Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 Adr Nierówna Praca I Wypadanie Zapłonu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest tak taki plastikowy mozna tak powiedziec ze to bardziej do świdra podobny. jutro jeszcze go przeczyszcze . i zrobie zdjecie tego plastiku.

a poza tym czyściłem przepustnice i przepływomierz zajeło mi to 40 minut. po niedzieli wpadna nowe kable WN.

musze jeszcze wymienić wąż łaczący przepustnice z ta rurka cienką co idzie od strony filtra paliwa bo juz parcieje

Ale jak ty pisałeś ze u ciebie po odpieciu przepływki nie widać rożnicy to może zacznij od jej wymiany

Opublikowano
  • Autor

Tak zrobię bo widzę przepływki dość tanie. Najwyżej zostanie na zapas. No i czekam na kabel bo chce logi zrobić

Opublikowano

Dziś dokączyłem czyszczenie przewodow odmy i podcisnienia i jak narazie problem sie nie pojawił jeszcze jutro dobrze wyczyszcze ezektor i powymieniam węże od podcisnienia bo sa sparciałe.

Opublikowano
  • Autor

Mój ezektor okazał się zatkany. Do tego powietrze cofa się w stronę kolektora. Mały kruciec od dołu jest kompletnie zatkany. Chyba będę musiał kupić nowy.

Opublikowano

i jak odpaliłes juz auto?

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie. Czekam dalej na kolesia od dorobienia kluczy. Podłączyłem już centralkę i porobiłem kilka rzeczy. Az ciekaw jestem co z tego wyjdzie.

Opublikowano

Panowie po poszczeniu ezektora troche sie poprawiło bo przez dwa dni tylko raz silnik podczas odpalania sie trzasł. Dzis zauwazyłem ze podczas odpalania obroty mial 1200 i lekko drgały . I sie dusił jak probowałem ruszyc. czyli cdn z ta usterka. W poniedziałek jeszcze wymienie weze dwa od podcisnienia . ale watpie aby to pomogło

Opublikowano
  • Autor

Uwierz mi że chciałbym poprawę chociaż na chwilę. zawsze to jakiś punkt zaczepienia. Szukaj a znajdziesz. Mnie już cholera bierze bo cały czas czekam na ślusarza (jedyny w mieście) i nie mogę sprawdzić efektów. Ezektor mam zabity na maksa i mocze go od wczoraj.

Opublikowano

Ja u siebie czyściłem takim czym

http://allegro.pl/preparat-uniwersalny-wd-40-odrdzewiacz-i4526479635.html

powiem ci ze po 10 minutach cały syf wyleciał.

tylko ze na allegro kosztuje 36.90 a ja za 4 takie pojemniki po 500ml zapłaciłem 40 zł z niemiec

Edytowane przez rafal9119

Opublikowano
  • Autor

Używam non stop WD ale niedawno mi się skończył. Muszę podjechać i kupić. Ogólnie jak zaglądam do środka ezektora to nic brudu w nim ie widać. Może jest głębiej. Świeciłem latarka i nic.

Opublikowano

Witam panowie od 2 lat mam 1.8 ARG problem polega na tym że po nocy odpalam auto wchodzi na 1200 obrotów i po kilku sekundach auto zaczyna jak by się dławić i telepać cała buda a jak jadę to przerywa lekko. Gdy silnik osiągnie około 50 stopni ładnie powoli schodzi z sssani i chodzi jak malinka chodzi nieraz jak dużej postoje na światłach to co jakiś czuć lekkie szarpniecie. Wymnie nilem : przepływomierz, sondę, czujnik cieczy, świece, filtry i nadal to samo :(

Opublikowano

Używam non stop WD ale niedawno mi się skończył. Muszę podjechać i kupić. Ogólnie jak zaglądam do środka ezektora to nic brudu w nim ie widać. Może jest głębiej. Świeciłem latarka i nic.

Polecam cx-80 lepsze niz wd:)

Wysłane z mojego iPad za pomocą palca wskazujacego:)

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś wie gdzie można zakupić wysyłkowo ten ezektor? Nie do końca jestem zwolennikiem reanimowania takich rzeczy. Sądzę że lepiej kupić nowy i co 2-3 lata go przepłukać niż walczyć z okazem zabitym na beton. Do najbliższego ASO VAG mam 150km w dwie strony i nie uśmiecha mi się jechać. Super by było gdyby ktoś polecił mi stronkę gdzie go znajdę.

Według wątku przesłanego przez Karola jest to część nr. 058 133 753 B zamienne z 058 133 753 D

Opublikowano

Ja zawsze zamawiam od nich http://www.fota-groblewski.com/

Opublikowano

Panowie mam nowy trop a mianowicie jak auto odpalam i zaczyna sie dławic to podczas całej jazdy autem obroty lekko faluja. staje przed rondem czy tez swiatłami to obroty faluja i spadaja do 600 obr . a jak odpale auto i silnik normalnie pracuje bez żadnych zadławień to obroty nie faluja. nie wiem co to może juz byc wszystko wyczyszczone . . Ezektor drożny.

