Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż CB RADIO w budzie B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja sie zastanawiam czy nie kupic przedłużacza do kabla gruchy (lub wyprodukować samodzielnie) i nie wrzucić gruchy w okolicę podłokietnika. Albo spod klimatronika (2dinn)

Opublikowano

Panowie przymierzam się do kupna CB, jednak nurtuje mnie pytanie. Czy CB będzie ściągać szumy generowane przez Xenon?

Opublikowano

Nie powinno jeśli masz ori xenon

Opublikowano

Ja mam oryginalny xenon i nic nie szumi.

Apropo montażu to radio unidena wpasowalem w ten schoweczek pod bezpiecznikami a grucha spoczywa w drzwiach kierowcy. Miałem tak też w b4 i b5 bo nie lubie dziurawic auta.

Opublikowano (edytowane)

ja zrobiłem tak :

3cpl1rje78ds_t.jpg

iqu61etztsgv_t.jpg

tutaj kolo popielniczki zamontowałem wyłącznik kołyskowy podświetlany który ma + 12V z zapalniczki

lh2keaxn5201_t.jpg

Edytowane przez gwiazda11122
Opublikowano

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest,aby CB wyłączało się po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki,bez dodatkowych wyłączników.Nie ma wtedy możliwości pozostawienia włączonego CB.Tak mam podłączone i problem z głowy.

Opublikowano

No jest to dobre i bezpieczne rozwiązanie, ale potem jak gdzieś się trafi korek na trasie, np przy wypadku jak jest droga zablokowana, to żeby się nie nudzić i uczestniczyć w dyskusji trzeba mieć włączony zapłon, albo silnik.

Opublikowano

Wystarczy znaleźć bezpieczniki które nie mają prądu po wyłączeniu stacyjki a może nawet jeśli się uda po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, i zero problemu przy postoju w korku.

Opublikowano

z włacznika swiateł najszybciej :) tak od razu pod zapłon :) ja się tam podłaczałem ;d

Opublikowano

Jutro wam powiem pod który bezpiecznik się podłączyłem. Włącza się po odpaleniu auta, a wyłącza dopiero po wyjęciu kluczyka.

Jeden minus takiego rozwiązania: radio wyłącza się przy "pracującym" rozruszniku. Warto dodać jeszcze jedno zabezpieczenie żeby nie spalić końcówki mocy

Opublikowano

Witam, pytanko mam, jak podpiąć się pod bezpiecznik? I najlepiej w który? Pozdrawiam! :)

Opublikowano

Polecam bezpiecznik nr 8 jeśli posiadasz, chociaż szczerze mówiąc, ja poszukałem bezpiecznika 10A w którym pojawiało się zasilanie po stacyjce, a następnie wpiąłem się w kabel z zasilaniem do radia i po drodze dałem bezpiecznik 2A (bo taki miałem zamontowany na kablu zasilania radia)

Opublikowano

A antenę jak najlepiej puścić? (magnes). Czy jak puszczę przez uszczelkę bagażnika, to czy nie będzie przepuszczać wody? Jak to najlepiej rozwiązać?

Opublikowano

Ja mam magnes 140 pod reling włożony i git.

Przewód wychodzi na łączeniu daszku z szybą. Fakt że na myjni trochę ciecze do bagażnika, ale mam korytko. [emoji12]

Opublikowano

Czasami kropla się pojawi ale to nie problem,,,

Opublikowano

A jak by przez tylne drzwi puścić kabel? Bo nie wiem czy mi wystarczy przez bagażnik i na dach.

Opublikowano

To zostaw z tyłu na klapie.

Opublikowano

Z tyłu na klapie podobno słabszy zasięg jest... ?

Opublikowano

Kupujesz beczkę i montujesz w bagażniku, dzięki temu wyciagaj antenę kiedy chcesz i masz kabel jaki chcesz.

e0586a747ff69f57e4e641e197205783.jpg