Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wymiana wachaczy przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zaczynam latać A4 B5 2.8 w Quattro 174 KM (r. 1995).

Czy mógłby mi ktoś uczciwie doradzić jaki zestaw wachaczy przednich kupić do mojej laluni, oczywiście chodzi mi o dobrą jakość za rozsądną cenę. Interesuje mnie nowy zestaw i namiary na uczciwego sprzedawcę. Komplet dobrych (zaufanej firmy) sprawdzonych zamienników.

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam Nowicjusz

Opublikowano

te wahacze to drażliwy temat jest chyba :decayed:

jedni polecą master sporta inni stwierdzą, że się nie nadaje i tylko lemforder, jest temat o wahaczach na forum, mała litania z tego wyszła, a jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Tzn. jest, lem za 2 koła jest ok, ale na master sportach też da się jeździć :decayed:

ja sam u siebie przejeździłem już 2 zestawy MS, u mnie te 3 lata wytrzymują i około 50-60k tyś kilometrów

Opublikowano

Ja tez kupiłem ms i jak na razie cisza ok 10tys km zrobione :decayed:

Opublikowano

ja na ms jeżdże juz dwa lata i to nie po najlepszych drogach i wszystko ok.

Opublikowano

bierz kolego MS i bedziesz zadowolony :)

Za caly komplet zaplacisz lekko ponad 500zl a za lemfordera prawie 2000 tysie albo ponad, takze lepiej wymienic sobie 2 razy na nowe MS i miec tysia w kieszeni , a wszystko zalezy od tego jak i gdzie jezdzisz :)

decyzja nalezy do Ciebie pozdro

Opublikowano

Również polecam MS'a. W Passacie miałem MS'a przejechałem 15 tys. sprzedałem i nic nie stukało, teraz jak mi zawiecha padnie w A4 to też zmienie na MS'a.

Opublikowano

Też wyszedłem z tego założenia co mariano i jestem zadowolony, bierz MS

Opublikowano

jak wyżej ,nie warto płacić za LMO tym bardziej ,że to już nie to co szło na 1 -montaż ,jak ma sie rozwalić to i lmo padnie ,technika przy produkcji takiego wahacza jest podobna a ms cały czas idzie na przód z jakoscią i cena śmieszna jak za taki wyrób.

Opublikowano
  • Autor

te wahacze to drażliwy temat jest chyba :decayed:

jedni polecą master sporta inni stwierdzą, że się nie nadaje i tylko lemforder, jest temat o wahaczach na forum, mała litania z tego wyszła, a jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Tzn. jest, lem za 2 koła jest ok, ale na master sportach też da się jeździć :decayed:

ja sam u siebie przejeździłem już 2 zestawy MS, u mnie te 3 lata wytrzymują i około 50-60k tyś kilometrów

Dzięki

jak wyżej ,nie warto płacić za LMO tym bardziej ,że to już nie to co szło na 1 -montaż ,jak ma sie rozwalić to i lmo padnie ,technika przy produkcji takiego wahacza jest podobna a ms cały czas idzie na przód z jakoscią i cena śmieszna jak za taki wyrób.

Dzięki i pozdrawiam

Dzięxs, pozdro

Opublikowano

:)

Opublikowano

Kurde... dzisiaj wziąłem się za wymianę dolnego prostego i kaplica po całości. Wszystkie śrubki odkręciłem bez problemów (no za wyjątkiem łącznika, bo nie chciała iść więc w końcu pękła :D) wyciągnąłem tego skurczybyka na bok i za jasny c**j nie mogłem tego sworznia wybić. Psikałem WD-40 już dużo wcześniej i waliłem młotem 2 godziny i ani rusz ;/ Jedyny efekt jaki uzyskałem to skrócenie sworznia o kilka milimetrów, bo od walenia się spłaszczył :P Zaskoczony jestem, bo to nie jest ori wahacz i w związku z tym nie siedzi tam 15 lat. Łeb bym ukręcił temu co to zakładał i grama smaru nie dał.
Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Nie mam ochoty walić do mechanika tylko ze względu na sworzeń... Czy jak kupię sobie jakiś najprostszy palnik np. taki: http://allegro.pl/palnik-gazowy-wielofunkcyjny-lutownica-gazowa-tlx-i4578301680.html i pogrzeje z pół godziny to wyjdzie jak będę młotem walił? Czy od takiego grzania nie pęknie mi zwrotnica?:P

Opublikowano

A ty nie miałeś wymieniać wszystkich czasem?

Podloz sobie długa breszke lub kawałek rulki między budę a wahacz i nich ktoś ci na nią stanie! wtedy klepnij młotkiem[emoji6]

jak nie pójdzie to znaczy że masz to pospawane migomatem [emoji12]

Żartowałem [emoji6]

Edytowane przez rrrudy25

Opublikowano

Witam, zaczynam latać A4 B5 2.8 w Quattro 174 KM (r. 1995).

