Nunas69 Opublikowano 21 Października 2014 Opublikowano 21 Października 2014 Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu pojawiło sie grzechotanie/ tyrkanie z okolic silnika dochodzi ono gdzieś z okolic alternatora/sprężarki a/c. Odgłos pojawia sie po kilku min od uruchomienia silnika.. Dodaje filmik i proszę o jakieś podpowiedzi moze ktoś z was juz to przerabial. Z góry dziękuje i pozdrawiam..
Gregorski3 Opublikowano 21 Października 2014 Opublikowano 21 Października 2014 A jak włączysz klime to dzwięk sie może nasila ??
Nunas69 Opublikowano 21 Października 2014 Autor Opublikowano 21 Października 2014 Nie sprawdzałem tego zobaczę jutro i dam znać.
jacek70 Opublikowano 21 Października 2014 Opublikowano 21 Października 2014 Może sprzęgiełko alternatora? Nie zawadzi sprawdzić.
Nunas69 Opublikowano 22 Października 2014 Autor Opublikowano 22 Października 2014 Włączenie/wyłączenie klimy nic nie zmienia.. Myśle, ze na początek wymienię sprzegielko alternatora i zobaczę. W sumie mam ja juz pare lat i nigdy nie wymienialem moze to to.. Panowie jeszcze szybkie pytanie jakiej firmy sprzegielko kupić?
adadur Opublikowano 23 Października 2014 Opublikowano 23 Października 2014 Nie rób nic w aucie co nie jest niezbędne!!! Nie mam możliwości odsłuchania ale zanim czegokolwiek się dotkniesz dobrze zdiagnozuj i rozwiązuj faktyczny problem a nie na chybił/trafił. Sprzęgiełko nie jest takie tanie. Jest to konstrukcja "zrywna" czyli jak musiało zadziałaś to zerwało zabezpieczenia, kółko pasowe pracuje luzem a sprężarka nie ma napędu i tymsamym klima stoi. W innym przypadku gumki w sprzęgle mogą być mocno spracowane, w sprzęgle pojawią się większe luzy ale nie sądze by objawiało się to jakim terkotem. Może popołudniu odsłucham ale na na tą vhwilę obstawiał bym napinasz paska wielorowkowego i do sprawdzenia sprzęgiełko alternatora - doświadczony mechanik oceni to w 3 minuty.
Nunas69 Opublikowano 23 Października 2014 Autor Opublikowano 23 Października 2014 Dzięki za zainteresowanie tematem. Z chęcią pojechałbym do jakiegoś mechaniora ale w okolicy nie ma nikogo konkretnego komu mógłbym zaufać.. Poza tym pracuje od rana do późnego popołudnia.. Narazie szukam przyczyny i jeśli nie jest to nic skaplikowanego zabiorę sie za to sam.. Pozdrawiam
grami121 Opublikowano 24 Października 2014 Opublikowano 24 Października 2014 Podobne objawy daje uszkodzona sprężarka klimy. Mogą to być gumki w kole pasowym, ale często też sie spotkałem z uszkodzeniem łożyska w kompresorze klimy.
Rekomendowane odpowiedzi