SLOVIAN Opublikowano 17 Stycznia 2007 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Czy 150 pln za wymiane 3 wahaczy(2 dolne i gorny) i końcówki drążka kier. to dużo? Dzisiaj wymieniałem i mechanior skasował mnie na tyle.Warto było czy nie?
areckid Opublikowano 17 Stycznia 2007 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Mysle, ze nie jest to ani malo ani duzo. Kilka tygodni temu za wymiane 2 dolnych wahaczy zaplacilem 40zl u znajomego mechanika. W jakims poscie wczesniej pisalem, ze koszt wymiany calego zawieszenia z przodu w Sznie to 300-500zl (srednio). Po wymianie drazkow jedz na zbieznosc, jezeli jeszcze nie byles
SLOVIAN Opublikowano 17 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2007 czyli w normie...to może prymitywne myślenie ale żeby za niecała godzine pracy(2 gosci) brac 75 pln/łepka to lekka przesada za granica tyle nie płacą
areckid Opublikowano 17 Stycznia 2007 Opublikowano 17 Stycznia 2007 czyli w normie...to może prymitywne myślenie ale żeby za niecała godzine pracy(2 gosci) brac 75 pln/łepka to lekka przesada za granica tyle nie płacą W sumie masz racje ale nie do konca. 1.Wystarczy zobaczyc zanizane kosztorysy warsztatowe podczas napraw samochodow w firmach ubezpieczeniowych (wiadomo, ze chca przyciac na kierowcy), najnizej cos ok. 60zl/rbg. 2.Widze u Ciebie w podpisie Oslo to chyba wiesz, ze tam placi sie 1000 NOK w warsztacie za godzine. A ze 75zl w Polsce za godzine pracy to sporo - ok, choc wez poprawke, ze warsztat tez ma koszty stale.
Radek321 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Opublikowano 17 Stycznia 2007 To wcale nie jest aż tak drogo z punktu widzenia warsztatu i mechaników, a także moim zdaniem gdyż warsztat też ma koszty aby mógł się utrzymać.
bushi Opublikowano 18 Stycznia 2007 Opublikowano 18 Stycznia 2007 SLOVIAN, akurat te co wymieniłeś wahacze i drązek bez większych problemów zrobiłbyś sam jezeli masz kanał itd. więc niby ta cena to drogo ale jeżeli nie masz możliwości zrobić to sam to cena nie jest najwyższa. Pamiętaj o zbieżności kół po wymianie końcówki drążka chyba ze ci zrobił to w warsztacie chociaż wątpię.
adadur Opublikowano 18 Stycznia 2007 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Faktycznie za 150 zł byś kupił sobie wszystkie narzędzie do tej wymiany a potem byś jeszcze mógł z kobitką do pizzeri wyskoczyć. A poważnie cena raczej normalna a powyższym podpowiadam że można to samemu zrobić.
SLOVIAN Opublikowano 18 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2007 W Oslo faktycznie drogo jest u mechanika,tyle ze tam godzina pracy mechanika = 4-5 zwykłych roboczo-godzin.Ale to juz specjal robota musi być.No właśnie,reasumujac trzeba miec kanał zeby cos oszczędzić i zrobic samemu...
Cilek Opublikowano 18 Stycznia 2007 Opublikowano 18 Stycznia 2007 bez kanalu też da rade Na luzie i wtedy jedyny koszt naprawy to części, kilka browarów i zbieżność
dark79 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Opublikowano 19 Stycznia 2007 przy samych wahaczach zbieżności nie trzeba, a jak policzysz gwinty przy końcówkach to tylko na sprawdzenie zbieżności (10 plnów)
areckid Opublikowano 19 Stycznia 2007 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Przy wymianie koncowek drazkow kierowniczych (pomimo tylu samych obrotow wykrecajac i wkrecajac - rozni producenci roznie wykonuja - 1mm roznicy i liczba obrotow na nic) zawsze wskazane jest ustawienie zbieznosci (30-60 PLN). Przy wymianie wahacza(y) wtedy kiedy zmieni sie polozenie kola kierownicy smigamy na zbieznosc.
SLOVIAN Opublikowano 19 Stycznia 2007 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2007 Chyba musze ustawic zbieznosc bo jakos zle mi sie prowadzi,a swoja droga byłem u mechanika, krzyknął mi 100pln za zbieżność?! No naprawde,poje...ło tych ludzi!
spanky Opublikowano 19 Stycznia 2007 Opublikowano 19 Stycznia 2007 moj znajomy w ASO za wymiane dwóch wahaczy zapałcil 180 zł ... wiec Twoja cena jest do przyjecia ....
adadur Opublikowano 19 Stycznia 2007 Opublikowano 19 Stycznia 2007 koszty robociny w zwykłych renomowanych warsztatach powolutku gonią te z ASO i gdyby nie koszt oryginalnych części to więcej by tam ludzi jeździło.
maciekg Opublikowano 26 Marca 2007 Opublikowano 26 Marca 2007 30 złotych za wymianę prawego gornego z przodu - wahacz lemforder 180 z,ł razem 210 zł. Przed wymianą prawe kolo przy skrecie strasznie drżalo, po wymianie nie ma problemu.
adadur Opublikowano 27 Marca 2007 Opublikowano 27 Marca 2007 30 złotych za wymianę prawego gornego z przodu - wahacz lemforder 180 z,ł razem 210 zł.Przed wymianą prawe kolo przy skrecie strasznie drżalo, po wymianie nie ma problemu. Ale przedniego czy tylniego ... no i kolego szykuj się że niedlugo ci ten sąsiedni pójdzie bo robi sie je parami do tego nowa śruba przy sworzniach.
areckid Opublikowano 27 Marca 2007 Opublikowano 27 Marca 2007 bo robi sie je parami dokladnie tak samo uwazam :biggrin: w ktoryms poscie na ten temat rozwinela sie nawet dyskusja.Koszt wymiany wahacza generalnie 30-60zl, zaleznie od majstra.
kondziu Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 A to, że robi się parami jest czymś konkretnym podyktowane? No chyba, że nowy wahacz jest tak mocny, że osłabia dodatkowo ten niewymieniony. Jest to w sumie możliwe, chociaż mało prawdopodobne Sprawdzałem u siebie wybicie wahacza i wiem, że mam luz tylko na jednym i ten tylko zamierzam wymienić. [ Komentarz dodany przez: piotr1602: 28-03-2007, 13:03 ] zapraszam do zapoznana sie z regulaminem bo bedzie ostrzezenie Jeśli chodzi o uwagę moderatora - pozwoliłem sobie już to z nim wyjaśnić.
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 no i kolego szykuj się że niedlugo ci ten sąsiedni pójdzie bo robi sie je parami do tego nowa śruba przy sworzniach. ehhh czemu dopiero teraz to czytam z miesiąc temu wymieniłem prawy dolny tylny. Można jakoś oszacować na oko ile pociągnie jeszcze km przedni?
Rekomendowane odpowiedzi