Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie tarcze i klocki pod 312mm.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Zbieram graty do swapu przednich hebli z litych 280 na wentyle 312. Najważniejsza sprawa to jakiej firmy kupić tarcze i klocki. Jeśli chodzi o klocki to wstępny wybór padł na Ferodo. Co do tarcz to nie mam pojęcia na co się zdecydować. Wiem tylko , że Bosch i Ate odpadają bo to lipa i jestem zaciekawiony tarczami Zimmermann ale takich nie testowałem.. Polecicie coś porządnej firmy ale bez jaj cenowych? Ma być skutecznie i w miarę bez pylenia o ile to możliwe. Z góry dzięki.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano

dużo osób proponuje takie zestawienie - tarcze zimmerman + klocki ferodo.. ale z tego co mi wiadomo to tarcze wentylowane nie będą należeć do najtańszych, na alledrogo same przednie pod 312 - najtańsze widzę ze 298 PLN, ale wiadomo - na alledrogo jest duża szansa że to jakieś pojebki - ja napisałem o wycenę zestawu zimmermann + ferodo kpl na przod i tyl tylko gładkich tarcz (288 przod) do dzika, zobaczymy jak to wyceni :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Jak coś daj znać ile krzyknął. Właśnie czytam wątki na różnych forach i wychodzi na to , że Zimmermann to bdb tarcze. I chyba na nie padnie. Jestem przygotowany na wydanie ok 500zł za dwie przednie wentylowane. W razie czego masz tu namiary na całkiem tani i pewny sklep z heblami : http://www.lewian.pl/ . U góry wejdź w sklep i przeglądaj ceny. Według mnie bdb.

Czytam dalej te opinie na temat Zimmermanna i są strasznie podzielone. Dużo osób pisze , że się wichrują nawet jeśli się na nie uważa. Jeszcze z rok temu na bank bym kupił Ate ale podobno podupadły przez ostatni czas i są raczej średnie a wręcz kiepskie w swojej cenie. Wydając ok 500zł na dwie tarcze wolałbym kupić coś pewnego.

A textar? Opinie dobre wśród mechaników. Przykładowa oferta : http://allegro.pl/klocki-tarcze-textar-przod-audi-a4-312mm-i4479472444.html

Opublikowano

Od dłuższego czasu montujemy do aut właśnie tarcze Zimmermana i jak narazie ani razu sie nie zawiedliśmy. Nie bierz tylko TRW. U mnie spękały po paru tyś. km a u znajomego zaczęły bic też po paru tyś km. Kupowane w sklepie a nie przez allegro.

Opublikowano
  • Autor

TRW nie brałem nawet pod uwagę ale dobrze wiedzieć.

Opublikowano

Ja od siebie mogę polecić http://www.sklepmartec.pl/p10895,tarcze-hamulcowe-312mm-klocki-przod-audi-a4-od-2000r.html#m1-tab

To jest do B6 tarcze 312

Zrobiłem już ponad 5tys km i jestem zadowolony.Hamulce się poprawiły i klocki nie pylą

test:

http://turbodiesel.hswg.pl/test-tarcz-i-klockow-rotinger-i-steinhof-rok-i-19000-km/

Zamawiając telefonicznie można dostać rabat

Edytowane przez edekxp

Opublikowano
  • Autor

Test wypadł bdb i bardzo mnie zainteresował. Cena za komplet też jest masakrycznie niska. Produkt polski to i pewnie podróbek nie ma. Jeśli ten test jest chociaż w połowie miarodajny to warto. Czy ktoś może potwierdzić , że tarcze z linku podejdą do mojego zestawu na swap? Nie wiem z jakiego auta są zaciski i jarzma ale pasują pod żeliwną zwrotnice i mają rozstaw bodaj 94mm. Mnie także wydaję się , że warto wspierać Polski przemysł o ile produkt jest tego wart.

