Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

śmierdzi z klimatyzacji dlaczego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mysle ze lepiej kupic to na "litry" wlac do pojemnika dotepnego w sklepach ogrodniczych Kauflandzie itp, recznie wytworzyc cisnienie i spryskac, mysle by dorobic dluzsza rurke do takiego pojemnika, czy macie lepszy pomysl?

Opublikowano

taki spray wystarczy na odgrzybienie czy lepiej zamówić w litrowej butelce??

Opublikowano

600 ml powinno wystarczyć, ale jak mocno śmierdzi to daj więcej...dla pewności :kox:

Opublikowano

Dobre opinie ma też pianka oferowana przez kolegę http://a4-klub.pl/sprzedam-22/zep-venture-pianka-aerozolu-czyszczenia-klimatyzacji-samochodowej-318849/

IPA tańszy ale zawsze to dwie różne opcje.

Opublikowano

Też mam srakę ze smrodem wewnątrz... Wymieniłem filtr, byłem na odgrzybianiu i nadal jest wyczuwalny zapach wilgoci i stęchlizny zarazem... Zaznaczam, że każdorazowo przed wyłączeniem klimy przechodzę najpierw w tryb "ECON" zanim całkowicie wyłączę nadmuch. Chyba też zastosuję Izopropanol.

Opublikowano

polecam izopropanol, używałem w poniedziałek, ale do tego użyłem jeszcze jakiegoś środka Środek do czyszczenia klimatyzacji samochodowej: Odświerzacz i odgrzybiacz do klimatyzacji MEGA GRANAT 250ml z nano srebrem - chemia samochodowa i autokosmetyki do klimatyzacji Sklep Laser-Sinex który wycelowałem prosto w dmuchawę po rozebraniu schowka, fajnie pachnie i narazie jest ok.

A pytanie o parownik, gdzie w b6 jest wyprowadzenie wody na zewnątrz

Opublikowano

Może i sobie poradzi ale musiałbyś go zapodać prosto na parownik w innym wypadku możesz zalać elektronikę.

Najlepszą opcją izopropanol - nieszkodliwy dla elektroniki i szybko odparowuje... nie zostawia żadnego lepkiego filtra i zapaszku.

Ja musiałem rozszczelnić klimę żeby wyciągnąć cały tunel nawiewu (komutator silniczka klapy odmrażacza zapchał się grafitem ze szczotek i odmówił posłuszeństwa, zarazem do czyszczenia poszły wszystkie silniczki + wymiana niesprawnej gruchy od obiegu) i jeździłem tak ze 2 miesiące... dzisiaj po nabiciu klimy zalatuje smrodek, a skraplacz wyglądał na czysty więc go nie tykałem - przed rozszczelnieniem z klimy nic nie śmierdziało.

Znalazłem na alledrogo 500ml izopropanolu za 20zł z przesyłką i będę skraplacz musiał potraktować z obu stron tym odkażaczem :decayed:

ALKOHOL IPA IZOPROPYLOWY IZOPROPANOL 500ml SPRAY!! (4369991767) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Qrde jak sobie pomyślę że znowu będę musiał rozbierać konsole to aż mnie trzęsie :ranting:

Opublikowano

Oki. Dzieki, jak go tam zapodac. Mam rozumiec ze wyciagam filtr pod szyba wlaczam wiatrak i wszystko mam tam wypsikac?

Opublikowano
Oki. Dzieki, jak go tam zapodac. Mam rozumiec ze wyciagam filtr pod szyba wlaczam wiatrak i wszystko mam tam wypsikac?

dokładnie tak, na wirujący z maks. prędkością wiatrak klimatyzacji rozpyl izopropanol. Pęd powietrza powinien go przenieść na parownik. Możesz też odkręcić schowek i wyjąć taki gumowy korek i spryskać parownik od strony kabiny. Ale smród pochodzi od strony silnika. Bo tam dociera powietrze wilgotne, a z parownika do kabiny idzie już suche.

Opublikowano

Powiem Panowie, że mi i tak nie pomogło. Jest tylko lepiej...:wink: Jadę jeszcze raz na ozonowanie. I jeszcze znajomy polecił mi jakąś piankę do Audi. Jutro dam znać o co come on, bo średnio kumam temat pt: "pianka do Audi"...

Opublikowano
Powiem Panowie, że mi i tak nie pomogło. Jest tylko lepiej...:wink: Jadę jeszcze raz na ozonowanie. I jeszcze znajomy polecił mi jakąś piankę do Audi. Jutro dam znać o co come on, bo średnio kumam temat pt: "pianka do Audi"...

Ale nie pomoglo po uzyciu izapropanolu?

Opublikowano

Wpsikalem 0,7 litra izopropanolu i smierdziało 3 dni alkoholem. Teraz smród starych szmat powrocił ze zdwojona sila.

Opublikowano

To znaczy, ze jest problem z odpływem skroplin.

Opublikowano

Ja na szczescie mam rozebrane auto tj bez podlogi i widze ten wezyk gumowy aka spływik, w wersji EU jest po stronie pasazera odchodzac od strony nagrzewnicy, jak troche ochlodzi sie to zajrze tam

Opublikowano

Ale nie pomoglo po uzyciu izapropanolu?

Nie pomogło. Na piankę dziś nie zdecydowałem, bo izopropanol też przechodził przez kratki. Jutro jadę jeszcze raz na odgrzybianie.:facepalm:

---------- Post dopisany at 22:20 ---------- Poprzedni post napisany at 22:19 ----------

To znaczy, ze jest problem z odpływem skroplin.

Może tak być - muszę sprawdzić. O efektach będę meldował...:wink:

Opublikowano

Juz zadawałem pytanie gdzies na forum ale zadam jeszcze raz i tu . Czy ten izopropanol rozpylony na wentylator nie uszkodzi wentylatora ? chodzi o to ze wypłucze smary ktore sa w silniku wentylatora . chyba ze silnik wentylatora/dmuchawy jest szczelny . wie ktos cos na ten temat ?

Opublikowano

No niestety, pomimo drugiego odgrzybiania, traktowania izopropanolem (jak pisałem wcześniej) jak śmierdziało tak śmierdzi (może tylko odrobinę mniej)! :facepalm: Trochę poczytałem na forum i niestety wniosek smutny się nasuwa - muszę wszystko po kolei czyścić. Sporo koledzy w wątku na temat odgrzybiania napisali. Najprawdopodobniej mam tak wszystko zapaćkane, że odgrzybianiem to mogę sobie teraz jedynie strefy erogenne potraktować...:decayed:

---------- Post dopisany at 08:48 ---------- Poprzedni post napisany at 08:45 ----------

Juz zadawałem pytanie gdzies na forum ale zadam jeszcze raz i tu . Czy ten izopropanol rozpylony na wentylator nie uszkodzi wentylatora ? chodzi o to ze wypłucze smary ktore sa w silniku wentylatora . chyba ze silnik wentylatora/dmuchawy jest szczelny . wie ktos cos na ten temat ?

Tyle, ile ja wlałem izopropanolu bezpośrednio na włączoną dmuchawę i wszystko nadal działa - więc możesz "lać" bez obaw.:wink: Poczytaj wcześniej - koledzy już pisali na temat bezpieczeństwa przy jego stosowaniu.

Opublikowano

Witam. Czy mogę użyć do czyszczenia kanałów tzw. piankę, którą się wprowadza długim wężykiem do nich. W ten sposób tworzy się piana. Pytam bo trochę się pospieszyłem i zakupiłem. Wyczytałem gdzieś, że mogę w ten spsób uszkodzić elektronikę i radio. Mowa o A4 B7. Pozdrawiam.