Panowie a regulator cisnienia paliwa może sie uszkodzic???

Opublikowano

ja wymienialem ezektor i regulator cisnienia i tez nic nie dalo. Przesyłam link do filmiku ewidentnie slychac jak sie zaczyna halas i od tego monemtu auto zaczyna kulec a jak ssanie sie wylaczy chodzi dobrze

Opublikowano

Panowie mam nowy trop a mianowicie jak auto odpalam i zaczyna sie dławic to podczas całej jazdy autem obroty lekko faluja. staje przed rondem czy tez swiatłami to obroty faluja i spadaja do 600 obr . a jak odpale auto i silnik normalnie pracuje bez żadnych zadławień to obroty nie faluja. nie wiem co to może juz byc wszystko wyczyszczone . . Ezektor drożny.

Panowie a regulator cisnienia paliwa może sie uszkodzic???

Sam regulator ciśnienia może paść, w środku jest membrana która zmienia przepływ paliwa pod wpływem podciśnienia. W naszych silnikach jest to 3.5bara przy jałowym, 4bary bez podciśnienia. Powinien trzymać po 10 minutach co najmniej 2.5 bara. Uszkodzić się może sama membrana - może puszczać paliwo (po kilku minutach pracy może tam się pojawić śladowa ilość paliwa w podciśnieniu - wtedy regulator do kosza), przypuszczam że może się też zblokować (ciśnienie za duże, pompa paliwa wtedy by chodziła głośniej) a także otworzyć na stałe.

Co do pracy silnika - mam prawie takie same objawy - po odpaleniu dusi się, szarpie, czasem zgaśnie, chociaż przez chwile chodzi ok. W momencie jak sie dusi, wciskanie gazu nie zwiększa obrotów, albo podnosi je skokami. Po chwili pracy się poprawia, ale nie jest do końca dobrze. Od dłuższego czasu walczyłem z odpalaniem - jak auto postało troche dłużej (np. przez noc) to trzeba było kręcić z 3-4 sekundy zanim zapalił, zrobiłem sobie obejście problemu-załączam pompe paliwa ręcznie na kilka sekund i odpala OK (ok 1 sekundy). Teraz doszło wspomniane wcześniej szarpanie po odpaleniu. Co ważne, na LPG silnik pracuje równo. To naprowadziło mnie na trop problemów z regulatorem ciśnienia benzyny (problem tylko na benzynie+odpalanie po postoju ). Dzisiaj bawiłem się VAGiem, i sprawdzałem jak zachowuje sie regulator ciśnienia po odłączeniu podciśnienia (i zatkaniu go, żeby powietrza nie ciągnął). Obserwowałem kanał 006 pole Lambda control, wartość powinna być od -10 do 10%, u mnie miała 20-25%, jak odłączałem podciśnienie od regulatora to nieco spadała. Przełączenie na gaz powodowało znaczny spadek lambda control do -18%, powrót na beznyne - znowu na +20. Obstawiałem więc walnięty regulator ciśnienia albo pompa paliwa, ale zastanawia mnie fakt, że czas wtrysków jest ciągle niski (ok 3.5 ms), a wydawałoby mi się że powinien się bardziej wydłużać po odłączeniu podciśnienia (chociaż jak odłączam podciśnienie czas się skraca, pytanie tylko czy nie za bardzo). Sprawdzałem/zmieniałem: przewody, świece, przepływka, filtry powietrza i paliwa, G28, Hall, zaworek zwrotny benzyny (zamontowałem), wtryskiwacze+oringi. Jeszcze raz przejrze całe podciśnienie, może coś przegapiłem. Wpadłem jeszcze na jeden pomysł - sprawdzę czy gdzieś nie dostaje się powietrze do przewodów paliwa. Sam już niewiem, czy w ciemno wymieniać regulator ciśnienia? Co o tym myślicie?

Opublikowano
  • Autor

ja wymienialem ezektor i regulator cisnienia i tez nic nie dalo. Przesyłam link do filmiku ewidentnie slychac jak sie zaczyna halas i od tego monemtu auto zaczyna kulec a jak ssanie sie wylaczy chodzi dobrze

Panowie ja tego nie skojarzyłem ale kolega już tak. Zobaczcie ten filmik. U mnie jest identycznie. Auto odpala zimne po nocy na ssaniu i chodzi idealnie przez dosłownie kilka sekund. Zaczyna się ten dźwięk (jakby ciśnienie w wydechu rosło i był nieszczelny-burczenie) i zaczynają falować obroty +- 100rpm oraz wypadać zapłony. Po zagrzaniu silnika i wyłączeniu ssania jest jeszcze trochę gorzej i tak już na stałe. To musi być jakiś trop.

Opublikowano

Ma któryś z kolegów pożyczyć cewke aby podmienic? Nie chce kupować nowej bo jak sie okaże ze moja jest sprawna to troche kasy pójdzie w błoto :(