Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do Audi A4 B6/B7 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem. 4 litry mi starczą czy muszę brać bankę 5l?

Na samą wymianę wystarczy, ale jeżeli trzeba będzie coś dolać to będzie za mało, dlatego lepiej kupić 5 l. Wątpię, że od wymiany do wymiany nic oleju Ci nie weźmie więc polecam 5 L.

• Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 750,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dobra, to jeszcze pytanie - Motul X-clean czy X-cess? Robić płukankę przed wymianą? I czy płukanka valvoline engine flush będzie OK?

Opublikowano

Bierz X-cess'a, ma nieco większy wskaźnik TBN (liczbę zasadową) od X-clean'a.

Każda płukanka będzie dobra, LM ma w ofercie dwa rodzaje płuknaki - łagodniejszą i mocniejszą (z serii ProLine) - przy ostatniej wymianie wybrałem tę drugą :)

Opublikowano

Witam pomóżcie dobrać olej

Motul Specific CNG/LPG 5W40 5L Motul 8100 X-Max 0W40 5L Motul 8100 X-Cess 5W40 5L Motul Specific VW 505.01-502.00-505.00 5W40 5L

dodam że każdy z nich posiada specyfikację VW zastanawiałem si e nad 0W40 bo więkrzość mechaników poleca castrola ale z tego co tu przeczytałem to nie posłucham ich

Pozdrawiam

Opublikowano

X-cess a wcześniej płukanka i nie grzesz więcej :)

Opublikowano

Witam

Zabieram się za wymianę oleju w mojej A6 C5 1.8T silnik AWT 150KM z LPG 2004r. przejechane 193tys. km obecnie mam zalany Mobil 1 3000 x1 5w40. Chciałbym przejść na Liqui Moly lub na Motula tylko nie wiem który najlepiej biorąc pod uwagę że samochód w gazie;) Rozważam następujące:
1. LIQUI MOLY
Synthoil High Tech 5W-40
2.
LIQUI MOLY Top Tec 4100 5W-40
3. MOTUL Specific CNG/LPG 5W40
4. MOTUL Specific 505 01 502 00 5w40
5. MOTUL 8100 X-Clean 5W40
6. MOTUL 8100 X-Cess 5W40

Proszę doradźcie który najlepszy do AWT z LPG.

Oczywiście przed wymianą płukanka LIQUI MOLY z seri Pro-Line :)

Opublikowano

Nr 1

Opublikowano

Najlepiej dla mnie byłoby jeśli więcej osób wypowiedziałoby się na ten temat :) a co myślicie żebym przeszedł na LIQUI MOLY 0W40.

Opublikowano

Wystarczy opinia Deva :) .Sam też jeżdżę na nr.1.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź koledzy, a patrząc na MOTULA to który polecacie z listy i czy jest sens przechodzić na 0W40?

Opublikowano

0W40 jest jeszcze lepszy, czy to LM czy Motul

Opublikowano

Gaz nie ma tu nic do znaczenia jeśli chodzi o olej

Opublikowano

Ja już zgłupiałem ;) przeczytałem prawie wszystkie karty z tematu i doradźcie mi koledzy czy po płukance LIQUI MOLY Pro-Line mogę zalać olej LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W40 ( bo chyba jednak kupie ten) od razu bez ściągania miski i czyszczenia smoka i kanałów?

Opublikowano

Ja już zgłupiałem ;) przeczytałem prawie wszystkie karty z tematu i doradźcie mi koledzy czy po płukance LIQUI MOLY Pro-Line mogę zalać olej LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W40 ( bo chyba jednak kupie ten) od razu bez ściągania miski i czyszczenia smoka i kanałów?

Jak z silnikiem nic się nie dzieje , normalnie chodzi to nie ma potrzeby czyścić . Po płukance od razu świeży olej .

Opublikowano

zawsze warto zdjąć miskę
Opublikowano

Wiem że warto ale myślałem żeby zrobić teraz samą płukankę zalać olejem przejechać 1-3 tys. km i wtedy wymienić rozrząd za jednym zamachem ściągnąć dekle, miskę i czyścić jak trzeba. Na razie odpukać z silnikiem wszystko spoko. Zastanawiam się czy po tej płukance nie będę miał choinki na zegarach i trzeba będzie po zalaniu świeżego ściągać miskę.

Opublikowano

Wiem że warto ale myślałem żeby zrobić teraz samą płukankę zalać olejem przejechać 1-3 tys. km i wtedy wymienić rozrząd za jednym zamachem ściągnąć dekle, miskę i czyścić jak trzeba. Na razie odpukać z silnikiem wszystko spoko. Zastanawiam się czy po tej płukance nie będę miał choinki na zegarach i trzeba będzie po zalaniu świeżego ściągać miskę.

To zależy czy nie miałeś syfu , płukanka go zmiękcza i jak nazwa mówi - wypłukuje .Nie wszystko zleci ze starym olejem więc różnie to bywa .Bez sensu to zrobiłeś , trzeba było od razu wymienić rozrząd i miskę sprawdzić a po tem zalać nowym olejem .

Edytowane przez marcinch001

Opublikowano

Jeszcze nie zrobiłem wszystko przede mną. Jak najlepiej radzisz?

Opublikowano

Rób płukankę i rwij michę

Opublikowano

Samą miskę wystarczy i czyszczenie smoka bez góry???