Opublikowano

Też w swoim aucie miałem z przodu 280x22 tarcze. Po poszukiwaniach tarcz wybór padł na firmę rotinger którą kolega wypróbował w swojej 3 litrowej BMW E39. Po rozmowie z przedstawicielem tej firmy postanowiłem nie szczędzić i zdecydowałem się na tarcze "sportowe". Link do tarcz które kupiłem http://allegro.pl/tarcze-rotinger-sport-gt-audi-a4-a6-przod-312mm-i4468112346.html. Na tył też zakładałem "sportowe" które są nacinane i nawiercane tzw perforowane. Zrobiłem na nich już ponad 600 km i za każdym razem jak wciskam hamulec to mam rogala na twarzy. przy okazji wymiany oczywiście płyn i odnowione zaciski i jarzma do 312. Jak dla mnie mega różnica na plus oczywiście. Nie widzę żeby mi klocek mocno pylił a tym bardziej nie usłyszałem żeby coś piszczało.

Opublikowano
  • Autor

Wygląda kozacko :kox: Ciekawe czy na tył mają w takiej samej wersji (245mm i piasta zintegrowana z tarczą). Będę musiał do nich skrobnąć i chyba wypróbuje. Do tego klocek Steinhof czy coś z wyższej półki? Z tego co wiem dobranie klocków do tarczy jest bardzo ważne.

Opublikowano

Tak jak pisałem to zrobiłem 5tys km a w teście 19tys ale pochwalam działanie

Po założeniu klocki się trochę docierały tzn. nie hamowały po całej powierzchni tarczy.

Po około 500km tarcza równo wytarta i hamulce super.

To jest trzecia firma polska z jakiej jestem zadowoly

pierwsza to http://motgum.com/

druga to http://www.gold-gum.pl/

Polak potrafi :)

Z tego co wiem dobranie klocków do tarczy jest bardzo ważne.

Chciałem kupować same tarcze ale pan z obsługi właśnie zasugerował aby kupić komplet i tak zrobiłem.

Edytowane przez edekxp

Opublikowano

polecam tez zestaw tarcza zimermana i klocek trw

Opublikowano
  • Autor

Zimmermann to raczej takie pewniaki które przewijają się w prawie każdym wątku. Opinie podzielone ale raczej pozytywne.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano

Gładkie OZty plus FDSP

Opublikowano
  • Autor

Luftmysza:) Co to jest OZ? FDSP to chyba klocki Ferodo. Widziałem jak w innym wątku polecasz te tarcze ale nie wiedziałem co to jest.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano

Otto Zimmermann, jełopie :polew:

FDSP = Ferodo DS Performance

Dopiero ten zestaw robi robote

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze wziął i mnie wyśmiał :kox: Po co ten Otto;] Domyślałem się już. Nie masz PW widzę. Ile weźmiesz za proszek na zaciski , jarzma i osłony? Komplet 312mm. Zaciski mam wysłać całe czy rozebrane do zera? I tak będę je regenerował więc będą rozbabrane. Zimmermann + Ferodo. Widzę pierwsza myśl najlepsza. Niech już tak zostanie. Ten komplet kupie.

Cholera te klocki kosztują ponad 400zł na jedną oś :facepalm: One są aż tak cudowne? Po wydaniu prawie tysiaka na sam przód spodziewam się kotwicy a nie hebli.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano

Zaciski wysylasz kompletne, reszte zalatwimy przez tel.

Mam alergie na PW

Opublikowano
  • Autor

Wysłać je przed regeneracją czy już po na nowych tłoczkach i uszczelkach? Zaklepuje tę usługę u Ciebie bo partaczom w okolicy nie oddam. No ale to po zakupie tarcz i klocków bo mnie to wyciśnie 0 a jeszcze tył zostanie.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano

Wysylasz mi graty, reszte juz sam zalatwiam.

Opublikowano
  • Autor

Nie robiąc offtopu zadzwonię jak będzie cash. Powiedz czy te FDSP są warte swojej ceny? W tej kasie można kupić zestaw tarcze + klocki:) Choć nie ukrywam zależy mi przede wszystkim na bezpieczeństwie. Tym bardziej , że zimą prawdopodobnie wlatuje 1.8t AJL pod machę i mody na jakieś 230-250km. Do ośki więcej nie ma sensu.

Edytowane przez Mesiah