Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi siedzi niżej z jednej strony - sprężyny całe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam następujący problem:

gołym okiem widać, że auto siedzi od strony kierowcy:

tył - lewa strona o 1 cm niżej niż strona prawa

przód - lewa strona o 2 cm niżej niż strona prawa

Byłem u mechanika - sprawdził - powiedział, że sprężyny są całe, wszystko wygląda ok i żeby się nie przejmować i jeździć. Z tym, że ciekawi mnie dlaczego tak jest? No i czy faktycznie mogę z tym jeździć? Myślałem żeby wymienić wszystkie 4 sprężyny (niewiem kiedy wymieniał poprzedni właściciel) ale gorzej jak wymienię i dalej będzie to samo :)

Może ktoś się orientuje jaka może być inna przyczyna takiego zjawiska?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

sprawdzałęs oznaczenia kolorystyczne sprężyn ? od tego trzeba zacząć! na pewno nie jest to bezpieczne

Opublikowano
  • Autor

Nie, w którym miejscu jest to oznaczenie? żeby to sprawdzić trzeba je zdemontować?

Opublikowano

tak to jest oznaczane sprawdz czy obie strony na osi maja takie same kolory i ilość pasków-kropek

5fd89ceedd62.jpg

Opublikowano
  • Autor

Byłem sprawdzić ale wiele nie zobaczyłem - te sprężyny już muszą mieć swoje lata, lakier złuszczony w wielu miejscach, nie widzę żadnych kropek, podjadę jeszcze raz do mechanika w poniedziałek, może jak się go da na podnośnik i poświeci to coś się tam zobaczy.

Rozumiem, że są różne oznaczenia i długości sprężyn i sugerujesz, że z jednej strony mogę mieć krótsze a z drugiej dłuższe? Czy coś poza sprężynami może mieć wpływ na taką różnicę wysokości?

Opublikowano

Tak, amortyzatory

Opublikowano
Tak, amortyzatory

amorek nawet jak wylany to nie będzie różnicy w wysokości na postoju... sprawdz dokłądnie te sprężyny policz zwoje

Opublikowano
Tak, amortyzatory

amorek nawet jak wylany to nie będzie różnicy w wysokości na postoju... sprawdz dokłądnie te sprężyny policz zwoje

jestes w bledzie

jak najbardziej siada strona gdzie pada amor

Opublikowano

Przypadek z przed tygodnia - padł amorek, cały wylany, strona z wylanym amorkiem kilka cm wyżej od drugiej.

Opublikowano

Jeżeli sprężyny są całe, to też obstawiał bym amortyzatory.

Opublikowano
  • Autor

No i wszystko się wyjaśniło, poprzedni właściciel wymieniał sprężyny z przodu (jedna była pęknięta), mechanik założył mu używane - co się okazało po ich wyjęciu, jedną krótszą od drugiej. W tej chwili włożyłem nowe sprężyny i wszystko jest ok.

Jeszcze pytanko - czy po wymianie sprężyn z przodu powinno się ustawić zbieżność? Założyłem takie same standardowe sprężyny, nie obniżające.

Opublikowano

Jeżeli nawet nie ustawić to przynajmniej skontrolować. Nigdy drugi raz idealnie tak samo nie skręcisz zawieszenia a przy wym. sprężyn wyjmowałeś całą kolumnę zatem odkręciłeś też zwrotnicę i praktycznie wszystkie elementy zawieszenia oprócz dolnych wahaczy.

No i wszystko się wyjaśniło, poprzedni właściciel wymieniał sprężyny z przodu (jedna była pęknięta), mechanik założył mu używane - co się okazało po ich wyjęciu, jedną krótszą od drugiej. W tej chwili włożyłem nowe sprężyny i wszystko jest ok.

Jeszcze pytanko - czy po wymianie sprężyn z przodu powinno się ustawić zbieżność? Założyłem takie same standardowe sprężyny, nie obniżające.

Opublikowano

Dokładnie, rób geometrię żeby opon nie ścięło :wink:

• 3 lata później...
Opublikowano

Koledzy

W B8 mam prawą stronę o ok 1 cm niżej. Właśnie się dopatrzyłem. Pamiętam że jak oglądałem od spodu to jedna sprężyna z tyłu była bez kolorowych kropek a amortyzator miał małe zapocenie. Chciałbym sobie sprawdzić czy mam w ogóle dobre sprężyny i ewentualnie zmienić te tylne ale nie mogę znaleźć rozpiski kategorii wagowych i kodów kolorystycznych dla B8 - pomóżcie.

• 7 lat później...
Opublikowano

U mnie tezauto siedzi z jednej strony z tylu 4cm . Sprezyna wyglada ma cala z drugiej stony sprezyna ma te same oznaczenia . Czyzby sprezyna siadla az tyle?

Opublikowano

Mógł pęknąć zwój w taki sposób, że tego nie widzisz.