenie kontroli podciśnenia dla zaworu upustowego aby zapobiec pojawianiu się błędów powodowanych przez BOV oraz spadkowi mocy,
  • Launch Controll na 4500prm :D
  • Flatshift na +5500rpm :)
  • Boost Gauge Greddy - polecam ten wskaźnik doładowania, jest już na mapsensorze i silniczku krokowym, poza tym fajne opcje, razem ze zmianą kolorów podświetlenia. Przydatny w diagnozowaniu spadków mocy :) Obecnie wyeliminowane :)
  • Sekwencyjny zawór BOV, nie powodujący błędów podciśnienia i spadków mocy :)
  • Światła ksenonowe
  • Sportowy filtr powietrza Pippercross, i tu niespodzianka, wzrost mocy zmusił mnie do wymiany reduktora na wydajniejszy, przepływka na serii 154g/s, po montażu pipercrossa 164g/s :) odczuwalny wzrost mocy :)
  • Montaż wydajnej instalacji gazowej Stag 4 plus na reduktorze KME GOLD oraz podwójnie zasilanej listwie wtryskowej (brak spadków mocy po depnięciu, idzie jak na benzynie :) + kabelek do łączenia z ECU gazowym, co jakiś czas sam kontroluję i koryguje mapy.
  • Wymiana jednokierunkowego sprzęgiełka alternatora (ori INA) i paska klinowego na za***isty (przy zmianie biegów przy sprincie potrafiło pisknąć, teraz cisza)
  • Wymiana oleju (przejście na Motul 5W30 8100 X-clean) + filtr + czyszczenie pipercross 200tys km
  • Wymiana świec zapłonowych NGK PFR6Q 200tys km
  • Wymiana cewek zapłonowych na NGK 200tys km
  • Nowa kostka ISO do radia, teraz wszystkie głośniki grają równo taką samą głośnością.
  • Oczywiście cały czas czujność, wszystko na bieżąco wymieniane i kontrolowane. Auto po prawie 2 latach dalej sprawia mi taką samą radość jak po zakupie :)
  • Wymiana kierownicy na model od B7 - 3 ramienny pikowany
  • Montaż Parktronic
  • Zupełnie nowy wydech na 100mm końcowych, pełny przelot (może wrzucę później nowe filmiki, poniższe są jeszcze na poprzednim)

Pozdrawiam forumowiczów i do zobaczenia na spotach i zlotach :):a4fan::a4fan::a4fan::a4fan::a4fan::PB98:

Poniżej video z przebiegu modyfikacji układu wydechowego, opcja, stock/przelotowy końcowy/przelotowy końcowy bez środkowego :)

Oraz ostatnie mody, pełen przelot :D

Zdjęcia - Kacper Kopko (Jouki)

Edytowane przez ShatyMK

Opublikowano

bardzo ladna,bezawaryjnosci zycze:thumbup1:

Opublikowano

Dopiescic jak w opisie i cieszyc sie jazda

gratki zakupu

Opublikowano

bardzo ladna:wink: juz tam ktos kiedys wieksze heble do przodu dal:naughty:

Opublikowano

Gratulacje!

Opublikowano
  • Autor
bardzo ladna:wink: juz tam ktos kiedyś wieksze heble do przodu dal:naughty:

Hahaha :) Dobre masz oko :) To była przymiarka większych laczków i delikatnej gleby w PS :) trochę wirtualna :) (ale tylko na tym zdjęciu o które Ci chodzi) ;)

Tutaj masz oryginalne zdjęcie bez przeróbek :) Kacpra poniosła trochę wyobraźnia ale wyszło całkiem dobrze :)

1375934_10200775055579112_624491772_n.jpgDSC_1293.jpg

Opublikowano

Ładne to.... Graty zakupu:thumbup1:

Opublikowano

jest i on, pięknie się na żywo prezentuje:wink::naughty:

Opublikowano

Ładnie się prezentuje:good:

Jaki masz hebel z przou bo jakieś duże te tarcze się wydają?:kox:

Opublikowano

to nie czasem tarcza 345 bo bosc duza?

Opublikowano
to nie czasem tarcza 345 bo bosc duza?

Koło 16 więc chyba nam się wydaje:decayed: Ale jest pewnie 320mm bo zacisk spory:wink:

Opublikowano

Też się dałem nabrać na ten VT z dużym kołem i heblem :decayed:

Autko fajne, dobra baza do modów - nic tylko działać!:thumbup1:

Opublikowano

Jest i czarnula :thumbup1: teraz rezac :wink:

Opublikowano

Witam

Też miałem 1.8 bez T a teraz mam 1.8T BFB.

Szerokości i przyczepności kolego:wink:

Opublikowano
  • Autor
Witam

Też miałem 1.8 bez T a teraz mam 1.8T BFB.

Szerokości i przyczepności kolego:wink:

@bocian_81 :) Też odczułeś taką mega różnicę w mocy? Ja się zastanawiam czy po prostu to tak jeździ, czy może auto jest już po programie.

No ale przekonam się o tym dopiero na hamowni :) Możesz napisać ile udało Ci się jechać najszybcie? To będzie chyba jakiś w miarę miarodajny wyznacznik, bo przyspieszenie od 0-100 ciężko zmierzyć i porównać z innym kierowcą.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

też kiedyś wydawało mi się, że moje auto się zbiera ponad przeciętnie. To może z przesiadki na turbo tak sie wydaje? Napisz koniecznie co tam wyszło na hamowni. Pozdrawiam

Opublikowano

Super się prezentuje, mógłbyś cyknąć jakieś fotki wnętrza ?

Pozdro

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Hamownia wypluła 187KM i 295 NM przy pierwszym pomiarze rok temu, teraz będzie pewnie koło 195-200 i 300-320NM

Opublikowano

Audiczka super. Dopieszczona i w ogóle co tu dużo pisać...:) szkoda troszkę ze nie Avant :)

Szerokości i bezawaryjności !

Opublikowano
  • Autor

Dzięki ;) Ale ja szukałem tylko i wyłącznie sedana :) Avant jakoś do mnie nie przemawia, bardziej kojarzy mi się z autem rodzinnym, gdzie można wrzucić wózek itp ;) Jeszcze nie planuję dzieci więc na kombi przyjdzie czas, później :);)