Czy mógłby mi ktoś uczciwie doradzić jaki zestaw wachaczy przednich kupić do mojej laluni, oczywiście chodzi mi o dobrą jakość za rozsądną cenę. Interesuje mnie nowy zestaw i namiary na uczciwego sprzedawcę. Komplet dobrych (zaufanej firmy) sprawdzonych zamienników.

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam Nowicjusz

Ja jeżdżę już 2 rok na MS 65kkm zrobione bez oszczedzania i zaczynaja pukac po kolei :wink: ale drugi zestaw juz leży . Polecam kolege z forum "Wandej" :wink:
Opublikowano

Kurde... dzisiaj wziąłem się za wymianę dolnego prostego i kaplica po całości. Wszystkie śrubki odkręciłem bez problemów (no za wyjątkiem łącznika, bo nie chciała iść więc w końcu pękła :D) wyciągnąłem tego skurczybyka na bok i za jasny c**j nie mogłem tego sworznia wybić. Psikałem WD-40 już dużo wcześniej i waliłem młotem 2 godziny i ani rusz ;/ Jedyny efekt jaki uzyskałem to skrócenie sworznia o kilka milimetrów, bo od walenia się spłaszczył :P Zaskoczony jestem, bo to nie jest ori wahacz i w związku z tym nie siedzi tam 15 lat. Łeb bym ukręcił temu co to zakładał i grama smaru nie dał.

Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Nie mam ochoty walić do mechanika tylko ze względu na sworzeń... Czy jak kupię sobie jakiś najprostszy palnik np. taki: http://allegro.pl/palnik-gazowy-wielofunkcyjny-lutownica-gazowa-tlx-i4578301680.html i pogrzeje z pół godziny to wyjdzie jak będę młotem walił? Czy od takiego grzania nie pęknie mi zwrotnica? :P

Mimo, że wszyscy polecają Wd-40 to trzeba jasno powiedzieć, że jest to g.. i nie nadaje się do takich rzeczy. Wd-40 wysycha szybko i masz efekt odwrotny od oczekiwanego. Kolego to, że to nie jest ori wahacz to nic nie zmienia. Wahacze są umiejsciowione w takim miejscu, że działają na nie bezpośrednio wszystkie warunki pogodowe, deszcz, śnieg, sól, woda, błoto i nie potrzeba 15lat żeby się zapiekło. Smar też raczej dość szybko zostanie wypłukany.

Ja z mechanikiem męczyliśmy się około 40min i pomogło podgrzewanie i bicie młotem. Powodzenia

Edytowane przez oyamabdg

Opublikowano

Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Nie mam ochoty walić do mechanika tylko ze względu na sworzeń... Czy jak kupię sobie jakiś najprostszy palnik np. taki: http://allegro.pl/palnik-gazowy-wielofunkcyjny-lutownica-gazowa-tlx-i4578301680.html i pogrzeje z pół godziny to wyjdzie jak będę młotem walił? Czy od takiego grzania nie pęknie mi zwrotnica? :P

A gdzie tym młotem uderzałeś? Od góry w sworzeń? Trzeba w zwrotnicę uderzać tam gdzie sworzeń jest , musi puścić :) Co do palnika taki pomógł mi uwolnić górna śrubę.

Opublikowano

Ano właśnie, ja nie wiedziałem, że w zwrotnice :P bałem się, że ona pęknie. Kupiłem palnik i pojechałem do dziadka i żeśmy wyciągnęli. Podgrzewałem z 15 minut, później zrobiłem naprężenie za pomocą dwóch łomów - jeden góra, drugi dól - i od mocnego walenia w zwrotnicę wyskoczył w końcu :P
Górne to ja właśnie wyjąłem bezproblemowo z obu stron dlatego myślałem, że z dolnymi będzie równie prosto.

Edytowane przez Emejcz

Opublikowano

Jak żeliwna to raczej można potraktować młotkiem. Gorzej jak aluminiowa.

Opublikowano

Powiedzcie mi czy wahacze przednie w b5 sa takie same jak b6?

Opublikowano

milion razy to samo - dolny sworzeń w prostym wahaczu ma inny rozmiar w autach z aluminiową zwrotnicą ( uogólniając bo są wyjątki ) a ty masz taką w B6

Edytowane przez Banan

Opublikowano

milion razy to samo - dolny sworzeń w prostym wahaczu ma inny rozmiar w autach z aluminiową zwrotnicą ( uogólniając bo są wyjątki ) a ty masz taką w B6

aha czyli nie bedzie pasowac :P